Osmaniye'de 41,7 Ton Soya Tohumu Toprakla Bulustu

Osmaniye’de Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde yüzde 75 hibe destekli Merkez, Kadirli ve Toprakkale ilçelerinde 417 çiftçiye dagitilan 41,7 ton soya tohumu toprakla bulusmaya basladi.

Osmaniye'de 41,7 Ton Soya Tohumu Toprakla Bulustu
Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Ilmeç, geçen yil Osmaniye’de 33 bin 568 dekar alanda 13 bin 314 ton soya verimi elde edildigini belirterek, üretimde Osmaniye’nin ülke genelinde 4. sirada yer aldigini söyledi.

Soyanin pek çok kullanim alanina sahip oldugunu belirten Ilmeç, “Ekildigi alan basina protein açisindan en verimli bitkilerden biridir. Hayvan yem sanayisinde büyük bir rol oynar. Soya fasulyesinin yaginin sikilmasi sonucu geriye kalan soya küspesi yem sanayiinde en fazla kullanilan hammaddedir. Bitkinin tohumlarindan elde edilen sivi yag yemeklik yag olarak kullanilir ve dünyada bu hususta en çok kullanilan yaglardan biridir. Soya kuruyemis alaninda da kullanilmaktadir. Soya bazli besin maddelerinin yani sira yogurt ve ekmek benzeri besinler de üretilmektedir. Ayni zamanda topragin verimliligini arttirdigi için nadas bitkisi olarak da ekilebilir. Bitki topraga köklerinde bulunan bakteriler yoluyla azot kazandirarak, kendisinden sonra ekilecek bitkinin verimini arttirir. Soya bitkisi ayrica biyoyakit tüketiminde yogun olarak kullanilir” dedi.

Osmaniye merkeze bagli Yeniköy’de soya tohumunun toprakla bulusturulmasi programina katilan Ilmeç, “Bugün, Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi çerçevesinde çiftçilerimize teslim ettigimiz soya tohumunun bugün toprakla bulusma günü ve insallah topraga ekecegiz. Soya üretimi ülkemiz ve ilimiz ekonomisi için çok önemli. Ülkemiz ihtiyaci olan soyanin yaklasik olarak yüzde 90’lik kismini ithal etmekte. Tabi buradaki ithalatin önüne geçmek içinde bizim soya üretimini arttirmamiz gerekiyor” diye konustu.

Osmaniye’nin toplam 33 bin dekarlik alanda yaklasik 14 bin tonluk soya üretimi ile Türkiye’de 4’ncü sirada yer aldigini belirten Ilmeç, söyle devam etti:

“Biz bu yil Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügümüzün destekleriyle 417 çiftçimize yaklasik 5 bin dekarda üretim yapabilecegimiz bir soya tohumunu yüzde 75 hibeli olarak teslim etmistik. Bugün de insallah bu soya tohumunu toprakla bulusturacagiz. Tabii soya ilimiz iklimi düsünüldügü zaman hem birinci ürün olarak ekilmekte hem de ikinci ürün olarak ekilmektedir. Bugün burada ekilecek olan soya ise ikinci ürün olarak ekilecek insallah.”
Kaynak: İHA