Stoltenberg Açiklamasi 'Soguk Savastan Bu Yana En Ayrintili Savunma Planlari Üzerinde Anlastik'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki gün süren Zirve’de soguk savasin sona ermesinden bu yana en ayrintili savunma planlari konusunda anlastiklarini söyledi.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Vilnius’taki NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’nin kapanisinda basin toplantisi düzenledi.

Stoltenberg, tarihi bir NATO Zirvesi’ni tamamladiklarini, iki gün boyunca Ittifak’i gelecege hazirlama bakimindan önemli kararlar aldiklarini söyledi.

“Soguk savastan bu yana en ayrintili ve saglam savunma planlari konusunda anlastik. Savunma yatirimlarina iliskin taahhüdümüzü güçlendirdik. Ukrayna’nin NATO’ya yakinlastirilmasi ve uzun vadede destegin artirilmasi konusunda anlastik. Tüm dünyadaki ortakliklarimizi daha da derinlestirdik” diyen Stoltenberg, bugün açilis toplantisi yapilan NATO-Ukrayna Konseyi’nde NATO ve Ukrayna’nin esit sekilde bir araya gelerek karar alacagini söyledi.



“Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegiz”

NATO üyelerinin Ukrayna’ya yönelik yeni askeri destek vaatlerini memnuniyetle karsiladigini ifade eden Stoltenberg, “Müttefikler, Rus saldirisinin geri püskürtülmesine yardimci olmak için on milyarlarca dolar askeri yardim sagladi. On binlerce Ukrayna askeri NATO üyeleri tarafindan egitildi, donatildi. Ukrayna topraklarini özgürlestirmeye devam ederken ihtiyaç duydugu sürece Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegiz” dedi.

NATO üyelerinin kosullari yerine getirdigi zaman Ukrayna’yi NATO’ya davet edeceklerini söyleyen Stoltenberg, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Avrupa Birligi liderleri yaptigi görüsmeye de degindi. NATO’nun bölgesel bir ittifak oldugunu ancak küresel zorluklarla karsi karsiya bulunduguna dikkat çeken Genel Sekreter, “Bugün, Avrupa’da yasananlar Indo-Pasifik için önemli, Indo-Pasifik’te olanlar da Kuzey Amerika ve Avrupa için önemli. Pekin’in küresel atilganligi ve Moskova’nin Ukrayna ile savasi NATO, AB ve Indo-Pasifik ortaklari arasinda daha siki koordinasyonu gerektirmekte. Kuzey Kore’nin firlattigi son füze dahil nükleer ve füze programlarini kiniyoruz, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin pek çok kararini ihlal etmekte, bölge ve küresel güvenlik açisindan tehdit olusturmakta. NATO, deniz güvenligi, yeni teknolojiler, iklim degisikligi gibi konularda ortak çalismalar dahil olmak üzere özel olarak hazirlanmis ortaklik programlariyla Avusturya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile baglarini güçlendiriyor” seklinde konustu.



“Çin karsisinda NATO, her zamankinden daha güçlü”

Çin’in yeni askeri kabiliyetlerine yönelik büyük yatirimlarina deginen Stoltenberg, Çin’in 2035 yilina kadar Kuzey Amerika’ya ve tüm Avrupa’ya ulasabilecek bin 500 adet nükleer savas basligina sahip olmasini beklediklerini belirtti.

Indo-Pasifik bölgenin küresel zorluklarla karsi karsiya oldugunu ifade eden Stoltenberg, Çin’in Afrika’ya, Kuzey Kutbu’na yaklasma, kritik altyapiyi ve uzayi kontrol altina almaya çalisma çabalari karsisinda NATO’nun vatandaslarini ve degerlerini korumak için her zamankinden daha güçlü ve bir arada durdugunu söyledi.



“Savas bir an önce adil ve kalici sekilde sona ermeli”

Stoltenberg, Ukrayna’da savasin sona ermesinin ardindan barisin nasil korunacagina iliskin soruya ise “Simdiden bunun nasil yapilacagi hususunda spekülasyon yapilmamasi gerektigini düsünüyorum. Su an için en önemlisi savasin bir an önce adil ve kalici sekilde sona ermesi. Bu, bizlerin en acil görevi olan askeri destegin devam ettirmesi için bir neden. Ukrayna’ya farkli gelismis silah sistemlerini saglamak kadar bu sistemlerin yedek parça, bakim, onariminin devamini saglamak da önemli” seklinde yanitladi.
Kaynak: İHA