Van'daki Balikçi Barinaklarinda Inci Kefali Denetimi

Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üreme döneminde suyun akisinin tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefalinin korunmasi amaciyla alinan önlemler çerçevesinde balikçi barinaklarinda denetim yapildi.

Van'daki Balikçi Barinaklarinda Inci Kefali Denetimi
Van Gölü’nde yasayan endemik bir tür olan inci kefali, her yil 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatli sulara göç ederek, neslinin devamini saglamak için üremesini gerçeklestiriyor. Bu yilda 15 Temmuz itibariyle inci kefali av yasaginin sona ermesiyle balikçilar ’Vira bismillah’ diyerek aglarini göl ile bulusturdu. Son yillarda Tarim ve Orman Il Müdürlügü koordinasyonunda alinan tedbirler sayesinde de stok artisi yasanan baligin hem boyu uzadi hem agirligi artti. Hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle aglarini toplamak için 02.00 - 03.00 saatleri arasindan göle açilan balikçilar, sabah 06.00 ila 07.00 arasinda da baliklari karaya çikariyorlar. Av sezonunun baslamasiyla birlikte Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri ise sabahin erken saatlerinde balikçi barinaklarina giderek karaya çikan balikçi teknelerinde denetimler yapmaya basladi.

Yapilan denetimlerde baliklarin boylari ortalama 23 santimetre olarak ölçüldü. Müdürlük ekiplerinin balikçilarla yaptigi görüsmelerde ise av sezonunun ilk günlerini geçen yilin ayni dönemiyle kiyasladiklarinda balik miktarinda bu yil azda olsa bir artis oldugu bilgisi alindi. Bu artisin en büyük sebebinin av yasagi döneminde Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve kolluk kuvvetleri tarafindan yapilan siki denetimler oldugu ifade edildi. Balikçilar ise bu yil gölden çikacak balik miktarindan umutlu olduklarini kaydetti.

Kaynak: İHA