Baskan Savas'tan Korkutan Rakam

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, Iskenderun’un il olma söylemlerine tepki göstererek, ekonomik ve demografik sebeplerden dolayi Hatay’in 2’ye bölünmesinin Türkiye’ye milli anlamda zarar verecegini düsündügünü söyledi.

Baskan Savas'tan Korkutan Rakam
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin "Cumhuriyet’in 100. yilinda 100 il" açiklamasi, 250 bin nüfuslu Hatay’in Iskenderun ilçesinin il olabilecegine iliskin tartismalar baslatmisti.

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, Kahramanmaras merkezli depremde agir darbe alan Hatay’in ikiye bölünmesinin yanlis bir düsünce oldugunu dile getirmisti.

Baskan Savas, Ihlas Haber Ajansi Muhabiri Veysel Korkmaz ile yaptigi görüntülü görüsmede, konuya iliskin özel açiklamalarda bulundu.

"Hatay, jeostratejik ve jeopolitik anlamda bu cografyanin en önemli yerlerinden biridir"

Baskan Savas, Hatay’in birçok medeniyete ve kültüre ev sahipligi yaptigina deginerek, "Hatay’in özel bir konumu var. Yüzyillarca Hatay bir cazibe merkezi oldu. Burada 13 medeniyet, 27 kültür gelip geçmis. Su anda 3 tane semavi din ve birçok mezhep, etnik köken bölgede yasamaktadir. Hatay, birçok cografyanin kesisim noktasidir. Cazip olmus, cazibesini de bugüne kadar göstermis. Bununla birlikte Hatay, 20 yil Fransiz isgali altinda kalmis. Hatayla birlikte 7 tane il Fransizlarin isgaline girmis ama hepsi 1-2 yil içerisinde isgalden kurtulmus. Hatay, 20 yil boyunca bagimsizlik mücadelesi vermistir. Biz bütün bunlari düsünerek hareket etmeliyiz. 20 yil boyunca bagimsizlik mücadelesi verdik, bu mücadelemizde de birçok insanimizi kaybettik. Bu mücadeleyi verirken de Fransizlar bizi kendi insanlarimiz ile vurmaya kalkmislardi. Kendinden olmayan bize karsi olan birçok unsuru kullanmislar. Çünkü Hatay, jeostratejik ve jeopolitik anlamda bu cografyanin en önemli yerlerinden bir tanesidir" dedi.



"Yillardir çesitli kaynaklarda ve haritalarda Hatay’in Türkiye disinda gösterilme durumu var"

Suriye’de yasanan iç karisiklik sonrasi Hatay’in çesitli kaynaklarda Türkiye haritasinda gösterilmedigine dikkat çeken Baskan Savas, Hatay’in kuzeyinde terör koridorlari olduguna dikkat çekerek, "Su an Suriye’de birçok egemen devlet var; Çin, Amerika, Rusya, Iran ve güneyden inmek isteyen bir terör koridoru var. Suriye’de yasayanlar, Suriye komsulugunda yasayanlar ve disaridan gelen birçok radikal unsurun ve silahli gücün, güneyden sicak denize inme istegi var. Yillardir çesitli kaynaklarda ve haritalarda Hatay’in Türkiye disinda gösterilme durumu var. Tüm bunlara baktiginiz zaman jeostratejik ve jeopolitik önemini görürsünüz" ifadelerini kullandi.

"Hatay’i ikiye böldügünüz zaman hem demografik yapi anlaminda Antakya kisminda Türk nüfusu azaltmis oluyorsunuz"

Deprem sonrasi 560 bin Hataylinin baska illere göç ettigine dikkat çeken Baskan Savas, 550 bin Suriyelinin de Hatay’da yasadigini belirterek, "Su an biz deprem yasadik; Suriyeli misafirlerimizi Hatay’da agirliyoruz. Türkiye’deki Suriyelilerin 4’te 1’i Hatay’da. Biz deprem sonrasi AFAD verilerine göre 560 bin kisi Hatay’dan ayrilmis ve baska illerde yasiyor. Hatay nüfusunun yaklasik 3’te 1’i Hatay disinda yasiyor. 550 bin Suriyeli Hatay’da yasiyor. Hatay’da giden insanlarin yüzde 90’i ova tarafinda yani Suriye sinirina yakin bölgede; Antakya, Samandag, Defne, Kirikhan ve Hatsa basta olmak üzere. Gidenlerde birlikte Suriyelilerin 550 bin civarinda nüfusu var, bu nüfustan yaklasik yüzde 90’i Suriye sinirina yakin bölgede. Su an baktigimizda ova kisminda nüfus ya dengededir ya da Suriyeliler bizden fazladir. Demografik yapi ova bölgesinde tamamen tersimize dönüyor. Bir de isin ekonomik boyutu var. Hatay’in gelirinin büyük çogunlugu Iskenderun bölgesinden. Ithalat, ihracat ve esas limanlarla birlikte ilimizin gelirinin yüzde 75’i o bölgede. Yani Hatay’i 2’ye böldügünüz zaman hem demografik yapi anlaminda Antakya kisminda Türk nüfusu azaltmis oluyorsunuz ve Suriye’den gelenlerin nüfusu bizi geçmis olma ihtimali yüksek. Hem de ekonomik anlamda bizim Antakya tarafinda çiftçilikle ugrasan insanlar daha fazla. Çiftçilerin durumu da ortada. Iskenderun’u il yaptiginizda Antakya tarafini yoksulluga ve açliga mahkum edersiniz. Bu nedenle hem ekonomik sebepler hem de demografik sebeplerle Hatay’in 2’ye bölünmesinin gerçekten de Türkiye’ye milli anlamda zarar verecegini düsünüyorum" seklinde konustu.



"Milli meseleleri, milli insanlar konusur"

Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Adem Yesildal’in Iskenderun’un il olmasi konusunda kendisine yönelik "Türk milletini tanimadigi" seklindeki söylemlerini de degerlendiren Savas, "Biz Türkiye’yi de iyi taniyoruz, söylemlerde bulunan arkadaslari da iyi taniyoruz. Hüseyin Yayman çözüm sürecinde Salih Müslim ile ayni masaya oturan insandir. Çözüm sürecinin de Türkiye’yi nereye götürdügü bellidir. Çözüm süreci sonrasinda hendek operasyonlarinda 800’e yakin güvenlik görevlimiz hayatini kaybedip sehit olmustur. Biz bu tür olaylarin içinde olmadik, olaya gayet milli çerçeveden bakiyoruz. Hüseyin beyin bu durumumu anlamamasi kadar dogal bir durum yoktur çünkü kendisi çözüm sürecinde önemli aktörlerden bir tanesi olmustur. Neredeyse Türkiye’yi uçuruma götürüyordu. Adem Yesildal’in kendi bürosunda daha önce çalistigi ortagi hangi konuda hala mahkemeliktir. Ailesinden insanlar nelerle suçlanarak yargi tarafindan cezalandirilmistir ona baksinlar. Bu nedenle ikisinin de benimle ilgili söyleyecegi hiçbir sey yoktur. Milli meseleleri, milli insanlar konusur. Ülkesini seven, vatanini seven insanlar konusur" dedi.



"Hatay’i ayaga kaldirmak için her türlü is birligine variz"

Deprem sonrasi 15 milyon TL’lik ekstra bir ödenek aldiklarina ve ilçe belediyelerinin bile kendilerinden daha fazla ödenek aldigina dikkat çeken Baskan Savas, "Deprem sonrasi bize ekstra olarak 15 milyon TL para verildi ama ilçe belediyelerine bile bizden daha fazla kaynak verildi.

Simdi buradaki mesele su; Hatay’in tekrar ayaga kaldirilmasi lazim. Ben ’su ne yapti, bu ne yapti’dan ziyade hem hükümetin hem de biz belediyelerin hizli bir sekilde Hatay’i ayaga kaldirmamiz gerektigini düsünüyorum. Bu konuda her türlü is birligine variz. Biz ilk saatlerden beri gücümüz maddi ve manevi neye yetiyorsa sikintilari gidermeye gayret ediyoruz. Hatay’da bakanliklar çalisiyor ama Adiyaman, Kahramanmaras ve Malatya gibi Hatay’da da çok daha fazla agirlikli çalismalarini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA