ATO Baskan Yardimcisi Yilmaz, Israil'deki Su Zirvesi'nde Dünyaya Mesaj Verdi

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Türkiye Kent Konseyleri Birligi Baskani Halil Ibrahim Yilmaz, Israil’in Tel Aviv kentinde gerçeklestirilen Su Zirvesi’nde, “Su gibi aziz ol” sözü üzerinden Türk kültür ve geleneklerinde suyun anlam ve önemini anlattigi konusmasinda, dünyadaki baris ve huzurun su üzerinden gerçeklestirilmesi çagrisinda bulundu. Yilmaz, suyun, din, dil, irk farki gözetmeksizin tüm insanlik için bir yasam kaynagi oldugunu belirterek, “Suyu öyle bir koruyalim ki, yoklugu savasin degil, varligi barisin adi olsun. Su, tüm dünya için ayriliklarin degil de birlesmenin, bütünlesmenin ve barisin sembolü olsun” dedi.

ATO Baskan Yardimcisi Yilmaz, Israil'deki Su Zirvesi'nde Dünyaya Mesaj Verdi
ATO Baskan Yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz, Israil’in Tel Aviv kentinde 26-29 Haziran tarihleri arasinda düzenlenen “Suya Dayaniklilik ve Acil Durum Hazirliklari 2023” zirvesine konusmaci olarak katildi.

Israil’in su teknolojilerini uluslararasi su endüstrisi liderleriyle bulusturarak, ticari isbirliklerini artirmak ve bilgi paylasimini saglamak amaciyla düzenledigi Zirve’nin, Dünya Bankasi Su ve Iklim Danismani Hila Cohen Mizrav moderatörlügünde gerçeklesen “Kurakliga Direnç- Degisen Iklimde Riskler ve Firsatlar” baslikli Dünya Bankasi Paralel Yuvarlak Masalar oturumunda konusan ATO Baskan Yardimcisi Yilmaz, suyun, din, dil, irk farki gözetmeksizin tüm insanlik için bir yasam kaynagi oldugunu belirterek, “Su, tüm insanlik için bir hak’tir. Su konusundaki teknolojileri kullanmadigimiz fikri kuraklik ve duyarsizlik ise küresel kurakliktan çok daha tehlikelidir. Suyu öyle bir koruyalim ki, yoklugu savasin degil, varligi barisin adi olsun. Su, tüm dünya için ayriliklarin degil de birlesmenin, bütünlesmenin ve barisin sembolü olsun” diye konustu.



Türkiye’nin “Sifir Atik hareketi” dünyada

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayelerinde yürütülen “Sifir Atik Hareketi”nin, kamu, sivil toplum kuruluslari ve yerel yönetimlerin büyük destegiyle çok güçlü bir sekilde yürütüldügünü ifade eden Yilmaz, 2017’de Emine Erdogan Hanimefendi öncülügünde, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca baslatilan “Sifir Atik Hareketi”nin bu süreçte uluslararasi kuruluslarin ve birçok ülkenin sahiplendigi bir çevre hareketine dönüstügünü söyledi.



Yilmaz, Türkiye ve Ankara’da yesil dönüsüm ve kurakliga karsi yürütülen çalismalar hakkinda da bilgi verdi.

Yilmaz, suyun olmadigi yerde hayat ve hayatin getirdigi hiçbir yenilik ve gelismeden söz edilemeyecegini belirterek, “Kuraklik tüm dünyayi sarinca, birakin kalkinmayi, büyümeyi, nefes alamayacagimizi, yasayamayacagimizi anlamak ve anlatmak zorundayiz. Suyumuzu kaybettigimiz zaman, dogamizi kaybedecegiz. Dogamizi kaybettigimiz zaman, sadece yasamsal ihtiyaçlarimizi degil ressamin çizecegi manzarayi, sairin, bestecinin ele alacagi konuyu, yani sanatimizi da kaybedecegiz” dedi.



"Suyu dogru kullanmak için en ileri teknolojilere erismeliyiz"

Yilmaz, su konusunda gelistirilen bilgi ve teknolojinin tüm dünyaya yayilmasinin önemine deginerek, “Yoklugu insanligin sonu olacak suyu, her alanda dogru kullanmak için en ileri teknolojilere ortak akilla erismeliyiz. Insanligin hizmetine sunulan teknolojiye direnmemeliyiz. Insanlik olarak dünya barisini su üzerinden gerçeklestirmemiz gerekiyor” diye konustu.



