Genç Mühendis Adaylarindan Akilli Projeler

Yasar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencileri mezuniyet projeleri ile bilgi ve becerilerini ortaya koydu.

Genç Mühendis Adaylarindan Akilli Projeler
Yasar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencileri, mezuniyet projeleri çerçevesinde, trafikteki araçlar için gelistirilmis canli algilama yazilimindan uzaktan su kaçak tespit sistemine günlük hayati kolaylastiran ve can ve mal kaybini en aza indirmeyi hedefleyen projeler gelistirdi. Her projeyi farkli bir firma destekledi. Birbirinden akilli 15 proje, Yasar Üniversitesi Fuaye Alani’nda sergilendi.

Is yasaminda ve gündelik yasamda hayati kolaylastiracak projelerin yani sira çevre ve insan sagligini etkileyen sorunlara da çözüm saglayacak projeler sunan gençler, düsük maliyetlerle olusturduklari projeleri anlatti.

Insana ve dogaya zarar vermeyen ilaçlama

Yasar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencileri Saadet Müzehher Eren, Mertcan Serdar Sert’in gelistirdigi, Prof. Dr. Mustafa Gündüzalp’in ise danismanligini yürüttügü Tarimsal Ilaçlama Sistemi projesi, çevre, insan sagligi ve ekonomiye katki saglamayi amaçladi. Geleneksel tarimsal ilaçlama yöntemi homojen ilaçlama yaparak çevre ve insan sagligina zararli kimyasallarin yüksek miktarda kullanimina yol açiyor. Projede ise traktöre takilan kameralar ve görüntü isleme yöntemleri ile zararli otlarin tespit edilmesi ve sadece bu alanlara ilaçlama yapilmasi saglandi.

Trafikte can dostlarin kaybina son

Danismanligini Doç. Dr. Burhan Gülbahar’in yaptigi, ögrencilerden Metehan Kaya, Berke Kayhan ve Ozan Arslan’in projesi ise klasik ve kuantum makine ögrenme yöntemlerini kullanarak trafikteki araçlar için bir canli algilama yazilimi sagliyor. Ögrenciler, otonom sürüs yapan araçlarla yoldaki veya sokaktaki hayvanlarin kazalara karsi kurtarildigi hayat kurtaran bir uygulama için kuantum hesaplamanin gücünü makine ögrenimi ile birlestirdi. Yazilim sayesinde, trafikteki kazalar sonucu kedi ve köpeklerin can kaybina ugramasi ve sürücülerin hata yapmasinin engellenmesi amaçlandi.

Evlerdeki su kaçaklarini önlemek için tasarladilar

Ögrencilerden Ilayda Özdemir, Dilruba Öztürk ve Hayri Murat Sagiroglu’nun projesi olan Uzaktan Su Kaçak Kontrol Sistemi ise büyük su hasarlarinin önüne geçebilmek için tasarlandi. Danismanligini Dr. Hacer Sekerci Öztura’nin yaptigi proje sisteminde; balkon, banyo, lavabo alti ve mutfak gibi yerlere su sensörleri konularak su kaçaginin algilanmasi saglanir ve 10 saniye sonra alarm çalmasiyla sinyal verilir ve gelistirilen sistem valfi kapatir.

Nesnelerin interneti tabanli akilli ev sistemi

Danismanligini Dr. Ögretim Üyesi Mahit Kutay’in yaptigi, Hasan Baris, Ulas Ceylan ve Batuhan Kilinç’in gelistirdigi Nesnelerin Interneti Tabanli Akilli Ev Sistemi, can ve mal kaybina neden olabilecek problemleri ortadan kaldirmayi amaçliyor. Hirsizlik, yangin, su baskini ve gaz kaçaklari gibi sorunlara çözüm olacak projede kamera alisilagelmedik bir durum oldugunda algilayip fotografi e-mail olarak ev sahibine atiyor. Sistem, evlerde, fabrika ve is yerlerinde, hapishanelerde, insan sagligi ve güvenliginin önemli oldugu her yerde kullanilabilir.
Kaynak: İHA