Kadin Kooperatifleri Devlet Destegi Ile Güçlerine Güç Katiyor

Kastamonu’da bulunan 2 kadin kooperatifi daha "Koop Des" projesi çerçevesinde destek almaya hak kazandi. Kadinlar kooperatifleri alacaklari destek sayesinde üretim agini genisletecek.

Kadin Kooperatifleri Devlet Destegi Ile Güçlerine Güç Katiyor
Kastamonu Valiligi ve Ticaret Bakanligi ortakliginda yürütülen "Koop Des" projesi çerçevesinde kadin kooperatiflerine, üretimi arttirmalari için hibe destegi saglanmaya devam ediyor. 2020 yilindan itibaren yürütülen ve 6 kadin kooperatifinin faydalandigi projeye iki kadin kooperatifi daha kabul edildi. Ticaret Il Müdürlügüne müracaatta bulunan Hanönü Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi ve Azdavay Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi’nin proje onaylanmasi üzerine hibe almaya hak kazandi.

“Bir nebze de olsa bir yardim olmasini diliyoruz”

Kadinlarin üretimine destek vermeyi hedeflediklerini belirten Kastamonu Valisi Avni Çakir, “Bugün, hem Kastamonu kadini açisindan hem de Kastamonu kadinin kooperatiflesme noktasindaki sürecinin hizlanmasi açisindan güzel bir gün. Birazdan, bu anlamda güzel bir projeyi imzalayarak insallah Kastamonu Valiligi olarak, Ticaret Bakanligi olarak Türk kadinina ve Kastamonu kadinlara verdigimiz destegin önemi ve ayni zamanda kadinlarin kooperatifleserek güçlerini, emeklerini birlestirmesi noktasindaki çabalari da devlet olarak verdigimiz öneminde göstergesi olarak iki kadin kooperatifimize destek hibe protokolümüzü imzalayacagiz. Bu uygulama ilk defa 2020 yilinda kooperatiflerin desteklenmesi programi çerçevesinde bugüne kadar, ilimizde toplam, 6 kadin kooperatifimiz bu projeden faydalanmis ve su ana kadar 576 bin 386 TL kendilerine ödemesi gerçeklestirilmistir. Ilimizde 10 tane kadin kooperatifimiz bulunmaktadir. Yine bir adet de Kadin Kooperatifi Birligi bulunmaktadir. Bu çerçevede, bugün müdürlügümüze müracaatta bulunan ve yeterlilik sartlarini saglayan, Hanönü Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifiyle, Azdavay Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifinin projelerinin Bakanligimizla ilgili komisyonlari tarafindan onaylanmasi sonrasinda projeye hak kazanmasi sabitlenmesiyle beraber insallah kendilerine sözlesmeyi bugün burada imzalayacagiz. Bu hibe tutari, yaklasik olarak projenin yüzde 75’iyle sinirli olup, geri kalan yüzde 25’lik kismi ise kooperatiflerimizin kendileri tarafindan finanse ediliyor. Bu anlamda, Hanönü Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi tarafindan makine ve ekipman alimi konulu proje çerçevesinde, saç ocagi, firin, firin alti stant, ayakli ocak, alüminyum firin tepsi, çelik tencere, derin dondurucu ve buzdolabi alimindan olusan projenin tutari, 149 bin TL. Bu anlamda da bakanlimizca yapilacak hibe desteklemesi de 112 bin 425 TL. Azdavay Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi tarafindan da makine ve ekipman projesi çerçevesinde, buzdolabi, bulasik makinesi, firin, firin standi, 2 adet çorba potu ve hamur yogurma makinesinden olusacak olan ekipman alimi projesi çerçevesinde proje tutari 149 bin TL ve Bakanligimizca yapilacak destek ise 112 bin 425 TL" dedi.

Kadin kooperatiflerinin üretimine katki saglamayi önemsediklerini belirten Çakir, "Bu çerçevede insallah yakinda diger kooperatiflerimizin de projelerini degerlendirecegiz, onlarinda hazirliklari tamamlanma asamasinda. Tasköprü’de de projemiz vardi onlari da kooperatifimiz su an sartlarini yerine getiremedi, onlarda biraz süre istediler. Insallah yakin zamanda da onlarla projeyi imzalayacagiz. Bu konuda bildiginiz gibi, Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansimizin da kadin kooperatiflerimize de ciddi destekleri oldu. Kastamonu kadini, ticaret hayatinda, üretim hayatinda, kültür ve sanat alaninda, geleneksel el sanatlari yasatilmasi noktasinda Kastamonu’nun gastronomi özelligi noktasinda çok daha fazla ekonomik hayata girmesi konusunda hem bakanliklarimizin ilgili bütçelerine hem de valiligimizin ilgili bütçelerine kendilerini desteklememiz devam edecek. Bugün de bu çerçevede çok güzel bir gün, insallah bu ürünlerle beraber kadinlarimizin üretimlerindeki hem kalitenin hem de miktarinin artmasini ve kendilerine de bu anlamda bir nebze de olsa bir yardim olmasini diliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA