Bakan Bolat Açiklamasi '2028 Yilinda 400 Milyar Dolar Mal Ihracati Yapmayi Hedefliyoruz'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, "Bakanlik olarak haksiz ve fahis fiyatlarla mücadele ediyoruz. Vatandasin magdur oldugu haksiz ticari faaliyetlerle mücadele için piyasa denetimi yapmaktayiz. Fiyat istikrarini saglamak, istihdam artisini ve büyümeyi sürdürmek istiyoruz" dedi.

Bakan Bolat Açiklamasi '2028 Yilinda 400 Milyar Dolar Mal Ihracati Yapmayi Hedefliyoruz'
Ticaret Bakani Ömer Bolat, Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Temmuz ayi Meclis Toplantisi’na katildi.

Bakan Bolat, Ticaret Bakanligi’nin Türkiye Yüzyili olarak adlandirilan dönemde atacagi adimlar hakkinda bilgi verdi. Bakan Bolat önceliklerini, "Sürdürülebilir ihracat artisi ve dis ticaret dengesi. Etkin, hizli ve güvenli bir gümrük anlayisi. Adil, rekabetçi ve istikrarli bir iç ticaret ortamini saglamak" olarak siraladi.

"2028 yilinda 400 milyar dolar mal ihracati yapmayi hedefliyoruz"

Sürdürülebilir ihracat artisi kapsaminda hedeflerinden de bahseden Bakan Bolat, "2028 vizyonu kapsaminda proje ve faaliyetlerimizle mal ihracatimizi 400 milyar dolara, hizmet ihracatimizi 200 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz. Ülkemizin küresel mal ihracatindan aldigi payi yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatindan aldigi payi yüzde 1,5’e yükseltecegiz" dedi.

Enflasyonist ortamda piyasalarda dalgalanmalar oldugunu söyleyen Bakan Bolat, "Istikrar saglaninca ticaret canlanmaya basladi.

Türkiye büyüme istikrari anlaminda olumsuzluk yasamadi. Enflasyonist süreci asagi indirmek için fiyatlar önemli bir konu. Bakanlik olarak haksiz fiyatlarla, fahis fiyatlarla mücadele ediyoruz. Vatandasin magdur oldugu haksiz ticari faaliyetlerle mücadele için piyasa denetimi yapmaktayiz. Fiyat istikrari saglama konusundaki çabalarimiz devam ediyor. Haksiz uygulamalar ve stokçulukla mücadele ediyoruz. Fiyat istikrarini saglamak, istihdam artisini ve büyümeyi sürdürmek istiyoruz" diye konustu.

"Yeni petrol ve dogalgaz kesifleri ile cari açigimizi azaltacagiz"

Cari açigin büyük bölümünün enerji kaynakli olduguna da deginen Bolat, "Yeni petrol ve dogalgaz kesifleri ile cari açigimiza neden olan enerjiden kaynakli açigi azaltacagiz. Yenilenebilir enerji kaynaklari konusundaki gelismelerle dis ticaretteki dengesizligi asagi çekmis olacagiz" seklinde konustu.

Geçtigimiz günlerde yasanan vergi artislariyla ilgili de konusan Bolat, "Depremde 51 bin canimizi kaybettik. O sehirlerimizi ayaga kaldirmak zorundayiz. Bu bölgede sosyal ve ticari hayati canlandirmak zorundayiz. Devlet olarak bu konu için yogun çalismalar yapiyoruz. Bu maliyeti karsilamak için 1,1 trilyonluk ek bütçe meclise sunuldu. Bu giderleri karsilamak için vergi artisina gidildi. Büyük deprem için milli dayanisma gösterildi" diye konustu.

Kaynak: İHA