Van Gölü'nün Su Seviyesinde Iyilesme Yasaniyor

Ilkbahar aylarinda günesli gün sayisinda azalma, saganak yagislarin artisi ve sicakliklarin düsük olmasi dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün su seviyesinde iyilesmeye neden oldu.

Van Gölü'nün Su Seviyesinde Iyilesme Yasaniyor
Geçtigimiz yaz aylarinda küresel iklim degisimin bir sonucu olarak buharlasmanin yüksek olmasi ve yagislarin yasanmamasi nedeniyle Van Gölü’nün suyunda gerileme yasanmisti. Ancak bu yil ilkbahar aylarinda günesli gün sayisinin az olmasi, saganak yagislarin artisi, sicakliklarin düsük olmasi ve buharlasmanin ise az olmasi Van Gölü ile birlikte havzadaki diger göllerin su seviyesine katki sagladi. Sularin çekilmesiyle Van Gölü’nün sahilinde ortaya çikan irili ufakli kum tepeleri ise seviye artisiyla birlikte tekrar suya gömülmeye basladigi görüldü.

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, küresel iklim degisikligiyle birlikte dünyanin her yerinde ekstrem doga olaylarin yasandigini, bununla birlikte bir bölgede siddetli kuraklik yasanirken, baska bir yerde saganaklarin yasanabildigini belirtti.

Van Gölü Havzasi’nda günesli gün sayisinin azaldigini ve bu durumla buharlasmanin da düsük seviyelere indigini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Buharlasmanin az olmasi göldeki bilançoyu olumlu yönde etkilemis. Tabii sadece Van Gölü degil, diger bütün gölleri de olumlu etkilemistir. Düsen yagisin katkisiyla birlikte göllerdeki su tutma kapasitesi de olumlu sekilde kendini cereyan ediyor. Ancak söyle bir durum var; havza aslinda bu mevsimde seviye maksimumlari yasamasi gereken dönemlerini yasiyor. Yani daglardaki karlarin eridigi, yagmurun düstügü, buharlasmanin az oldugu bu dönemde göl seviyesinde çok daha fazla bir iyilesme bekliyorken aslinda bunu tam olarak göremedik. Ancak bu durum içme ve kullanma suyu açisindan iyi bir gelisme oldugunu düsünüyorum” dedi.



“Hava olaylarina aldanmamak gerekiyor”

Yagisli havaya aldanilmamasi gerektigini ve önümüzdeki yillarda bu durumun tersine dönebilecegini dile getiren Alaeddinoglu, “Bu yil yasadigimiz yagisli ve kapali hava olaylari önümüzdeki yillarda tam tersi sekilde karsimiza çikabilir. Yani bu kez tamamen yagistan yoksun ve kurak bir bahara da uyanabiliriz. Dolayisiyla havzada çok daha olumsuz, belki tehlikeli sayabilecegimiz sonuçlarla da karsi karsiya kalabiliriz. Artik bir haftalik, 10 günlük hava tahminlerindeki degisim bile çok çarpici. Yani sürekli degisiyor. Bu degisimin sebebi aslinda öngörülememezlik” diye konustu.



“Göl seviyesinde bir iyilesme yasandi”

Bu yil bahar aylarinda havanin kapali olmasi, sicakliklarin düsük olmasi ve yagisli geçen gün sayisinin fazla olmasiyla birlikte sularin göllerde kaldigini söyleyen Alaeddinoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Dolayisiyla göl seviyesinde bir iyilesme yasandi. Ama bu süreç devam edecek anlama gelmez. Bütün yazin böyle gidecegini bilmiyoruz. Öyle bir seyle karsilasabiliriz ki hava sicakliklari gerçekten bu kez de çok ekstrem artabilir. Yani hiç beklemedigimiz sicakliklarla karsilasabiliriz. Dolayisiyla göl seviyesindeki iyilesme bir anda ciddi bir düsüsle karsi karsiya kalabilir.”
Kaynak: İHA