28 Yillik Ameliyat Korkusunu Yenen Alime Cosar, Sagligina Kavustu

Tedavisinin yüksek riskli olmasindan dolayi korkup ameliyat olmak istemeyen 48 yasindaki Alime Cosar, 28 sene sonra Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesinde gördügü tedavi sonrasi sagligina kavustu.

28 Yillik Ameliyat Korkusunu Yenen Alime Cosar, Sagligina Kavustu
Isparta’nin Keçiborlu ilçesinde bulunan köyde yasayan 48 yasindaki 3 çocuk annesi Alime Cosar, 1998 yilinda yogun bakimda yatarak tedavi gördü. Soluk borusunda darlik olusan Cosar, gittigi hastanelerde tedavisinin yüksek riskli oldugunun söylenmesinden dolayi bugüne kadar korktugu için ameliyat olmak istemedi. Ilerleyen zamanlarda nefes darligi giderek artan Cosar, sifa bulmak için Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Cerrahisi Klinigine basvurdu. Prof. Dr. Göktürk Findik ve Doç. Dr. Funda Incekara basta olmak üzere gögüs cerrahisi, anestezi ve radyoloji ekiplerinin ortak çalismasi ile soluk borusunu yüzde 95 daraltan darlik tespit edildi. Ameliyatta dar olan kisim çikarilarak saglam kisimlar uç uca dikildi. 5 gün gögüs cerrahisi yogun bakim ünitesinde iyilesme süreci izlenen Cosar, daha sonra servis takibine alinip bronkoskopi islemi ile dikis yerlerinin de iyilestigi görüldükten 10 gün sonra hastaneden taburcu edildi.

"Doktor, ’ameliyat olabilirsin’ deyince çok korktum ve asla ameliyat olamayacagimi düsündüm"

Ihlas Haber Ajansina duygularini anlatan hasta Alime Cosar, bu hastaligi nasil yakalandigini bilmedigini ifade ederek, "Soluk alamadigim için yillar önce doktora gittim. Doktor, ’ameliyat olabilirsin’ deyince çok korktum ve asla ameliyat olamayacagimi düsündüm. Son zamanlarda nefesim iyice kesilmeye basladi.

Artik soluk alamiyordum ve tekrar doktora gittim. Doktor da ya Istanbul’ ya da Ankara’ya gitmem gerektigini söyledi.

Biz de Ankara’yi kabul ettik ve randevu alarak bu hastaneye geldik. Tedavi basladiktan sonra doktorlar bana korkularimi yendirdi. 28 yil sonunda korkularimi yenerek ameliyat oldum. Prof. Dr. Göktürk Findik hocadan randevu alarak bu hastaneye geldik. Daha sonra ise Doç. Dr. Funda Incekara hoca da tedaviye dahil oldu. Doktorlarin ikisi el ele verip beni kurtardilar. Onlara ne kadar tesekkür etsem azdir. Hepsinden Allah razi olsun’’ dedi.



"28 yildir nefes borusunda darlik vardi"

Hasta Alime Cosar’in ameliyat korkusunu yenerek 28 yil sonra nefesine nefes olabildikleri için ekip olarak çok mutlu olduklarini kaydeden Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Cerrahisi hocalarindan Doç. Dr. Funda Incekara, ’’Hasta Alime Cosar hastanemize nefes darligi sikayeti ile geldi. 28 yildir nefes borusunda darlik vardi. Biz gerekli islemleri hemen baslattik. Nefes borusundaki darligi gördük. Bu darliga yönelik ameliyat planladik ve ameliyatini gerçeklestirdik. Nefes borusundaki darligi uç uca çikarttik ve uç uca gerekli islemini yaptik. Daha sonra hastamizi 5 gün boyunca yogun bakimda takip ettik ve servise aldik. Su an hastamizin sikayetleri geçti. Nefes darligi düzeldi ve hastamizi taburcu etmeye karar verdik’’ diye konustu.



"Ameliyat sonrasindaki riskleri ve olusabilecek komplikasyonlari hasta ile görüsüyoruz ve ona göre ameliyata karar veriyoruz"

Hastanin öyküsü hakkinda da bilgi veren Incekara, ’’Hastamizin 28 yildir bu sikayeti varmis. Bu tür ameliyatlar yüksek riskli ameliyatlar. Multidisipliner hastanelerde yapmak gerekmektedir ve ekip olarak ta bu tip ameliyatlarda anestezi ekibi, gögüs cerrahisi ekibi ve yogun bakim ekibi birlikte çalisiyoruz. Ameliyat sonrasindaki riskleri ve olusabilecek komplikasyonlari hasta ile görüsüyoruz ve ona göre ameliyata karar veriyoruz’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA