Amasya'da Çini Ustasi Kadinlar Satisa Çikan Atölyelerini Borçlanip Satin Aldi

Amasya’da çini ustasi dört kadin, sehrin tarihi mekanlarindan Hatuniye Mahallesi’nde atölyeye dönüstürüp kurs verdikleri tarihi konak satiliga çikinca birlikte kredi çekip satin aldilar. ‘Çilgin çiniciler’ diye bilinen dört kafadar üç yildir tikir tikir ödedikleri kredi borçlarinin iki yil sonra bitmesinin ardindan islerini daha da büyütmeyi hedefliyor.

Amasya'da Çini Ustasi Kadinlar Satisa Çikan Atölyelerini Borçlanip Satin Aldi
Üç yil önce Korona virüs (Kovid-19) salgininin görülmesinden birkaç ay evvel satiliga çikan kiracisi olduklari konagin ellerinden gitmemesi için 300 bin lira banka kredisi çeken Songül Aslan, Sebahat Tutak, Arzu Yazici ve Serra Saglamer, hevesle üretim yapip borç ödemeyi hayal ederken salgin tedbirleri nedeniyle üretimlerini evde sürdürmek zorunda kaldi. Yilmadan internetten satis yaparak aylik 6 bin liralik ödemelerini ailelerinin de destegiyle devam ettirdiler. Salginin kontrolü sonrasi Amasya Sehit Mehmet Gök Halk Egitimi Merkezi’nin kurs açmasiyla tekrardan atölyelerinin yolunu tutan ‘çilgin çiniciler’ kaldiklari yerden faaliyetlerini artirdi.

“Dört kafadar el ele verip çözümü bes yillik kredi çekmekte bulduk"

Kiraci olduklari konagin satiliga çikmasiyla morallerinin bozuldugunu hatirlatan Songül Aslan, “Dört kafadar el ele verip çözümü bes yillik kredi çekmekte bulduk. Artik bizim olan konakta üç yildir çini kurslarimizi sürdürüyoruz” dedi.

Bize çilgin çiniciler’ derler. Bir çilginlik yapip borçlanarak konagi satin aldik” diye konustu.

Amasya’da çini sanatini toplumun daha genis kesimlerine yaymak için çaba gösterdiklerine deginen Sebahat Tutak da, “Iki katli konagimiz toplam 100 metrekarelik alana sahip. Su an ki degeri 2,5 milyon liranin üzerindedir. Burayi sanatimizi rahat, huzur içinde yapabilmek için aldik. Satmak için degil. Hedefler büyük. Borç bitince civarda yeni bir konak daha alabiliriz” seklinde konustu.

Konagin duvarindaki satilik tabelasini her gördügünde ‘keske benim olsa’ sözleriyle hayal kurdugunu anlatan Serra Saglamer ise, “Simdi Yesilirmak nehrinin kenarinda bir atölyeye sahip oldum. Dört yaprakli yonca ile birlikte yol aliyorum. Çok mutluyum” ifadelerini kullandi.

Atölyede düzenlenen ‘Amasya tarihine çininin gizemli yolculugu’ temali serginin açilisini yapan Vali Mustafa Masatli ve esi Esra Masatli, örnek ustalar ile ögrencilerini kutladi. Açilisa Belediye Baskan Yardimcisi Hasan Sahin ve Milli Egitim Müdürü Mehmet Türkmen de katildi.

Kaynak: İHA