Ihracatin Lider Sektörü En Yüksek Mayis Ayi Ihracatina Imza Atti

Türkiye otomotiv endüstrisi, mayista yüzde 32 artisla 3 milyar dolar ihracat yapti. Bugüne kadarki en yüksek mayis ayi ihracatina imza atan sektör, Türkiye ihracatinda yüzde 14’lük pay ile yine ilk sirada yer aldi. Ihracattaki ilk 10 ülkenin 7’sine çift haneli, Rusya’ya üç haneli artis oldu.

Ihracatin Lider Sektörü En Yüksek Mayis Ayi Ihracatina Imza Atti
Mayista otobüs-minibüs-midibüs, çekiciler ve tedarik endüstrisi ihracatindaki yüksek oranli artislar dikkat çekti. Ülkeler bazinda ise ilk 10 ülkenin 7’sine çift haneli, Rusya’ya üç haneli ihracat artisi yasandi. Sektörün ocak-mayis dönemi ihracati da geçen senenin ayni dönemine kiyasla yüzde 15 artisla 14 milyar 332 milyon dolar olurken, söz konusu dönemde en büyük pazar olan AB Ülkelerine de yüzde 22,5 artis gerçeklestirildi.

En büyük ürün grubu Tedarik endüstrisinin mayis ayi ihracati, geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 40 artarak 1 milyar 288 milyon dolar oldu. Binek otomobiller ihracati yüzde 26 artisla 956 milyon dolar, esya tasimaya mahsus motorlu tasitlar ihracati yüzde 0,5 azalarak 373 milyon dolar, çekiciler ihracati yüzde 61 artarak 187 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracati yüzde 110 artarak 179 milyon dolar oldu.

Ülke grubu bazinda yüzde 67,5 pay ile ilk sirada yer alan Avrupa Birligi ülkelerine yüzde 33 artisla 2 milyar 46 milyon dolar ihracat yapildi. Yüzde 10,6 pay ile ikinci sirada yer alan Diger Avrupa Ülkelerine ihracat yüzde 25 artti. Mayis ayinda Bagimsiz Devletler Toplulugu’na yönelik ihracat da yüzde 102 artti.
Kaynak: İHA