Bati Akdeniz'de Mayis Ayinda 234 Milyon 685 Bin 310 Dolar Ihracat Gerçeklesti

Mayis ayi ihracat rakamlarini degerlendiren Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, “Bölgemizden Mayis ayinda geçen yilin Mayis ayina kiyasla yüzde 14,75 oraninda artisla 234 milyon 685 bin 310 dolar ihracat gerçeklesti. Yilin 5 aylik döneminde gerçeklesen ihracat ise 1 milyar 120 milyon 528 bin 81 dolar oldu ve Bölge ihracati 0,22 oraninda artisla, bu dönemi dünyada yasanan olumsuzluklara ragmen kayipsiz bir sekilde atlatmayi basardi” dedi.

Bati Akdeniz'de Mayis Ayinda 234 Milyon 685 Bin 310 Dolar Ihracat Gerçeklesti
Bati Akdeniz ihracati, Mayis ayinda yükselise geçti ve gerçeklesen ihracat rakamlari gelecek adina umut verdi. Bölgede Mayis ayinda geçen yilin Mayis ayina kiyasla yüzde 14,75 oraninda artisla 234 milyon 685 bin 310 dolar ihracat gerçeklesti. Yilin 5 aylik döneminde gerçeklesen ihracat ise 1 milyar 120 milyon 528 bin 81 dolar oldu ve Bölge ihracati 0,22 oraninda artisla, bu dönemi dünyada yasanan olumsuzluklara ragmen kayipsiz bir sekilde atlatmayi basardi. Bölgede 1 Ocak ila 31 Mayis 2023 tarihleri arasinda 1988 firma 161 ülke ve bölgeye ihracat gerçeklestirme basarisi gösterdi.

"Mayis ayinda Bölge ihracatimiz adina moral verici"

Ihracat rakamlarini degerlendiren Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, “Bölgemizden mayis ayinda en fazla ihracati geçen yilin mayis ayina kiyasla yüzde 34,95 oraninda artis ve 63,2 milyon dolar ile yas meyve sebze sektörü gerçeklestirdi. Özellikle havalarin isinmasi ve yaz meyvelerinin hasadinin baslamasi ile birlikte yas meyve sebze ihracatimiz ivme kazandi. Bu artisin önümüzdeki süreçte daha da artarak devam etmesini bekliyoruz. Mayis ayinda Bölge ihracatimiz adina moral verici bir diger gelisme de maden ve metaller sektöründe yasandi. Geride kalan dört ayda ihracat rakamlarinin bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla ekside seyrettigi dogaltas agirlikli maden ve metaller sektörü Mayis ayinda ihracat artisi yasadi. Sektörümüz ihracatini geçen yilin Mayis ayina kiyasla yüzde 7,45 oraninda artirarak, 52,3 milyon dolara ulastirdi. Bu rakamin daha da artmasini bekliyoruz. Agaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörümüz ve Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörümüz de Mayis ayini artisla kapatti. Agaç ve Orman Ürünleri ihracatimiz yüzde 7,55 oraninda artisla 30,7 milyon dolara yükselirken, Kimya sektörümüz yüzde 3,50 oraninda artisla 20,7 milyon dolar ihracat gerçeklestirdi. Mayis ayinda gerileme yasanan tek sektörümüz yüzde 25,91 oraninda kayip ve 10,9 milyon dolar ihracatla demir ve demir disi metaller oldu” dedi.



"Rusya ve Ukrayna’ya gerçeklesen ihracat artisini sürdürüyor"

Bölgeden Çin’e gerçeklesen ihracatta ciddi anlamda bir artis oldugunu belirten Çavusoglu, “Bati Akdeniz’den Çin’e Mayis ayinda yüzde 63,28 oraninda artisla 26,9 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Çin’de insaat sektörünün yeniden hareketlenmesi ihracat artisina neden olurken, Izmir’de düzenlenen dogaltas fuarinda Çinli alicilarin Bati Akdeniz’in mermer ürünlerine olan ilgisi yasanacaklarin sinyalini vermisti. Çin’e olan dogaltas agirlikli ihracatin önümüzdeki dönemde daha da artmasi bekleniyor. Öte yandan Rusya ve Ukrayna’ya gerçeklesen ihracat artisini sürdürüyor. Bati Akdeniz’den Rusya’ya yüzde 34,26 oraninda artisla 16,4, Ukrayna’ya ise yüzde 76,27 oraninda artisla 15,8 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Almanya’da ihracatimizin arttigi bir diger ülke oldu ve Almanya’ya yüzde 25 oraninda artisla 14,1 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Listenin besinci sirasinda yer alan Romanya’da ihracatimizin ciddi oranda arttigi bir diger ülke oldu. Romanya’ya yüzde 39,92 oraninda artisla 10,2 milyon dolar ihracat gerçeklesti” ifadelerine yer verdi.

"Kimya sektörümüz ise her zaman oldugu gibi istikrarli yükselisini sürdürdü"

“Bölge ihracatinin 5 aylik seyrine sektörel açidan bakildiginda yas meyve sebze ihracatimiz yarim milyar dolara yaklasti” sözlerine yer veren Çavusoglu, ”Geçen yilin 5 aylik dönemine kiyasla yas sebze meyve ihracatimiz yüzde 25,69 oraninda artisla 407,2 milyon dolar oldu. Dogaltas agirlikli maden ve metaller sektörümüz ise yüzde 16,86 oraninda gerileme ile 184,6 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Mayis ayinda hem Çin’de hem de sektörde yasanan ihracat artisinin toplam rakamlari önümüzdeki aylarda etkilemesi ve kaybi telafi etmesi bekleniyor. Agaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörümüz ise 5 aylik dönemde geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 5,54 oraninda gerileyerek, 123,4 milyon dolar ihracat yapti. Sektörümüz ana pazarlarindaki durgunluktan etkilenmesi nedeniyle 5 aylik dönemde gerileme yasarken, sektör temsilcilerimiz yeni pazarlarda etkinligini artirmak için çalismalar gerçeklestirmekte. Mayis ayinda sektör ihracatinin yüzde 7,5 oraninda artmasi sevinç olustururken, önümüzdeki süreçte ihracat artisinin devam etmesi bekleniyor. Kimya sektörümüz ise her zaman oldugu gibi istikrarli yükselisini sürdürdü ve yüzde 11,57 oraninda artisla 106,2 milyon dolar ihracat yapma basarisini gösterdi. Listenin besinci sirasinda ise yüzde 30,6 oraninda kayipla 42,5 milyon dolar ihracatla demir ve demir disi metaller sektörü yer aldi” diye konustu.



Ilk 5’te Rusya, Çin, Almanya, Ukrayna ve Romanya yer aldi

Bati Akdeniz’den dünyanin 161 ülke ve bölgesine ihracat gerçeklestigini belirten Çavusoglu, ”En fazla ihracat gerçeklestirilen ülkeler listesinde ilk 5’te Rusya, Çin, Almanya, Ukrayna ve Romanya yer aldi. Bu tablo Bati Akdeniz ihracatinda taslarin yerine yeniden oturdugunun göstergesi oldu. 5 aylik dönemde Rusya’ya yüzde 54,6 oraninda artisla 95,1 milyon dolar, Çin’e 0,73 oraninda artisla 81,5 milyon dolar, Almanya’ya yüzde 4,10 oraninda artisla 74,7 milyon dolar, Ukrayna’ya yüzde 43,94 oraninda artisla 69,1 milyon dolar, Romanya’ya ise 0,41 oraninda artisla 58,5 milyon dolar ihracat gerçeklesti. Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB), olarak bölgemiz ihracatini artirmak için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. Bu çerçevede yurt içi ve yurt disi pazarlama faaliyetlerimiz devam etmekte. Önümüzdeki dönemde de farkli sektörlerimizde üyelerimizden gelen talepler istikametinde hedef pazarlara yönelik heyetler düzenleyecegiz. Bu vesileyle üyelerimize yeniden çagrida bulunmak istiyorum. Hangi sektörde, hangi ülkelere yönelik çalisma yapmamiz isteniyorsa bize iletilsin. Biz de o istikamette adimlar atalim. Ve hem üyelerimizin hem de bölgemizin ihracati gelissin” dedi.

Kaynak: İHA