Polonya'dan Belarus Sinirinda Güvenligi Artirma Karari

Polonya, Rus parali asker grubu Wagner üyelerinin Belarus’a gitmesinin ardindan ülkeyle olan sinirini güçlendirme karari aldi.

Rusya’da isyan çikaran Wagner grubu üyelerinin Belarus’a gönderilmesi karari Polonya’da güvenlik endiselerine yol açti. Wagner gündemiyle bir araya gelen Polonya Ulusal Güvenlik ve Savunma Islerinden Sorumlu Bakanlar Komitesi’nin toplantisinda dogu sinirinin güçlendirilmesine karar verildi.

Polonya Basbakan Yardimcisi ve Ulusal Güvenlik ve Savunma Islerinden Sorumlu Bakanlar Komitesi Baskani Jaroslaw Kaczynski, Savunma Bakani Mariusz Blaszczak ile birlikte toplanti sonrasi açiklamalarda bulundu.

Belarus’ta Wagner grubunun varligiyla ilgili yeni bir durum oldugunu söyleyen Kaczynski, "Su an elimizdeki verilere göre 8 bin asker olacak. Bu, Ukrayna için tehlikeli bir unsur, ayni sekilde Litvanya için, belki de bizim için de potansiyel bir tehlike. Bu, bugüne kadar mücadele ettigimiz hibrit savasinin çok daha zor, daha yeni bir asamasi olabilir. Bu nedenle dogu sinirimizi güçlendirmeye yönelik kararlar alindi" dedi.

Söz konusu kararlarin geçici ve uzun vadeli olmak üzere iki sekilde olacagini belirten Kaczynski, sinira daha fazla sayida asker ve sinir koruma görevlisi yerlestireceklerini, sinir hattindaki tahkimat ve engellerin sayisini artiracaklarini söyledi.



Polonya Savunma Bakani Mariusz Blaszczak ise Belarus’taki Wagner grubu üyelerinin savas deneyimi olan, ahlaki açidan yozlasmis kisiler oldugunu, hiçbir kurala saygi duymayan bu kisilerin tehlikeli olduklarini, bu nedenle söz konusu tedbirleri aldiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA