Sicak Havalarda Çay Ve Kahve Tüketimine Dikkat

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, "Vücuttan su atimini arttiran çay kahve azaltilmali, sekerli gazli içecekler yerine su, dogal maden suyu ve ayran gibi içecekler tüketilmelidir" dedi.

Sicak Havalarda Çay Ve Kahve Tüketimine Dikkat
Yaz aylarinda fazla tüketilen meyve ve gazli içeceklerin kilo alimina sebebiyet verdigini belirten Diyetisyen Esra Koçak, vücudun asiri susuz kalmasi durumunda siddetli yorgunlugun olusabilecegini de kaydetti.

Sicak havalarin etkili oldugu günlerde yogurt ve cacik gibi soguk tüketilen besinlere yönelinmesi gerektigini belirten Koçak, çay ve kahvenin sicak havalarda tüketimine ise dikkat edilmesi gerektigini söyleyerek, "Vücuttan su atimini arttiran çay kahve azaltilmali, sekerli gazli içecekler yerine su, dogal maden suyu ve ayran gibi içecekler tüketilmelidir" ifadelerini kullandi.

"Vücuttan su atimini arttiran çay, kahve azaltilmali"

Çay ve kahve gibi vücuttan su atimini artiran besinlerden uzak durulmasi gerektigini belirten Koçak, "Yazin sicak havalar, tatil ve rahatlama derken beslenme düzenimiz bozulabiliyor. Sicak havalarda tüketilen gazli içecekler, uzun gecelerde davetlerde yapilan yemek kaçamaklari ve çok fazla tüketilen meyveler kilo alimina neden olabiliyor. Artan sicaklikla beraber vücudun susuz kalmasi, mineral kaybi ve siddetli yorgunluga sebep olabilir. Yaz sicaklarinda saglikli kalmak için ne yapmaliyiz; en temel olay yeterli sivi alimidir. Kilogram basina 30 mililitre olacak sekilde sivi alimina dikkat edilmelidir. Vücuttan su atimini arttiran çay kahve azaltilmali, sekerli gazli içecekler yerine su, dogal maden suyu ve ayran gibi içecekler tüketilmelidir. Sindirimi yoran yagli, baharatli, tuzlu gidalardan uzak durulmalidir. Aksam ögünleri çok geç saate birakilmamali ve kolay sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Zeytinyagli sebzeler, soguk çorbalar, yogurt ve cacik gibi serinleten besinler tercih edilmelidir. En önemli seylerden biri de yaz aylarinda olusan gida zehirlenmeleri. Buna çok dikkat edilmelidir. Disarida açikta satilan gidalardan uzak durulmali, çabuk bozulma potansiyeli olan et, tavuk ve balik gibi yiyecekler açikta birakilmamalidir. Besinlerin hazirlanmasi, pisirilmesi ve saklanmasi asamalarinda mutlaka hijyene dikkat edilmelidir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA