Usak Il Saglik Müdürlügü Asiri Sicaklarla Karsi Uyardi

Usak Il Saglik Müdürlügü, vatandaslari asiri sicaklara karsi uyardi.

Usak Il Saglik Müdürlügü Asiri Sicaklarla Karsi Uyardi


Usak’ta hava sicakliklari ortalama 36 derecede seyrederken, Usaklilar fena halde bunalmaya basladi.

Usak Il Saglik Müdürlügü vatandaslari asiri sicak havalara karsi uyardi.

Bültende; basta çocuklar, yaslilar, asiri kilolu ve kronik hastaligi bulunanlar olmak üzere zorunlu olmadikça 10.00 - 16.00 saatleri arasinda disari çikilmamasi gerektigini hatirlatti.

Bültende vatandaslara su uyarilarda bulunuldu:

“Asiri sicaklar çesitli saglik problemlerine yol açabilir. Sicakligin yaninda nem artisi ile vücut isisi artar ve vücut metabolizmasi terleme ile dengede tutulmaya çalisilir. Ancak kisi, asiri sicaklik durumunda sadece terleme yöntemi ile vücut isisini dengede tutamaz. Yaslilar, bebekler ve kronik hastaligi olanlarda terleme mekanizmasi ile vücut isisinin dengede tutulmasi her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem orani yüksekse terleme suretiyle vücut isisi yeterli düzeyde düsmeyebilir. Ayrica fazla kilolu olma durumu, fazla sivi kaybi (dehidratasyon), bir hastaliga bagli yüksek ates, kalple ilgili hastaliklar, ruh ve sinir hastaligi, alkol ve/veya uyusturucu madde kullanimi ile tedavi amaciyla alinan bazi ilaçlarin (tansiyon düsürücü, idrar söktürücü vb.) kullanimi da sicak havalarda terlemeyi ve dolayisiyla vücudun sicaklarla olan mücadelesini etkileyen diger faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut isisi beyin ve diger hayati organlarda hasara yol açabilir.

Asiri sicaklardan daha fazla etkilenmesi olasi gruplar; 65 yas üstü kisiler, yalniz yasayanlar, dört yasindan küçükler, bakima muhtaç olanlar, hamileler, açik alanda çalisanlar, kronik bir rahatsizligi olanlar (kalple ilgili hastaliklar, seker hastaligi, solunum sistemi ile ilgili hastaliklar, böbrek hastaliklari, ruh ve sinir hastaliklari, fazla kilolular, tansiyon düsüren ilaç ve/veya idrar söktürücü kullananlar, depresyon ve/veya uyku ilaci alanlar, sokakta yasayanlar-evsizler seklindedir.

Asiri sicaklardan korunmak için günün en sicak saatlerinde (10.00-16.00) disari çikilmamali, disari çikilacaksa açik renkli hafif ve bol kiyafetler tercih edilmeli, günes altinda koruyucusuz sekilde uzun süre kalinmamaya özen gösterilmeli, yogun fiziksel aktiviteden kaçinilmali ve bu aktiviteler için sabah erken saatler ile aksam saatleri tercih edilmeli, uygun sekilde (günde 2-2,5 litre su/yogun fiziksel aktivitelerde her 1 saat aktivite için 3-4 bardak su içilmeli; sivi alimi doktor tarafindan kisitlananlar mutlaka doktora basvurmali) sivi alimina dikkat edilmeli, çocuk, yasli ve engelli bireyler kapilari kilitli ve park halindeki araçlarda birakilmamali, kapali alanlar iyi bir sekilde havalandirilip günes gören yerler gölgelendirilmeli, çok fazla buzlu ve çok soguk içeceklerden kaçinilmali, fazla sicaktan dolayi disarida kalmis besinlerin daha çabuk bozulabilecegi unutulmamalidir.”
Kaynak: İHA