Kavurucu Sicak Altinda Domates Hasadi Devam Ediyor

Kilis’te hasadi devam eden domates, verimi ve fiyatiyla çiftçinin yüzünü güldürüyor. Kavurucu sicagin altinda tarlada domates hasadi yapan tarim isçilerinin de zorlu mesaisi devam ediyor.

Kavurucu Sicak Altinda Domates Hasadi Devam Ediyor
Kilis’in bereketli topraklarinda yetistirilen domates hasadi devam ederken, çiftçinin de yüzünü güldürmeyi basardi. 9 bin dekar alanda domates üretimi yapilan Kilis’te rekolte geçen senelere ragmen iyi. Toplanan domateslerin fiyatlarinin da yüksek oldugu Kilis’te domates tarlada 5 ile 6 TL arasinda alici buluyor. Toplamakla bitmeyen domates, 42 ile 45 derecede yapilan zorlu mesaide hem çiftçinin hem de tarim isçisinin yüzünü güldürmeyi basardi. Tarim isçileri sabahin ilk isiklariyla birlikte basladiklari mesaiye, günesin altinda ögle saatlerine kadar devam ediyor.

"3-4 aylik zor ve mesakkatli hasadin tarladan sofralara yolculugu basladi"

Geçen senelere göre rekoltenin daha yüksek oldugunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Bölgemizin önemli geçim kaynaklarindan olan domatesin fidesini 16 Nisan’da toprakla bulusturduk ve su anda hasadini yapmaktayiz. 9 bin dekar alanda domates ürerimi yapilmaktadir. Bu sene rekolte her seneye ragmen yüksek, fiyatlarimiz da yüksek. Tarlada 5 TL ile 6 TL arasinda gitmekte olan domates Konya’ya gitmektedir. 3 ile 4 aylik zor mesakkatli yolculukta hasat yapmaktayiz, tarladan soframiza yolculugu basladi" dedi.



"Su an 42-45 derece altinda hasat yapmaktayiz"

Sabahin ilk isiklariyla birlikte tarlaya gelip hasada baslayan üreticiler ve tarim isçilerinin öglene kadar çalisabildigini aktaran Özdemir, "Sabaha dogru mesaiye baslayan üreticiler ve tarim isçileri asiri sicaklardan dolayi öglene kadar çalisabilmekte. Geçen sene 8 ile 10 ton arasinda aldigimiz yerlerde su an ise 13 ile 14 tona kadar çikan yer bulunmaktadir. Bereketli olmasini diliyorum. Dedigimiz gibi hem fiyat rekolte, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü" ifadelerini kullandi.

"Hem kalitesi güzel, hem de hasadi"

Hasat yaparken hissedilen sicakligin 42-45 derece bandinda oldugunu söyleyen çiftçi Ali Osman Genç, "Allah’a sükürler olsun, fidesini 3 ay önce ektigimiz domates fidelerinin kalitesi de güzel, verimi de güzel, hasadi da ayri güzel Allah’im daha da bereket versin. Hasat biraz zor oluyor çünkü erken geliyoruz, havanin sicak olmasindan dolayi öglene kadar çalisabiliyoruz. Konya’dan tüccar geldi, ona pazarlikla domatesimiz hemen sattik ve domatesler direkt Konya’ya gidecek" diye konustu.

Kaynak: İHA