Sosyal Medya Platformlari Iç Karisiklik Durumunda Kapatilma Ihtimali Ile Karsi Karsiya

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Iç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton “Tiktok, Twitter ve Snapchat gibi sosyal medya platformlari, isyan ve toplumsal huzursuzluk gibi durumlarda problemli içerikleri önlemedikleri taktirde AB içerik yasasi baglaminda kapatilabilir.” dedi.

Sosyal Medya Platformlari Iç Karisiklik Durumunda Kapatilma Ihtimali Ile Karsi Karsiya


Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Iç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, geçtigimiz Haziran ayinda Fransa’da yasanan protestolar nedeniyle Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un sosyal medya elestirilerinin ardindan yeni açiklamada bulundu. Sosyal medya platformlarinin toplumsal huzursuzluk yasandigi zaman kapatilabilme ihtimali oldugunu söyleyen Breton, “Tiktok, Twitter ve Snapchat gibi sosyal medya platformlari isyan, toplumsal huzursuzluk gibi durumlarda problemli içerikleri önlem almadiklari taktirde AB içerik yasasi baglaminda kapatilabilir. Nefret içerikleri, öldürme, araçlari yakma gibi isyan çagrisinda bulunan içerikler, hemen silinebilir. Eger bu tarz içerikler paylasilmaya devam edilirse hemen yaptirim uygulanacak. Aninda müdahale eden ekiplerimiz var” dedi.

Öte yandan bazi elestirmenler ise bu tarz önlemlerin Çin ve Iran gibi otoriter ülkelerde görüldügünü ifade ederek Breton’u elestirdi.



Sosyal medya platformlarina yeni düzenlemeler

Breton ayrica komisyonun, yeni kurallara uymaya ne kadar hazir oldugunu kontrol etmek için önümüzdeki hafta TikTok üzerinde bir "stres testi" yapacagini söyledi.

Tiktok, Snapchat, Instagram ve Twittter dahil olmak üzere 19 sosyal medya platformu da Agustos ayindan itibaren yasa disi ve zararli içerigin yayilmasini sinirlamak için yeni yasal yükümlülüklere uymak zorunda kalacak.

Fransa’daki protestolar

Fransa’da 27 Haziran’da 17 yasindaki genç Nahel M.’in polis kursunuyla vurulmasiyla ülkede protestolar düzenlenmis, bunun üzerine Macron, “Sosyal medya gösterilerin örgütlenmesini kolaylastirarak siddetin körüklenmesinde rol oynadi. Hassas içeriklerin kaldirilmasi yönünde taleplerimiz olacak” demisti. Sosyal medya platformlarinin yetkilileriyle temas halinde oldugunu vurgulayan Macron ayrica sosyal medyadan siddet çagrisi yapanlarin kimliklerinin tespit edilmesi için harekete geçeceklerini belirtmisti.
Kaynak: İHA