Diyanet Iseri Baskani Erbas Açiklamasi 'Icazetnamesi Olan Hafizlarimizin Sayisi 200 Bin Oldu'
Kocaeli’de hafizlik ve icazet programina katilan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "2022 yilinda 12 bin’e yakin hafizimiz basarili oldu ve icazetnamelerini aldi. Su an itibariyle icazetnamesi olan hafizlarimizin sayisi 200 bin kadar oldu. Hafizligini tamamlamis ancak icazetnamesini almamis 400 binden fazla ögrenci var. Bundan 15-20 sene önce bin ögrencisi olan bir fakültenin, simdi 2 bin ögrencisi var. 3 bin 5 bin ögrencisi olan ilahiyat fakültelerimiz var" dedi.

Gölcük ilçesinde bulunan Eyüp Sultan Imam Hatip Ortaokulu ögrencilerinden 29 hafiz, Haci Fatma Kahraman Camiinde icazetnamelerini aldi. Programa, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, AK Parti Il Baskani Sahin Talus, Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, AK Parti Milletvekili Mehmet Akif Yilmaz ve AK Parti eski Rize Milletvekili Sevki Yilmaz katildi.
Programda Ayasofya Camii müezzinleri kuran tilaveti gerçeklestirdi.
"Su an itibariyle icazetnamesi olan hafizlarimizin sayisi 200 bin"
Kuranin insanlari karanliktan aydinliga çikarmak için indirildigini söyleyen Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Kuran-i ögrenmenin zirve noktasi hafizliktir. Hafizlik merasimi de merasimlerin en hayirlisidir. Ülkemizde neredeyse yil boyu hafizlik icazetnameleri yapiyoruz. Hafizlarimiza icazetnamelerimin veriyoruz. 2022 yilinda 12 bin kadar hafizimiz basarili oldu ve icazetnamelerini aldi. Su an itibariyle icazetnamesi olan hafizlarimizin sayisi 200 bin kadar oldu. Hafizligini tamamlamis ancak icazetnamesini almamis 400 binden fazla ögrenci var. Nüfuzumuza baktigimiz zaman daha fazla hafizimiz olmasi icap ediyor. Hafizlarimiz insallah egitimlerini tamamlayip mihraplarimiza imam, minberlerimizde, kürsülerimizde hatip olacaklar insallah. Diyanet Isleri Baskanligi olarak istiyoruz ki imamlarimiz müezzinlerimiz, vaizlerimiz, müfitlerimiz, bünyemizde görev yapan bütün hocalarimiz öncelikle hafiz olsun. Hafizlik mihraba, minbere, kürsüye çok yakisiyor" diye konustu.
"Bundan 15-20 sene önce bin ögrencisi olan bir fakültenin, simdi 2 bin ögrencisi var"
Kuran-i anlayip yasamaktan daha güzel bir is olmadigini söyleyen Erbas, "2000’li yillarda 20 yil ilahiyat fakültesi hocaligi yaptim. O zamanlar siniflarimizda 5-10 hafiz olurdu. 2000’lerden sonra sinifimizda hafiz ve ögrenci kalmamisti. 60 hocamiz vardi, 20 ögrenciye ders veriyordu. Ama simdi öyle mi? Bundan 15-20 sene önce bin ögrencisi olan bir fakültenin, simdi 2 bin ögrencisi var. 3 bin 5 bin ögrencisi olan ilahiyat fakülteleri var. Simdi okullarda seçmeli Kur’an-i Kerim dersleri var. Seçmeli peygamber efendimizin hayati dersleri var" seklinde konustu.
"Örgün egitimle din egitimi alanlarin orani yüzde 15’lerin altindadir"
Ögrencilerin kuran ögrenmesi için birçok imkan oldugunu ifade eden Erbas, “Ülkemizde örgün egitimle din egitimi alanlarin orani yüzde 15’lerin altindadir. Peki diger yüzde 85’i dinini, kitabini nereden ögrenecek. Ögrenciler ya yaz Kur’an kurslarinda camilere gelecek ya da hafta sonlarinda camilere gelecek, ögrenecek. Ya da okulda bütün ögrenciler Kur’an dersini seçebilir. Bu imkan var, okul müdürlerimizin bu imkani iyi degerlendirmesi lazim. Okul müdürlerimize sesleniyorum. Allah’in kitabini ögrencilerinize ögrenmeleri için tesvik edin, rehberlik yapin. Bundan siz de kazançli olacaksiniz. Ikinci olarak buradan özellikle okullarimizdaki din dersi ögretmenlerimize seslenmek istiyorum. Devletimiz din kültürü ahlak bilgisi dersini 4. siniftan 12. sinifa kadar veriyor. 9 yilda imamlik yapacak derecede bir gencin bilgiler alabilmesi mümkün” diye konustu.
"Kurana muhafiz yetistirecegiz"
Eski Rize Milletvekili Sevki Yilmaz, "Biz sadece hafiz yetistirmiyoruz. Türkiye’miz hafiz yetistirmekle yetinmeyecek. Ne yapacagiz, Kurana muhafiz yetistirecegiz. Hafiz olmak yetmez bu yavrularimiz hem kuranin hafizi hem de Islamin ve devletin muhafizi olacak. Bu ana babalara gerçekten tesekkür ediyorum çocuklarini böyle hayirli müesseselere tesrif ettigin için. Ben bugün son derece mutluyum, Ayasofya’yi emanet edenlerle, zincirlerini kiranlar bir araya geldiler. Ayasofya’nin imamlarini, görevlilerini dinledik. Onlara çok tesekkür ediyoruz" seklinde konustu.
