Açik Hava Müzesi Ahlat'ta Bayram Yogunlugu Yasaniyor

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde bulunan ve bünyesinde barindirdigi tarihi mekanlarla açik hava müzesi konumundaki Bitlis’in Ahlat ilçesi, Kurban Bayrami’nda ziyaretçi yogunlugu yasiyor.

Açik Hava Müzesi Ahlat'ta Bayram Yogunlugu Yasaniyor
Islam tarihinin en önemli miraslarindan Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinen ve dünyanin en büyük Türk-Islam Mezarligi olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi; tarihi kümbetler, maga evler ve Harabesehir ile Kurban Bayrami’nda da yerli ve yabanci turistlerin akinina ugruyor. "Türklerin Anadolu’ya girisinin kapisi" ile "Anadolu’nun tapusu" olarak nitelendirilen ve "Sakin Sehir" unvanina sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler; sanat eseri özelligi tasiyan ve üzerlerindeki kabartmalar, motifler, oymalar, kitabeler ve yazilarla tarihe isik tutan abidevi mezar taslariyla birlikte adeta zamanda yolculuga çikiyor.

Bayram tatilini firsat bilerek Ankara’dan Ahlat’i gezmeye gelen Elif Ilik, “Çok uzun zamandir burayi merak ediyorduk. Trenden indigimiz andan itibaren insanlar bize çok yardimci oldu. Burada doga, deniz ve tarih üçü bir arada. Buradan da Van turu yaparak, Hakkari’ye gidecegiz. Bence herkes buralari gelip görmeli. Burasi gerçekten herkesin yasayabilecegi güzellikte ve güvenlikte bir sehir. Burada oldugumuz için mutluyuz” dedi.

Almanya’dan gelen Jan Martin isimli yabanci turist ise, “ODTÜ’de okuyorum. Suan Erasmus programindayim. Arkadasim Yunus Emre ile beraber Dogu Anadolu turu yapiyoruz. Ankara’dan geliyoruz. Bugün Nemrut Krater Gölü’nü gezdik. Gerçekten güzel bir yer. Türk kültürünü tanimaya çalisiyoruz. Gerçekten burayi çok begendim” ifadelerini kullandi.

Aydin’dan bayram tatili dolayisiyla gezmek için gelen Çagri Bingöl’de, “Bugün Ahlat’in magara evlerini gezdik. Daha sonra ise kümbetleri ve Selçuklu Mezarligi’ni gezecegiz. Tabii buralarin tarihi olarak adini duyuyorduk ama gelmek nasip olmamisti. Buralara gelmek isteyen herkese tavsiye ediyorum. Gerçekten çok güzel yerler” diye konustu.

Kaynak: İHA