"Afetlerin agir bedelini ödeyerek farkindaligimiz gelisti"

Dünyanin buzullarin erimesi, kuraklik, kasirga, hortum, sel, çig, heyelan, yangin gibi dogal afetlerin yikici etkileriyle karsi karsiya oldugunu belirten Yilmaz, bunlar içinde kurakligin, tahrip kapasitesi bakimindan en güçlü afet türü oldugunu ifade etti.

Küresel kurakligin herhangi bir afette yasanacak can kayiplarini binlerce katina çikarabilecek güce sahip bulundugunu kaydeden Yilmaz, kurakliktan etkilenen yerlerin basinda ise kentlerin geldigini söyledi.

Yilmaz, “Dünyadaki kentlesme orani yüzde 56, Türkiye’de yüzde 93, 6 milyon insanin yasadigi Baskent Ankara’da ise bu oran yüzde 88’dir. Dört mevsimi bir arada yasadigimiz, Üç tarafi denizlerle çevrili cografyamizda, tanimlanmis her çesit afet türünü ayni anda ve ayni siklikla yasayip, bu durumdan dolayi afetlerin yikici etkisinin agir bedelini ödeyerek farkindaligi gelisen bir toplum olduk. Afetleri önlemeye yönelik, teknolojileri ve her türlü inovasyonu kullanmaya hazir hale geldik” ifadelerini kullandi.

B2B görüsmeler

ATO Baskan Yardimcisi Halil Ibrahim Yilmaz, Ankara Ticaret Odasi’nin 8 No’lu Bilisim Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ömer Faruk Kayaaslan ile birlikte sektördeki is insanlarinin tanismalarini saglamak ve potansiyel is firsatlarini degerlendirmek üzere Zirve kapsaminda gerçeklestirilen B2B görüsmeler ve istisare toplantilarina katildi.

Içme ve kullanma suyu temini, içme sularinin sagliga zararli maddelerden arindirilmasi ve afet sonrasi kullanilan yüksek teknolojili ürünler gelistiren sirketlerle bir araya gelinen görüsmelerde, ATO üyelerinin yüksek teknoloji gelistiren firmalarla is birligini saglamaya yönelik konular da ele alindi.

Ankara’ya davet

Türkiye’nin dünyadaki yesil dönüsüm ve kurakliga karsi gelistirilen teknolojileri yakindan takip ettigini kaydeden Yilmaz, Türkiye Cumhuriyeti ile yasit Ankara Ticaret Odasi’nin kurulusunun 100’üncü yilinda, 160 bini askin üyesiyle su ve su teknolojileri ile ilgili ticari isbirliklerine hazir oldugunu da ifade etti.

Ankara’nin kuraklik ve su teknolojileri konusunda uluslararasi zirvelere ev sahipligi yapmaya uygun bir kent oldugunu ifade eden Yilmaz, “Orta Asya’dan Akdeniz Havzasi’na kültürel etkilesim içinde oldugumuz 1,5 milyarlik nüfusun iklim degisikligi ve kuraklik üzerine yeni çözümlerin, inovasyonlarin tanitilacagi ve bu konudaki yeni teknolojilerin anlatilacagi uluslararasi zirvelere, toplantilara, etkinliklere ve fuarlara ev sahipligi yapmaya hazir bir kent oldugumuzu ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Dünya Bankasi Su ve Iklim Danismani Hila Cohen Mizrav moderatörlügünde gerçeklesen “Kurakliga Direnç-Degisen Iklimde Riskler ve Firsatlar” baslikli Dünya Bankasi Paralel Yuvarlak Masalar oturumunda, Yilmaz’in yani sira DeserTech Israil Inovasyon Enstitüsü Uluslararasi Ekosistem Gelistirme Baskani Sinai Gohar Barak, Su ve Atik Bilgi ve Egitim Kamu Bas Yetkilisi Uri Schor, IDE Assets Sirketi Teknik Direktörü Miriam Brusilovsky de konusmaci olarak katildi.

Kaynak: İHA