Tarimsal Ilaçlamada Traktörün Yerini ZIHA'lar Aliyor

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde bazi çiftçiler, zamandan tasarruf saglayip ürün zararinin da önüne geçmek için arazilerini traktörle degil zirai insansiz hava araci (ZIHA) ile ilaçlamayi tercih ediyor.

Tarimsal Ilaçlamada Traktörün Yerini ZIHA'lar Aliyor
Tarimsal ilaçlamada üreticilerin yükünü hafifletmeye aday olan zirai insansiz hava araçlarinin (ZIHA) Elbistan’daki kullanimi artiyor. Bazi çiftçiler, ürüne zarar vermeyi de göz önüne alarak traktörle yaptiklari ilaçlamayi artik ZIHA’lara birakiyor. ZIHA ile ilaçlamada en çok tercih edilen ürünler; bugday, arpa ve misir oluyor. ZIHA’lar, otonom olarak uydu verilerini de kullanarak tarlayi pilot yönlendirmesi olmadan ilaçlayabiliyor.

Traktörün yerini almaya aday olan zirai dronla ilaçlama yöntemi ilçeye bagli Aglica Mahallesi’ndeki bugday tarlasinda kullanan Yasin Kara, ZIHA’larin birçok yönden avantaj sagladigini söyledi.



Traktörle ilaçlamanin büyük zahmet gerektirdigini anlatan çiftçi Kara, "15 dakikada tertemiz is yaptik" diyerek ZIHA’nin avantajini özetledi.

28 dönüm araziyi ürüne herhangi bir zarar vermeden ilaçladiklarini belirten Kara, "15 dakika sürdü. Traktörle de yarim saat ile bir saat arasi sürerdi ama onun da zahmeti çok. Traktörle ilaçlama makinesini doldur, tarlaya götür ilaçlama yap. Çok zahmetli. Bir sürü sikinti. Tertemiz is bu. 15 dakikada bitti. Tarlaya herhangi bir zarari yok. Ekine zarari yok. Ürünlerimiz ezilmedi, kirilmadi. Havadan ilaçladi gitti" seklinde konustu.

Zirai dron pilotu Halit Öztas ise, ZIHA’larin büyük avantaj sundugunu dile getirdi.

Insansiz hava araçlarinin ilaçlamada kullanimiyla is gücünde ve enerjide tasarruf saglandigini ifade eden Öztas, "Geleneksel yöntemlere göre 40 kat daha fazla su tasarrufu sagliyor. Normalde 600 litre için 30 litre ile ilaçlama yapiyoruz. Yine geleneksel yöntemlere göre 4 kat daha zamandan tasarruf yapiyoruz. Ilaçta da tasarruf yapiyoruz. Topraga, yeralti sulari ve hayvanlara kadar zararlari da minimum oranda tutuyoruz. Traktörle, yakit, zaman ve su maliyeti daha fazla iken dronla bunlar kat kat daha verimli oluyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA