El Isi Meraklisi Noor'un Libya'dan Türkiye'ye Uzanan Basari Hikayesi

Bahçesehir Üniversitesi 23’üncü dönem mezuniyet töreni görkemli bir törenle gerçeklestirilirken, birinciligi Libya’dan egitim için Türkiye’ye gelen Noor Sagar, elde etti. Çocuklugu dogup büyüdügü Libya’da geçen, en büyük meraki kanaviçe, kasnak örgüsü ve el isi olan Sagar, simdi gelecegin finansçisi olmaya hazirlaniyor. Türkiye’de yasamaktan çok mutlu oldugunu ve kendisini hiçbir zaman yabanci gibi hissetmedigini dile getiren Sagar, “Türkiye’den aldigim diploma, Libya’dakinden daha degerli. Yasam ise tüm Avrupa ülkelerinden daha güzel” diye konustu.

El Isi Meraklisi Noor'un Libya'dan Türkiye'ye Uzanan Basari Hikayesi
Bahçesehir Üniversitesi’nin (BAU) 2022-2023 egitim-ögretim dönemi mezuniyet töreni, bu yil Ülker Sports Arena’da yapildi. 23’üncü dönem mezunlarini veren Bahçesehir Üniversitesi’nden, sekiz fakülte ve iki yüksekokuldan mezun olan 5 bin 500 ögrenci, kep atma gururu yasarken, 10 binden fazla aile de çocuklarinin heyecanina ortak oldu. Istiklâl Marsinin okunmasiyla baslayan törene, Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ülkü Sakalar, Bahçesehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Enver Yücel, Mütevelli Heyet Üyeleri, Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, rektör yardimcilari Prof. Dr. Ahmet Beskese ve Prof. Dr. Tunç Bozbura’nin yani sira ögretim üyeleri, akademisyenler de katildi.



“Asla pes etmeyin”

Konusmasina, “Bu yil Cumhuriyetimizin 100’üncü, üniversitemizin 25’inci yili. Nice 100 yillara, nice 25 yillara” diyerek baslayan Bahçesehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Enver Yücel, yeni mezun gençlere tavsiyeler verdi:

“Asla birakmayin ve pes etmeyin. Azim ve kararliliginiz, sizi basariya götürecek. Örnek görmek isterseniz Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e bakmaniz yeterlidir.”

Yücel, “Bizler BAU yöneticileri, akademisyenler ve ögrenciler, 25 yil boyunca durmadan çalistik. Cumhuriyetimizin 100’üncü yilina sözümüz, ilk 500’e girme hedefiydi. 374’üncü siraya kadar yükseldik. Basta rektörlerimiz olmak üzere emegi geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

“Bilimin aydinligindan, kültür ve medeniyetin gücünden ayrilmayin” diyen Yücel, konusmasini, “Yeni hayat okulunuzda sizlere basarilar diliyorum. Ne olursa olsun özgürlügünüzden taviz vermeyin. Özgürlük, sizin en büyük zenginliginizdir. Mesleginiz ne olursa olsun yapay zekadan yararlanin. Yapay zekanin esiri degil, onun sahibi olun. Her zaman oldugu gibi hayat okulunda da destekçiniz Bahçesehir Üniversitesi olacaktir. Okulunuzla iletisimi koparmayin.” seklindeki sözlerle sonlandirdi.

“Sizlere inancimiz tam”

Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz ise yeni mezun gençlere, “Sizler, üniversitemizde aldiginiz kaliteli ve evrensel egitimle bundan sonraki hayatinizda çok daha büyük isler basaracaksiniz. Sizlere inancimiz tam” diye seslendi. “Güzel hayallerle geldiginiz bu seçkin kurumda, aldiginiz nitelikli egitim sürecinde her biriniz büyük emek verdiniz ve basardiniz” diyen Karadeniz, “Sizler bizlerin gurur kaynagi, ailelerinizin medari iftiharisiniz. Gelecegin liderleri sizlersiniz. Sizi her zaman sevgiyle, mutlulukla ve gururla takip edip destekleyecegiz” dedi.

Cumhuriyet’in 100’üncü yilinda Türkiye’ye kazandiracaklari nitelikli arastirmacilara imkân saglamak amaciyla 100 doktora bursu programi olusturduklarini da sözlerine ekleyen Karadeniz, “Ulu Önder Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürsit ilimdir’ sözü, bizim için her zaman yol gösterici olmustur. Unutmayiniz ki sizlerin de Atamizin gösterdigi bu yoldan baska bir yola ihtiyaciniz yoktur. Bilimin isiginda nice basarilara imza atmanizi diliyorum” dedi.

17 yasindayken Bahçesehir Üniversitesi’ne ögrenci olarak gelen, simdi Bahçesehir Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekani olarak görev yapan Yücel Batu Salman, “BAU bayragini, bu ailenin ferdi olarak dünyanin her yerinde dalgalandiracaginiza inancimiz sonsuz. Ailemiz genisleyerek büyüyor. Atatürk’ün ögretilerinden vazgeçmeden dürüst, çaliskan bireyler olmanizi dilerim” dedi.



Altin Beyin Ödülü Sagar’a

Üniversitenin 23’üncü dönem mezunlarindan dereceye girenlere diplomalarini Rektör Karadeniz takdim etti. Bu yilin birincilik ödülünü Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans bölümünden Libyali Noor Sagar alirken, ikincilik Egitim Bilimleri Fakültesi Okul Öncesi Ögretmenligi bölümünden Eman Shanou’nun oldu. Üçüncülügü ise Uygulamali Bilimler Yüksekokulu Pilotaj bölümünün ilk mezunlarindan Mehmet Berk Günes ile Egitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik bölümünden Nur Elif Özay paylasti. Sagar, Altin Beyin ödülünü Rektör Karadeniz’in elinden alarak üniversite birincilerinin isimlerinin bulundugu mezuniyet kütügüne kendi isminin plakasini çakti. Fakültelerde ilk üçe girenlere ise diplomalarini Rektör Karadeniz ve fakülte dekanlari verdi.

“Dünyada olumlu etkiler birakalim”

Üniversitenin 2022-2023 egitim-ögretim döneminin birincisi 23 yasindaki Libyali Noor Sagar oldu. Bahçesehir Üniversitesi Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans bölümünden mezun olan Sagar, bilgisayar mühendisi bir baba ve Fransizca ögretmeni bir annenin üç çocugundan biri. Ilkokulu Libya’da okuduktan sonra egitimine Londra’da devam eden, ardindan Libya’daki bir Irlanda okulunda orta ögrenimini tamamlayan Sagar, mezuniyet konusmasinda, “Yolumuz bizi nereye götürürse götürsün burada kazandigimiz bilgi ve becerileri dünyada olumlu etkiler olusturmak için kullanalim” dedi.

Dünyanin tanidigi bir üniversitede egitim almis olmanin ayricaligini bundan sonra da yasayacagina inandigini söyleyen Sagar, “Çalismaya, basarmaya devam edelim” mesaji verdi.

BAU diplomasi dünyada geçerli

Basarisiyla ailesi ve okuluna büyük gurur yasatan Sagar’in hikayesi ise göz doldurdu. Çocuklugu dogup büyüdügü Libya’da geçen, en büyük meraki kanaviçe, kasnak örgüsü ve el isi olan Sagar, simdi gelecegin finansçisi olmaya hazirlanirken, Türkiye’de yasamaktan çok mutlu oldugunu ve kendisini hiçbir zaman yabanci gibi hissetmedigini dile getirdi. Sagar, “Türkiye’den aldigim diploma, Libya’dakinden daha degerli. Yasam ise tüm Avrupa ülkelerinden daha güzel. BAU diplomasi ile dünyanin birçok ülkesinde is bulma ve kariyer yapma sansimiz var” diye konustu.

Bahçesehir Üniversitesi’nin uluslararasi bir okul oldugunu vurgulayan Noor Sagar, kendisi gibi yurt disindan gelen binlerce ögrenciyle bir arada olmanin mutluluk verici oldugunu belirtti.

Ayni zamanda BAU’da Libya’nin ülke temsilcisi olan Sagar, hedefinin, Türkiye’de is bulup, çalisma hayatinda kendisini denedikten sonra hangi alanda master yapacagina karar vermek oldugunu söyledi.

Sagar, “Kendimi kesfetmeye ihtiyacim var. Bu da çalisma hayatinin içindeyken olacak. Sonrasinda baska bir ülkeye de gidebilirim” dedi.

Sagar, ailesinin de kendisine çok destek oldugunu, hayatiyla ilgili sosyal ve kisisel kararlar alma noktasinda onu her zaman özgür biraktiklarini söyledi.



“Basari zor degil”

Fakültesinde derece almayi bekledigini ama üniversite birinciliginin kendisi için sürpriz oldugunu dile getiren Sagar, “Mutlu ve gururluyum. Çok çalistim. Basari zor gibi algilaniyor. Oysa öyle degil. Bu sonucu, düzenli çalisarak elde ettim” diye konustu.

Türkiye’de annesi ve akrabalariyla birlikte yasayan Sagar, Türk kültürünün kendi kültürüne yakin olmasindan ötürü uyum sorunu yasamadigini ve kendisini evinde gibi hissettigini söyledi.

Libya’dan direkt uçus ve vize kolayligi olmasinin da Türkiye’yi tercih etmesinde etkili oldugunu belirten Sagar, “Ayrica Türkiye’de yabanci gibi hissetmiyorum. Burada kendim gibi yasamak beni mutlu ediyor” dedi.



Kanaviçe isleyen yeni finansçi

Türkiye’de oldugu yillarda firsat buldukça gezdigini söyleyen Sagar, “Çalismam gereken zamanlarda gezmekten fedakârlik ettim. Ancak bos zamanlarimda gezme sansim oldu. Fethiye’nin yani sira Sapanca ve Sile’ye gittim. Denize girmeyi de çok seviyorum” diye konustu.

Sagar, uzun yillar kanaviçe, kasnak örgüsü ve el isiyle ilgilendigini ve bu ugrasin ona keyif verdigini belirtirken giysilere ya da farkli kumaslara da isleme yapmaktan zevk aldigini, is yasaminin yaninda bu hobisine devam edecegini söyledi.

Kaynak: İHA