Tarim Alanlarinin Sorunu Olarak Görülüyordu, Faydalari Sasirtti

Aydin ve çevresinde endemik bitkiler üzerinde yaptigi çalismalarla sürekli gündeme gelen ve birbirinden ilginç buluslari ile dikkatleri üzerine çeken HBX Ar-Ge yillardir devam eden deve dikeni arastirmalarini tamamladigini açikladi. Oldukça ilgi çeken çalismanin laboratuvar sonuçlarina göre deve dikeni tohumlarindan elde edilen yagin parazitleri (Leishmania) yüzde 99 oraninda yok ettigi belirlendi.

Tarim Alanlarinin Sorunu Olarak Görülüyordu, Faydalari Sasirtti
Aydin ve çevresinde yaklasik 15 yildir basta geleneksel ve tamamlayici tip alaninda olmak üzere tarim, hayvancilik ve ekolojik çevrecilik projeleri alaninda spesifik patentli buluslara imza atan Karya Farma HBX-Arge firmasi tarafindan 3 yil önce, sekil itibariyle covid-19’a çok benzeyen ve Ege Bölgesi’nde deve dikeni olarak anilan atik ve zararli bilinen bir bitkiyi incelemeye alindi. Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent bünyesinde gerçeklestirilen çalismalar kapsaminda Covid-19’a benzeyen ve tarim alanlarinda ciddi sorun olan bu bitkinin oldukça faydali oldugu ortaya çikti.

Yaklasik 3 yildir devam eden bilimsel çalismalarin laboratuvar sonuçlarinin oldukça sasirtici oldugunu belirten Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörü Hakan Baslik; “Uzun ve zahmetli bir çalismayi daha sonuçlandirdik. Latincede ‘Silybum marianum’ adi olan ve Türkiye’de deve dikeni olarak adlandirilan, sekil itibariyle kovid-19’a çok benzedigi için salgin sürecinde incelemeye aldigimiz bu bitkinin tohumlarini kurutup yagini çikardik. Deve dikeni bitkisinden elde edilen ’Deve dikeni özü’ yüksek miktarda slymarin içerdigi ortaya çikti. Slymarin antioksidan, antiviral ve antienflamatuar özelliklere sahip oldugu biliniyor. Geleneksel olarak karaciger ve safra kesesi rahatsizliklarini tedavi etmek, anne sütü üretimini artirmak ve hatta karacigeri yilan isiriklarindan, alkolden ve diger zehirlerden korumak için kullanildigi bilinen bu bitkinin özünden elde edilen yagin parazitleri de yok ettigi laboratuvar tetkiklerinde ortaya çikti.” dedi.

Aydin ve çevresinde toplanip degerlendirilmeye baslandi

Aydin ve çevresinde tarla ve bahçelerde kendiliginden çikan ve bugüne kadar tarimi olumsuz etkiledigi için çiftçilerin yok etmek için mücadele ettigi deve dikeni, ortaya çikan faydasi nedeniyle toplanmaya basladi.

Atil olan tarim arazilerinden is makineleri ile toplanip depolara götürülen deve dikenini degerlendirip saglik sektöründe kullanilmasi için çalismalarina devam ettiklerini belirten Baslik, yapilan arastirmalarin sonuçlarinin makale olarak da yayinlandigini belirtti.

Deve dikeni özünden elde edilen sivinin, parazit ve deri hastaliklarinin yaninda sark çibani gibi rahatsizliklarin tedavisinde de kullanilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA