IDEF Fuarinda Sergilenen Zirhli Amfibi Hücum Araci ZAHA Göz Doldurdu

IDEF 2023 fuarinda sergilenen Zirhli Amfibi Hücum Araci (ZAHA) ziyaretçilerden yogun ilgi gördü. ZAHA hakkinda konusan FNSS Kurumsal Iletisim Müdürü Cem Altinisik,”ZAHA yeni teknolojileri barindiriyor. “Araç denize girdiginde saatte 7 not hizda seyredebiliyor. Karada da çok üstün bir hareket kabiliyeti ayni zamanda çok uzun yüksek bir menzile sahip. Yani hem denizde hem karada kullaniliyor. Ayni zamanda da aracin görev ekipmanlari da yeni teknolojilerle donatildi” dedi.

IDEF Fuarinda Sergilenen Zirhli Amfibi Hücum Araci ZAHA Göz Doldurdu


16’incisi düzenlenen Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari (IDEF’23) son gününde de ziyaretçilerini agirlamaya devam ediyor. FNSS tarafindan yerli ve milli olarak üretilen Zirhli Amfibi Hücum Araci (ZAHA) fuarda sergilendi. Deniz Kuvvetleri envanterine giren ve TCG Anadolu gemisinde de konuslu olan ZAHA yogun ilgi gördü. Göz dolduran ZAHA hakkinda konusan FNSS Kurumsal Iletisim Müdürü Cem Altinisik, "ZAHA aracimiz, Türk Silahli Kuvvetleri’nin özellikle Deniz Kuvvetleri’mizin özel istekleri çerçevesinde Savunma Sanayii Baskanligi’mizin bir programi olarak hayata geçirildi ve bu projede biz yerli özellikle imkanlarla yurt içi imkanlarla kendi kabiliyetlerimiz ile bu araci gelistirdik ve kullanicinin hizmetine sunduk. Su an envantere girdi. Araçlarimiz dediginiz gibi TCG Anadolu’daki unsurlarin içinde de yer aliyor. Türk deniz piyadesinin bundan sonra özellikle amfibi operasyonlarinda belkemigi olacak bir araç olacak. Teknik özelliklerine bakacak olursak bu araç benzerlerine baktigimizda sadece ABD ordusunda ve ABD’nin yine verdigi diger ülkelerin ordularinda görüyoruz. Yani bir ABD de üretiliyor ya da üretilmis. Bir de Türkiye’de üretilen ZAHA’miz var. Tabi ZAHA’miz çok daha üstün nedenine gelince tabi ZAHA yeni teknolojileri barindiriyor. Çünkü ABD’deki araçlar daha eski teknolojilerle gelistirildi. Çünkü daha geçmiste yapilmasindan kaynakli olarak geçmisteki isterler kapsaminda gelistirildi. Bu bugünün isteyenleri kapsaminda gelistirilmis bir araç çünkü güvenlik tehdidi ve güvenlik ortaminda degisiyor. Zaman içerisinde teknoloji de gelisiyor. Bu aracimizda üstün olarak ne var? Bir kere mayin ve balistik koruma çok daha üstün. Ayni zamanda da üstün bir ates gücüne sahip. Yine kendi tasarimimiz olan bir kule var. Silah sistemler üzerinde bu kule çaka kulesi, bu da yine FNSS’nin kendi kabiliyetleriyle ARGE kabiliyetlerini gelistirilmis bir silah sistemi. Sistemde ileri seviyede atis kontrol sistemleri mevcut. Bu kule üzerinde ve ayni zamanda da gündüz gece görüs stabilizasyon kabiliyeti, 2 adet 2 silah ayni anda kullanilabiliyor. Bu araçta bir soför, bir nisanci, bir komutan ve onun disinda da deniz piyadelerinin oturdugu alanlar mevcut” diye konustu.



ZAHA’nin denize girdiginde 7 not hizla ilerledigini vurgulayan Altinisik, “Araç denize girdiginde saatte 7 not hizda seyredebiliyor. Karada da çok üstün bir hareket kabiliyeti ayni zamanda çok uzun yüksek bir menzile sahip. Yani hem denizde hem karada kullaniliyor. Genelde yanlis anlasiliyor. Sorular geliyor mesela iste ne kadar derinlikte yüzebilir? Öyle bir durum yok. Bunlar sinirsiz derinliklerde, denizlerde böyle açik okyanusta dahil yüzebiliyor. Çünkü bunlari gemiden ufuk çizgisinden atiyorlar ve ufuk çizgisinden su jetleriyle artik bir gemi gibi düsünün. Zirh korumasi altinda kendi imkanlariyla ilerliyor. Karaya çikiyor ve karadan ilerleyisine devam ediyor. Envantere girdi. Deniz kuvvetlerimizin 4 degisik konfigürasyonu var. Bu aracin iste personel tasiyici, kurtarma araci, komuta kontrol araci iste istihkam araci gibi. Bu su an görmüs oldugunuz personel tasiyici konfigürasyonu bu fuarla. Ayni zamanda da aracin görev ekipmanlari da yeni teknolojilerle donatildi. Bunlar da yurtiçi kabiliyetlerle gelistirilen, yani Türkiye’deki birçok savunma, diger savunma sirketlerimizin gelistirdigi elektronik ve görev ekipmanlariyla bu araç donatilmis oldu. Araç karada iken palet tahrikiyle paletleri var. Bakin asagida operet tarihiyle hareket eder. Suya yaklastiginda tuvalet tarifleri suya girer ve artik gücü su jetlerine, yani arkada 2 adet su jeti var. Onlar artik itki sistemini onlar saglamaya baslar ve o 2 adet su jetiyle suda ilerler” dedi.

Kaynak: İHA