Çildir Gölü'nde Kiyi Temizligi Yapildi

Dünya Çevre Günü’nde Çildir Gölü’nde farkindalik etkinligi düzenlendi.

Çildir Gölü'nde Kiyi Temizligi Yapildi
Dünya Çevre Günü faaliyetleri kapsaminda Ardahan Valiligi öncülügünde, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü tarafindan Çildir Gölünde düzenlenen farkindalik etkinligine Ardahan Valisi Hüseyin Öner de katildi.

Bu yil, “Temiz Deniz, Temiz Dünya” mottosu ile icra edilen “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsaminda Çildir Gölü’nde çevre bilincine dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla program düzenlendi.

Programa, Vali Hüseyin Öner’in yani sira Vali Yardimcilari Sahin Demir, Mehmet Fatih Kiliç, Mehmet Burak Eski, Çildir Kaymakami Muhammed Enes Ipek, Çildir Belediye Baskani Yakup Azizoglu, Il Jandarma Komutani Ramazan Yigit, kurum müdürleri ve ögrencilerin katildi.

Halk oyunlari gösterisinin yapildigi programda, çevre bilinci hakkinda konusmalar yapildi, ardindan göl kenarinda çöp toplama ve temizlik etkinligi gerçeklestirildi.

Vali Hüseyin Öner, programa katilan ögrencilerle sohbet etti, çevre temizligi hakkinda ögütler vererek hatira fotografi çektirdi.

Burada konusan Vali Hüseyin Öner, ülkelerin kalkinmalarinda toplum, çevre ve ekonomi üçlü saç ayaginin büyük önem arz ettigini belirterek, günümüzün önemli sorunu haline gelen çevre kirliligi tehdidin daha ileri boyutlara gitmemesi, daha büyük tehlikelere yol açmamasi için duyarliligin arttirilmasinin önemine dikkat çekerek sunlari kaydetti;

’’Ülkelerin kalkinmalarinda toplum, çevre ve ekonomi üçlü saç ayaginin büyük önem arz etmektedir. Ekonomik kalkinmaya her firsatta vurgu yaparken, toplum olarak bazen çevreye karsi duyarli olmayabiliyoruz. Oysaki dogdugumuz günden itibaren hepimiz çevrenin birer dogal ferdiyiz ve ayrilmaz bir parçasiyiz. Dünya nüfusu su an 7 milyari geçti ve 2050’de 9 milyar olacagi öngörülüyor. Oysa çevre dedigimiz ve bir parçasi oldugumuz tabiat ayni kaliyor, degismiyor ya da insanoglunun olumlu faaliyetleri sonucu çok sinirli degisiyor. Ancak çevreye zarar verici faaliyetlerimiz sonucu tabiatimiz maalesef çok olumsuz yönde etkileniyor. Iklim degisiklikleri günümüzde en bilinen ve tüm dünyanin somut bir biçimde yasadigi çevreye ve atmosfere zarar verici faaliyetlerimiz sonucunda basimiza gelen çevresel felaketlerden biridir. Buradan sunu anlamamiz gerekiyor; çevre duyarliligi konusunda artik her birimizin birtakim önlemler almasi kaçinilmazdir. Ümidimiz odur ki, gelecegimiz olan çocuklarimiz, gençlerimiz, gelecekte daha güzel, bozulmamis ve korunan bir çevrede, güzel bir ülkede, güzel bir dünyada yasasinlar. Içinde yasadigimiz çevreyi kirletenler, korumayanlar, basta kendisini tehdit ettigi kadar bütün toplumu, bütün insanligi da tehdit ediyor. Bu durum ne yazik ki gelecek nesillerin hayatini bile tehlikeye atacak boyutlara ulasabiliyor. Çevre kirliligi, dünyamizin, diger tüm canlilarin varligin ve hayvanlarin yasamini tehdit ediyor. Günümüzde artik, çevre kirliligi tehdidinin ileri boyutlara ulastigini ve gelecegimizi tehdit ettigini bütün dünya görmeye basladi.

Biz de buradan ders çikaracagiz ve bu tehdidin daha ileri boyutlara gitmemesi, daha büyük tehlikelere yol açmamasi için duyarliligimizi arttiracagiz, davranis sekillerimizi degistirecegiz. Devletimiz özellikle son 10-15 yildir çevre bilinci noktasinda önemli proje ve çalismalar yapmaktadir. Son yillarda çevre bilinci noktasinda hayata geçirilen ve Sayin Cumhurbaskanimizin esleri Emine Erdogan hanimefendinin himaye ettigi Sifir Atik Projesi bu noktada önemli bir adimdir. Ilimizde de bizzat yürüttügümüz bu proje ile vatandaslarimiz, gençlerimiz, çocuklarimiz hem çevre bilincine erisiyor, hem de bir takim sosyal sorumluluk projelerine katki sagliyor. Bu noktada her birimiz de içtigimiz suyun temizligini, nefes aldigimiz havanin ne kadar temiz oldugunu üzerinde yasadigimiz topraktan yetisen sebzenin, meyvenin, hububatin, tükettigimiz gidanin ne kadar güvenli oldugunu ve çevreye duyarliligimizi sorgulayarak çevre bilinci konusunda önemli yol kat edebilecegimizi ümit ediyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA