9 Haziran Inebolu Seref Ve Kahramanlik Günü Kutlamalari Basladi

Türkiye’nin tek Istiklal Madalyasi’na sahip ilçesi olan Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde 9 Haziran Inebolu Seref ve Kahramanlik Günü’nün 102. yil dönümü kutlama etkinlikleri, düzenlenen tören ile basladi.

9 Haziran Inebolu Seref Ve Kahramanlik Günü Kutlamalari Basladi
Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde düzenlenen 9 Haziran Inebolu Seref ve Kahramanlik Günü’nün 102. yil dönümü kutlama etkinlikleri basladi.

Kurtulus Savasi’nda mühimmatlarin indirildigi ve kagnilarla Ankara’ya tasindigi Inebolu ilçesinde düzenlenen tören, Atatürk heykeline çelenk sunulmasiyla basladi.

Inebolu Limaninda devam eden kutlamalara Kastamonu Valisi Avni Çakir, Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ile ilçe halki katildi.



“Inebolu’ya verilen beyaz seritli Istiklal Madalyasi ve beraati, bagimsizliga giden mücadeleyi taçlandirmistir”

Törende konusan Kastamonu Valisi Avni Çakir, farkli sehirlerden Kastamonu’ya yürümek için gelenlere tesekkür ederek “Zorlu sartlarda, çelikten iradesiyle ülkemizin düsman isgalinden kurtarilmasinda ve istiklalin kazanilmasinda büyük fedakarliklar gösteren Kastamonu halkinim destansi mücadelesinin gururunu 102. yilinda büyük bir gururla yeniden yasiyoruz. Kadim sehir Kastamonu halkinin tüm zor cografya ve mevsim sartlarina ragmen genciyle, yanin yaslisiyla, kadiniyla, erkegiyle verdigi bu büyük mücadele gazi meclisimiz tarafindan 1924 yilinda verilen beyaz seritli Istiklal Madalyasi ve beraati, bagimsizliga giden mücadeleyi taçlandirmistir. Kahraman Kastamonu halkinin bagrindan çikardigi kahramanlar, Türk tarihinin her devrinde, 1. Dünya Savasinda, Çanakkale ve Kurtulus Savasinda, ülkesi, milleti ve bayragi ugruna düsünmeden canini feda etmis, bu ugurda ölümü seref saymistir. Herkes tarafindan çok iyi bilinmeli ki Sehit Serife Bacimizin, Halime Çavusumuzun, Hamamci Salih Kadi Reisimizin ve ismi bilenen ya da bilinmeyen tüm kahramanlarimizin bizlere biraktigi mukaddes emaneti vatan, ezan ve bu bayragi ilelebet her zaman koruyacak ve yüceltecegiz. Bugün Inebolu’dan baslayarak 4 gün boyunca Kastamonu’ya kadar yürüyecek, Istiklal Savasi yillarindaki kahramanliklari ve fedakarliklari yad edecek ve onlarin geçtigi kahramanlik yolunu al bayragimiz elinizde sarkilarla, marslarla, türkülerle hatirlayarak 102 yil önceki ruhu yeniden yasayacagiz. Bugün tam da 102 yil önce oldugu gibi tüm halkimizda buradayiz ve ayni duygularla kahramanlarimizin izindeyiz. Inebolu’nun Seref ve Kahramanlik Gününü bir kez daha kutluyorum” dedi.



“Inebolu direnmeseydi bugün Türkiye Cumhuriyeti olur muydu?”

Lojistik üste dönüsmüs Inebolu’dan Ankara’ya silah sevkiyatinin önüne geçilmek istenildigini belirten Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci ise, “Burada 102 yil öncekinin onur ve gururunu bir kez daha doyasiya hissetmek, bize bu günleri canlari pahasina armagan eden aziz kahramanlarimizi yüregimiz titreyerek anarken yeri geldiginde ayni kahramanligi kusanmasi için yüreklerimizi güçlendirmek amaciyla toplandik. 9 Haziran 1921 yilinda ufukta düsman zirhlilarinin belirmesiyle hava bozdu. Inebolu top atesine tutuldu. Yigit Inebolular yilmadilar. Eldeki imkanlariyla karsilik vererek düsmani püskürttüler. Düsmanin derdi Istanbul ve Kafkaslar üzerinden lojistik üste dönüsmüs bulunan Inebolu’dan Ankara’ya olan cephane ve insan sevkiyatinin önüne geçmekti. Inebolu direnmeseydi bugün Türkiye Cumhuriyeti olur muydu? Iste bu yüzden Türkiye Cumhuriyetinin temelinde Kastamonu var, Inebolu var diyoruz. Inebolu’dan baslayan Istiklal Yolu sayesinde yurdumuzu parçalamaya, bagimsizligimizi elimizden almaya cesaret eden yedi düvele karsi koyduk” diye konustu.



“Inebolu, Türkiye’nin Istiklal Madalyali tek ilçesine ve serefine haiz olmustur”

Inebolu’nun Türkiye’nin tek Istiklal Madalyali ilçesi oldugunu vurgulayan Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar da, “Denizden kayiklarla, karadan kagnilarla ve sirt üzerinde meccanen ve gönüllü olarak tasinan bu mühimmatlar milli ordumuza can olmustur ve milli mücadelemizin zaferle sonuçlanmasina katkida bulunmustur. Kahraman Inebolulu kayikçilarin ve vatandaslarin bu essiz mücadelesi karsiliksiz kalmamis ve Gazi Mustafa Kemal Pasa tarafindan gazi meclisimizin karariyla Inebolu sahsina Kayikçilar Locasina beyaz seritli istiklal madalyasi taltif edilmistir. Böylece Inebolu, Türkiye’nin Istiklal Madalyali tek ilçesine ve serefine haiz olmustur. Bu mücadelede vatan ve bayrak ugruna, sehit ve gazi düsenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün ecdadimizin canlari pahasina nice zorluklara gögüs gererek yürüyüp silah ulastirdiklari bu yolu aziz hatiralarini anmak adina Atatürk ve Istiklal Yolu adi altinda yürüyecegiz. Bu yürüyüs bugün, büyük bir gurur ve heyecanla Inebolu ilçemizden baslayarak Kastamonu ilimize kadar devam edecektir. Bu vesileyle Seref ve Kahramanlik Günümüzü en kalbi duygularimla kutluyorum” seklinde konustu.



“Türkiye’nin hayali ile Türkiye yüzyilinin baslangicinda Inebolu’dan canlanan bu ruh, Istikbalimizin de güzergahini belirleyecektir”

Türkiye’nin hayali ile Türkiye yüzyilinin baslangicinda Inebolu’dan canlanan ruhun, Istiklalin de güzergahini belirleyecegine inandigini söyleyen Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise, “Kastamonu, hem Çanakkale için hem de Istiklal Harbimiz için olmazsa olmaz sehrimiz. Istiklal Mücadelesinin kivilciminin ateslendigi en önemli noktalardan bir tanesi Kastamonu’dur. Kastamonu özelinde de Inebolu’nun yeri çok ayridir. O günün sartlarinda kahraman mandacilarin her seye ragmen direnerek denizden aldiklari cephaneyi, cepheye ulastirdiklari güzergahin baslangici oluyor. Küre Daglarini, Ilgaz’i o günün sartlarinda asarak cepheye o mühimmatin ulasmasinin ne denli önemli oldugunu Kastamonu’dan Inebolu’ya gelirken bile hissettik. Çünkü tabiat sartlarinin zorladigi bir cografya ama özellikle o günleri yad etmek için o günün sartlarinda yaptigimiz Göce çorbamizi içip de geldim onlarin ruhlarini yad etmek için. Özellikle aramizda birçok gencimiz var, vatanin nasil vatan oldugunu hepsinin iliklerine kadar hissetmesi gerekiyor. Burasi istiklalin kivilciminin ateslendigi topraklar, kahraman Inebolu Mandacilar, kahraman Serife Bacilar, Halime Çavuslar, Rahime Kaptanlar, Hafiz Selman Izbeliler, Kastamonulu kahraman Türk kadinlarini çok ayri bir yere koymak gerekiyor. Inebolu, Istiklal Yürüyüsünün basladigi nokta ve inaniyorum ki yeni bir yürüyüsün arefesinde büyük Türkiye’nin hayali ile Türkiye yüzyilinin baslangicinda Inebolu’dan canlanan bu ruh Istikbalimizin de güzergahini belirleyecektir" ifadelerini kullandi.

Deniz gösterisi nefes kesti

Konusmalarin ardindan temsili gösteri ile Kurtulus Savasinda silah ve cephanenin deniz yolu ile Inebolu Limanina getirilisi ve yöre halkinin omuzlarinda kagni arabasina yüklenerek cepheye sevki canlandirildi. Heyamola oyunu gösterisi sonrasinda okullar arasi resim, siir, kompozisyon yarismasinda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Halk oyunlari gösterilerinin de yer aldigi törende, kahramanlik türküleri seslendirildi. Kahramanlik türkülerine ilçe halki da eslik etti. Devam eden törende, Sahil Güvenlik Botu tarafindan ilçe halki selamlandi. Selamlara sirasinda Sahil Güvenlik Botu tarafindan havaya saygi atisi yapildi. Gerçeklestirilen gösteri izleyenler tarafindan büyük begeni topladi.

Kutlamalar, Inebolu’dan Ankara’ya uzanan ve savas sirasinda kagnilarla mühimmatlarin tasindigi Inebolu Limani’nda devam edecek. Inebolu’dan yola çikacak kent protokolü ve vatandaslar, Kurtulus Savasi’ndaki mücadele ruhunu yasatmak için Kastamonu il merkezine kadar yürüyecek.
Kaynak: İHA