Bakan Yerlikaya, 9 Ildeki Sel Felaketinin Bilançosunu Açikladi

Zonguldak ve 8 ilde meydana gelen sel felaketinin bilançosunu açiklayan Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, 3 ilde 3 kisinin hayatini kaybettigini açikladi. Bakan Yerlikaya, felaketin ardindan yaralari sarma çalismalarinin sürdügünü ifade ederek, "Yagislar sonrasi mahsur kalan 23 vatandasimiz helikopterlerle, 608 vatandasimiz bot ve is makineleri ile kurtarildi" dedi.

Bakan Yerlikaya, 9 Ildeki Sel Felaketinin Bilançosunu Açikladi
Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, Zonguldak ziyareti sonrasi Valilik binasinda açiklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, 9 ilde yasanan sel felaketinin bilançosuna iliskin açiklamalarda bulundu. Asiri yagislarin ardindan 9 ilde 5 bin 986 ihbar alindigini ve ekiplerin AFAD koordinasyonunda ivedilikle müdahale ettigini ifade eden Bakan Yerlikaya, yagislar sonrasi mahsur kalan 23 vatandasin helikopterlerle, 608 vatandasin ise bot ve is makineleri ile kurtarildigini açikladi.

Sel felaketi sonrasinda toplam 6 bin 611 personel, iki helikopter, 578 çesitli türde is makinesinin görevlendirildigini hatirlatan Bakan Yerlikaya, sunlari kaydetti:

"En son iki gün önce Bartin ve Zonguldak’ta incelemelerde bulunmustuk. Bugün tekrar Zonguldak’tayiz. Valimiz, milletvekillerimiz, kaymakamlarimiz, belediye baskanlarimiz, AFAD, emniyet, jandarma, DSI, Ilbank, Karayollari ile velhasil tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin temsilcilerimizle gün boyu gezdik ve degerlendirme toplantimizi yaptik. Ana gündem maddemiz, asiri yagislardan etkilenen yerlesim yerlerimizdeki hasar ve zarar tespitleriydi. 7 Temmuz Cuma günü baslayan ve hafta sonu devam eden asiri yagislar sonrasinda uyari verilen Bartin, Düzce, Ordu, Zonguldak, Giresun, Kastamonu, Bolu, Samsun, Karabük, Artvin illerimizde toplam 5 bin 986 ihbar alindi. Tüm ihbarlara ekiplerimiz AFAD koordinasyonunda ivedilikle müdahale edildi. Asiri yagislardan degerli arkadaslar 10 ilimiz, 82 ilçemiz, bin 353 köy ve mahallemiz maalesef etkilendi. Yasanan sel, su baskini, heyelan ve kaya düsmesi gibi olaylardan Bartin, Ordu ve Zonguldak illerimizin merkez ilçe ve köylerinin pek çogu olumsuz etkilendi. Bolu, Düzce, Giresun, Kastamonu, Kocaeli, Karabük ve Samsun illerimizde ise muhtelif yerlesim birimleri etkilendi. Yasadigimiz sel felaketinde AFAD Baskanligimiz koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluslarimiz ile STK’lardan toplamda 6 bin 611 bir personel ama bir parantez açiyoruz, bin 390’i jandarma ve bin 861’i polis. Bu toplam 6 bin 611 personelimizin. Iki helikopter, 578 çesitli türde is makinesi hem görevlendirildi. Hem çalistirildi. Yagislar sonrasi mahsur kalan 23 vatandasimiz helikopterlerle, 608 vatandasimiz bot ve is makineleri ile kurtarildi."

"60 yerlesim yerine içme suyu verilmeye baslandi"

Yagislar sonrasinda toplam 210 yolun kapandigini ve bugün itibariyle tüm yollarin yeniden trafige açildigini ifade eden Bakan Yerlikaya, "Meydana gelen asiri yagislar sonrasinda toplam 210 yol kapandi. Ekiplerimizin yaptigi çalismalar sonrasinda hamdolsun ki tüm yollarimiz bugün itibariyle artik trafige açildi. Il ilçe ve köylerde ise toplam 625 yerlesim yerinde elektrik kesintisi meydana geldi. Yine yapilan çalismalar sonrasinda tüm yerlesim yerlerine artik elektrik verilebiliyor. 165 yerlesim yerinde içme suyu kesintisi meydana geldi. Yine arkadaslarimizin büyük gayretleriyle 60 yerlesim yerine içme suyu verilmeye baslandi. Yine çalismalar devam ediyor. Yine yakin zamanda da 105’inde su verilmeye baslanacak" diye konustu.



"Samsun’da 1, Zonguldak’ta 1, Giresun’da 1 vatandasimiz maalesef hayatini kaybetti"

Zonguldak’ta sel felaketi dolayisiyla 45 vatandasin kurtarildigini ancak 1 vatandasin hayatini kaybettigini söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, "Asiri yagislar sonucunda Samsun’da 1, Zonguldak’ta 1, Giresun’da 1 olmak üzere maalesef üç vatandasimiz hayatini kaybetti. Hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet ailelerine bas sagligi diliyoruz. Zonguldak’ta 7 Temmuz Cuma günü turuncu uyari verilmisti. Basta Valiligimiz olmak üzere AFAD, tüm kurum ve kuruluslarimiz, Zonguldak Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, belde belediyelerimiz bu uyarinin ne anlama geldigini iyi bildikleri için vatandaslarimizi çesitli yöntemlerle medyadan, sosyal medyadan, SMS’den uyardilar. Zonguldak’ta metrekareye en yüksek tespit edilen yagis miktari 236. Asiri yagislardan 236 kilogram yagis alan yerimiz de var. 200, 201, 180, 150 kilogram yagis alan yerimiz de var. Iste içinde bulundugumuz bu güzel sehrimizde asiri yagislardan 915 konut, bin 317 isyeri etkilendi. Konut ve isyerlerindeki temizlik çalismalarimiz sabah saat 9.30’dan beri Valim, Milletvekillerimizle birlikte geziyoruz. Gördük hem geçmis olsun dileklerimizi ilettik. Hemen hemen temizlik çalismalarimizin hamdolsun tamamlanmak üzere oldugunu gördük. Ilimizde yine AFAD koordinasyonunda bin 117 personel, 349 araç ve 5 bot görev yapti. 30 olaya müdahale edildi. Zonguldak’ta hamdolsun 45 vatandasimiz kurtarildi. Zonguldak ilimize ilk etapta Içisleri Bakanligi olarak 93 milyon lira can suyu ödenegi gönderildi. Valiligimize ve Belediyelerimize gönderdik" dedi.



"9 ile toplam 360 milyon 700 bin liralik acil yardim ödenegi gönderdik"

Bartin ve Zonguldak’in da aralarinda bulundugu 9 ilde toplam 360 bin 700 liralik acil yardim ödenegi gönderildigini söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, ön zarar tespitlerinin bugün itibariyle tamamlandigini da aktardi. Bakan Yerlikaya, "Dün AFAD Acil yardim ödeneginden az önce Zonguldak ile olan kismini söyledim. Bartin, Ordu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Kastamonu, Giresun, Samsun ve Karabük bunlara da acil yardim ödenegi gönderdik. Hepsinin toplam rakami 360 milyon 700 bin liralik ödenek gönderdik. Selden zarar gören illerimizdeki hasar ve zarar tespitlerine yönelik çalismalarimiz da devam ediyor. Içisleri Bakanligimiz AFAD bünyesinde isyeri zararlari ile ilgili beyana dayali ön zarar tespit çalismalarini bugün itibariyle tamamladi. Simdi yapacagimiz bu isyeri zarar ön zarar tespitini yapan komisyonlarimiz dosyalarini detayli bir sekilde inceleyecekler. Inceleme tamamlandiktan sonra isyeri sahiplerine bizim ne kadar destek ödemesi yapacagimiz netlesecek ve hesaplarina bu paralari yatiracagiz. Devletimizin destegi Allah’in izniyle her daim devam edecek" seklinde konustu.



"Cumhurbaskanimiz yurt disinda olmasina ragmen çalismalari anbean takip ediyor"

Yurt disinda olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çalismalari anbean takip ettigini söyleyen Bakan Ali Yerlikaya, sözlerini söyle tamamladi:

"Cumhurbaskanimiz üç günden beri yurt disinda bulunmasina ragmen dün aksam ve hemen hemen hemen her gün buradaki çalismalarla ilgili, bu dokuz sehrimizle ilgili bakanlarimizin ziyaret ve gözlemlerini bizlerin çalismalarini an be an takip ediyor. Ve her gittigimiz sehirle ilgili hem selamlarini hem de hemserilerimizin vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimizi talimatlandiriyor. Ben tekrar selden etkilenen vatandaslarimiza geçmis olsun diyorum. Zonguldakli kardeslerimize bugün mükemmel bir gezi oldu. Degerlendirme toplantisi oldu. Istisareler yaptik. Çok faydali ve yararli olduguna inaniyorum. Yakin bir zaman içerisinde insallah tekrar gelecegiz. Almis oldugumuz notlarin Ankara’da takipçisi olacagiz. Kabinede bulunan arkadaslarimizin görev alanlariyla ilgili notlar aldik. O notlari arkadaslarimiza iletecegiz. O notlarin bir an önce gerçeklesmesi noktasinda takipçisi olacagiz. Allah bu tür afetlerden bizi korusun diyoruz. Afet olmadan önce de hep birlikte bilimin isiginda hazirliklarimizi, risk azaltmaya yönelik hazirliklarimizi yapmak noktasinda gayret noktasinda olacagimizin bilinmesini istiyorum."
Kaynak: İHA