ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Çatisma Ve Cephelesme Arayisinda Degiliz'

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Çin ile yeni bir soguk savas istemediklerini belirterek, "Çatisma ve cephelesme arayisinda degiliz fakat baski ve zorbaliga boyun egmeyecegiz" dedi.

ABD Savunma Bakani Austin Açiklamasi 'Çatisma Ve Cephelesme Arayisinda Degiliz'
ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Singapur’da düzenlenen Asya-Pasifik bölgesi güvenlik forumu Shangri-La Diyalogu toplantisinda “Hint-Pasifik Ortak Vizyonu” baslikli bir konusma gerçeklestirdi. Ülkesinin Hint-Pasifik vizyonunun, “Egemenlik haklarina saygi, uluslararasi hukuka baglilik, seffaflik, özgürlük, serbest ticaret, insan haklari ve tüm devletler için esit haklar” prensiplerine dayandigini belirten Austin, bu vizyonun tek bir ülkeye ait olmadigini, ortak bir hedef oldugunu vurguladi. Ittifaklarin ve ortakliklarin ülkeleri daha güçlü kildigini ifade eden Austin, “Dolayisiyla ortak hedeflerimiz net: Saldirganca eylemleri caydirmak, refahi tesvik eden ve çatismayi önleyen kural ve normlari güçlendirmek” dedi.



“ABD, tüm ortaklariyla is birligini artirdi”

Dogu Çin Denizi’nden Güney Çin Denizi’ne ve Hint Okyanusu’na kadar tüm ortaklariyla is birligini artirdiklarina dikkat çeken Austin, Japonya’nin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi’nde yer alan karsi saldiri kapasitesini gelistirme kararini memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Japonya ile karsilikli isbirliginin yani sira Güney Kore’yi de kapsayan üçlü isbirligini de ilerlettiklerine dikkat çeken Austin, bu isbirliginin daha fazla rutin askeri tatbikat ve daha genis bilgi paylasimini içerdigini söyledi.

Güney Kore ile ABD arasinda imzalanan Washington Deklarasyonu ile ABD’nin nükleer denizaltilar gibi kritik askeri varliklarini Kore Yarimadasi çevresinde daha fazla konuslandirmayi taahhüt ettigini hatirlatan Austin, ülkesinin nükleer caydiriciligi genisletme konusunda kararli oldugunu ifade etti.



“Tayvan Bogazi’nda çatisma yikici olabilir”

ABD’nin Çin ile ilgili politikalarina da deginen Austin, Pekin’in uluslararasi hava sahasinda yasal olarak uçan ABD ve müttefik uçaklarina yönelik endise verici eylemlerde bulunduguna dikkat çekerek “Bu nedenle, müttefiklerimizi ve ortaklarimizi zorlama ve baskilara karsi kendilerini savunurken destekleyecegiz” dedi.

Austin, “Açik söylemek gerekirse çatisma ve cephelesme arayisinda degiliz fakat baski ve zorbaliga boyun egmeyecegiz” seklinde konustu.

Tayvan Bogazi’nda barisi korumanin tüm dünyanin çikarina oldugunu hatirlatan Austin, ülkesinin bölgedeki düzeni koruma politikasinda degisiklik olmadigini söyledi.

“Her iki taraftan da düzenin tek tarafli olarak degistirilmesine karsi çikmaya devam edecegiz” diyen Austin, “Ayrica, çatismanin ne yakin ne de kaçinilmaz oldugunun altini çizmek isterim. Günümüzde caydiricilik önemlidir ve onu saglamak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandi. “Tayvan Bogazi’nda çatisma yikici olabilir” uyarisinda bulunan Austin, bölgede baris ve istikrari korumaya kararli olduklarini yineledi.

“ABD yeni bir soguk savas istemiyor”

Ülkesinin ve ABD Baskani Joe Biden’in çatisma yerine diplomasiyi güçlendirmek ve bölgede barisi, güvenligi ve istikrari desteklemek için çalistiginin altini çizen Austin, “Baskan Biden bu konuda net. ABD yeni bir soguk savas istemiyor. Rekabet çatismaya dönüsmemeli ve bölge asla düsman bloklara bölünmemeli” dedi.

ABD ve Çin arasinda özellikle savunma ve askeri alanlarda iletisim kanallarinin açik tutulmasinin önemine vurgu yapan Austin, Çin’in, Shangri-La Diyalogu sirasinda ABD’nin iki ülke savunma bakanlari arasinda görüsme gerçeklestirilmesi teklifini reddetmesine atifla “Diyalog bir lütuf degil gerekliliktir. Aksam yemeginde el sikismak, gerçek bir iletisimin yerini tutmaz. Ne kadar çok konusursak, krize veya çatismaya yol açabilecek yanlis anlamalari o kadar kolay önleyebiliriz” dedi.

Çin’in iki ülkenin ordulari arasinda ortak kriz yönetimini güçlendirme konusunda çalismaya isteksiz olmasindan derin endise duydugunu belirten Austin, büyük güçlerin seffaflik ve sorumluluk konusunda öncü olmasi gerektiginin altini çizdi.
Kaynak: İHA