Aort Yirtilmasi Ani Ölümle Sonuçlanabiliyor

Geç tespit edilen aort hastaliklarin hayati risk olusturdugunu bildiren Op. Dr. Ihsan Alur, tedavi edilmemis aort anevrizmasinin saatli bomba gibi oldugunu, yirtilmis bir aort anevrizmasinin ise pimi çekilmis bir bombadan farksiz oldugunu ve aort damari yirtilan hastalarin yarisinin hastaneye ulasamadan hayatini kaybettiklerini söyledi.

Aort Yirtilmasi Ani Ölümle Sonuçlanabiliyor


Çagimizin yaygin hastalilarindan biri haline gelen aort anevrizmasi hakkinda bilgi veren Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, bu hastaligin dikkate alinmasi gereken ciddi bir hastalik oldugu konusunda önemli uyarilarda bulundu. Aort anevrizmasinin ne demek oldugunu açiklayan Op. Dr. Ihsan Alur, “Aort, kalbin sol karincigindan çikan ve vücuda kirmizi kan (oksijenlenmis kan) dagitan en büyük ana atardamardir. Aort anevrizmasi ise, aort duvarinin belirli bir bölgesinin genislemesi balonlasmasi ve normal olmasi gereken aort genisliginin bir buçuk kati ve daha fazla artmasidir” ifadelerini kullandi. Aort anevrizmasina erken müdahalenin hayati önem tasidigina vurgu yapan Dr. Ihsan Alur, tedavi edilmemis aort anevrizmasinin saatli bomba gibi oldugunu, yirtilmis ya da çatlamis bir aort anevrizmasinin ise pimi çekilmis bir bombadan farksiz oldugunu ve aort damari yirtilan ya da çatlayan hastalarin yarisinin hastaneye ulasamadan hayatini kaybettiklerini dile getirdi.

“Aort anevrizmasi sessiz ve sinsi bir hastalik”

Aort anevrizmasinin sessiz ve sinci bir hastalik oldugunu ve bu sebeple risk faktörlerinin dikkate alinmasi gerektigini hatirlatan Op. Dr. Ihsan Alur, “Aort anevrizmalari, media denilen damarin orta tabakasinin bozulmasi, damar tabakalari arasinda yirtik gelismesi sonucu olusmaktadir. Aort anevrizmasi ileri yas, hipertansiyon, sigara içiciligi, KOAH, bazi bag-destek doku hastaliklari (Marfan sendromu, Ehler-Danlos sendromu), künt (kesici olmayan) travma sonrasi, aortun iltihabi (romatizmal) veya enfeksiyona bagli hastaliklari (Behçet hastaligi, takayasu arteriti, dev hücreli arterit, sifiliz, tüberküloz gibi) birçok risk faktörünün bir veya birkaçinin bir arada olmasiyla ortaya çikabilir” ifadelerini kullandi.

“Sigara içen gençler bu tehlikeyi dikkate alin!”

Sigara kullaniminin ergenlik dönemine indigini ve bu nedenle gençlerin bu hastalik için potansiyel olusturduklarini sözlerini ekleyen Dr. Alur, “Sigara içen gençlerimiz, tehlikenin farkinda degiller. Sigara ile bu hastalik için potansiyel haline geliyorlar ve ilerleyen yaslarda aort anevrizmasina bagli hayatlarini kaybedebilirler. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve sigara içen herkese sigaradan uzak durarak aort anevrizmasindan kendilerini korumalarini tavsiye ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA