Çevre Gününde Aci Gerçek Açiklamasi 1 Milyon Kusun Ölümüne Sebep Oluyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yapilan arastirmalar üzerinden degerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Aydin sigaranin çevreye verdigi zararlar ile ilgili konustu. Aydin, “Dünya üzerinde her yil neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civari kus da yere atilan bu izmaritleri yuttugu için ölüyor. Sigaranin hem insan sagligina hem de çevreye verdigi zarar büyük” dedi.

Çevre Gününde Aci Gerçek Açiklamasi 1 Milyon Kusun Ölümüne Sebep Oluyor
Çevrenin korunmasi adina farkindalik olusturmak ve doga bilincini artirmak amaciyla her yil 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü ile ilgili Türkiye Sigarayla Savas Dernegi Genel Baskani ve ayni zamanda Yesil Vatan Platformu Kurucu Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aydin, “Insanlarda çevre bilincini olusturmak maksatli yapilan Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde özellikle sigaranin çevreye verdigi etkileri ortaya koymak gerekiyor. Dünya üzerindeki ölümlerin ciddi bir kisminin sigara kaynakli oldugu düsünülürse sigaranin hem insan sagligina hem de çevreye verdigi zarar büyük” dedi.



“Sigara, saglik üzerinde ciddi yikici etkiye sahip”

Sigara kullaniminin kötü yasam biçiminin bir isareti oldugunu, kalp ve damar hastaliklari basta olmak üzere birçok kanser türüne sebebiyet verdigini belirten Doç. Dr. Aydin, “Ülkemizde görülen kalp ve damar hastaliklarinin yüzde 70 ile akciger kanserlerinin yüzde 90’i sigaradan kaynaklanmaktadir. Sigara içen insanlarin kalp krizi geçirme ihtimali sigara içmeyen insanlara göre bes kat daha fazladir. Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp damar hastaliklari riskini artirmaktadir. Bunun yani sira girtlak kanserine yakalanma riskinin sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla oldugu da bilinmektedir. Birçok kanser türünde riski arttiran önemli unsur olan sigara, saglik üzerinde ciddi yikici etkiye sahip bir zehir” Ifadelerini kullandi.

“Sigara, ormansizlasmaya sebep oluyor”

Sigaranin var oldugu yerde yasam belirtisinin gözlenmedigini söyleyen Doç. Dr. Aydin, “Sigara izmaritlerinin dogal yasam üzerine olumsuz etkilerini tespit eden birçok çalisma mevcut. Bu çalismalardan çikan sonuçlara göre sigara izmariti, özellikle bitkilerde büyüme geriligine neden olmaktadir. Ülkemizde meydana gelen orman yanginlarinin yaklasik yarisi sigara izmaritleri sebebiyle çikmaktadir. Piknik alanlari, sahil kenarlari ve sehirlerde toplanan çöplerin neredeyse yüzde 40’i da yine sigara izmaritlerinden kaynaklanmaktadir. Ayrica uzmanlarin yaptigi çalismalarin sonucu gösteriyor ki sigara, ormansizlasmaya, su ve toprak hasarina ve asitlenmeye neden olarak dogal çevreye büyük zarar veriyor” dedi.



1 milyon kus telef oluyor

Sigaranin, ekolojik yasam üzerindeki etkilerinin tehlikeli boyutta oldugunu kaydeden Doç. Dr. Aydin, “Sigaranin ilk zarari toprak üzerine. Örnegin, tütün tarimi sirasinda kullanilan tarim ilaçlari toprak ve suya karisarak kirlilige sebep olmakta. Sigara ve tütün mamullerinin üretilmesi esnasinda kullanilan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton karbondioksit ve 5 milyon ton metan gazi atmosfere karisip canli yasamini etkilemekte. Ayrica sigara yapiminda kullanilan kâgit ve kartonun elde edilmesi için maalesef binlerce agaç kesiliyor ve sigara filtrelerinde bulunan plastikler, dogada uzun yillar parçalanamadigi için kaliyor. Dünya üzerinde her yil neredeyse 5 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve 1 milyon civari kus da yere atilan bu izmaritleri yuttugu için ölüyor” diyerek sigaranin dogaya verdigi zararlarin altini çizdi.

Doç. Dr. Mustafa Aydin son olarak, “Aydinlik yarinlarimizin teminati olan çocuklarimiza ve gençlerimize temiz bir doga birakmak hepimizin görevi. Türkiye Sigarayla Savas Dernegi ve Yesil Vatan Platformu olarak yillardir bunun için mücadele vermekteyiz. Hem sigaranin insan sagligina verdigi zararin anlatilmasi hem de çevresel sorunlara karsi gösterdigimiz hassasiyet ve duyarlilik bunun önemli bir göstergesi. Gelecegimizi bugünden itibaren insa edelim ve dogamiza, vatanimiza sahip çikalim." diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA