Türkiye'de Ilk Defa Hayvansal Üretim Konusunda 'Yasayan Laboratuvar' Kuruldu

Çukurova Üniversitesinin ortagi oldugu Avrupa Birligi HORIZON 2020 çerçevesinde “Akdeniz pastoral sistemlerinin sürdürülebilir gelecegi için yenilikçi modeller” (PASTINNOVA) projesinin tanitimi yapildi. Proje çerçevesinde Türkiye’de ilk defa bir hayvansal üretim konusunda “Yasayan Laboratuvar-Living Lab” kuruldu.

Türkiye'de Ilk Defa Hayvansal Üretim Konusunda 'Yasayan Laboratuvar' Kuruldu
Tanitim toplantisinin açilis konusmasini yapan proje yürütücüsü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman projede Avrupa Birligi ve Kuzey Afrika’daki 16 ülkeden 20 katilimcinin bulundugunu söyledi.



PASTINNOVA’nin genel amacinin, degisen iklim sartlarinin baskisi altinda kirsal alanlarda üretim yapan küçük ölçekli çiftliklerin dayanikliligini artirmak, üretim ve pazarlama imkanlarini yenilikçi yaklasimlarla iyilestirmek, kirsal kadinlarin ekonomik açidan güçlendirilmesine yönelik sürdürülebilir is ve organizasyon modellerinin olusturulmasi olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Koluman, “Akdeniz hayvanciligina uyumlanacak son dönemlerde uluslararasi arenada oldukça tercih edilen Regional Living Lab yani Bölgesel Yasayan Laboratuvarin ilkini de ülkemiz hayvancilik sektöründe kurma çalismalarimizi da proje çerçevesinde baslatiyoruz. Yasayan Laboratuvarlar ilgili tüm paydaslarin yer aldigi, sorunlarin tespit edildigi, yeni çözümlerin gelistirildigi, açik, isbirligine dayali, yenilikçi uygulamalarin hayata geçirilmesini kolaylastiran ve tesvik eden uygulama odakli aglardir. Türkiye için olusturulan Bölgesel Yasayan Laboratuvarda hayvansal üretimle ilgili olarak yerel yönetimler, Tarim Il Müdürlügü, Adana Damizlik Koyun Keçi Birligi, Kadin kooperatifleri, girisimciler ve yetistiriciler yer almaktadir” dedi.

Yasayan Laboratuvar çalismalarinda paydaslarin Mayis 2023’ten 2025’in basina kadar en az 6 kez bir araya gelerek sektörün ilgili paydaslarinin mevcut sorunlarini ele alacagi da bildiren Prof. Dr. Koluman, kalici çözüm önerilerini sosyal, çevre, ekonomik ve politik açidan yenilikçi yaklasimlarla raporlandirarak ülkesel eslesmelere gidecegini kaydetti.

Projeye katilan Adana Tarim ve Orman Il Müdürü Yardimcisi Birsen Ergün ise, Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak bu projenin istirakçisi olmaktan mutluluk duyduklarini ifade etti.

Ergün, “Bu proje, bölge hayvansal üretim paydaslarinin bir araya geldigi, sorun tanimlama, birlikte çalisma ve bu sorunlara çözümler getirilmesi açisindan hem Adana hem de ülke hayvanciligina yarar saglayacak” seklinde konustu.

Adana Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birlik Baskani Murat Sen de, kirsal projelerin bölgedeki halkinin sorunlarinin anlasilmasinda büyük bir rol oynadigini belirterek, projeyle özellikle bölge halkinin ekonomik gücünün artirilmasi ve köyden kente göçün engellenmesinin mümkün olabilecegini bildirdi.
Kaynak: İHA