ABD Yüksek Mahkemesi'nden Üniversiteler Için 'Pozitif Ayrimcilik' Karari

ABD Yüksek Mahkemesi, üniversitelere ögrenci kabulünde kullanilan irka yönelik pozitif ayrimciligin kaldirildigini açikladi. ABD Baskani Joe Biden ise karara yönelik, “Ayrimcilik hala Amerika’da varligini sürdürüyor” dedi.

ABD Yüksek Mahkemesi'nden Üniversiteler Için 'Pozitif Ayrimcilik' Karari
ABD Yüksek Mahkemesi, ABD’deki üniversitelerde uygulanan aday ögrencilere esit ekonomik firsatlara yönelik programlar sunan irka dayali pozitif ayrimciligin artik uygulanmayacagini açikladi.

ABD Mahkemesi’nin kararinin ardindan açiklama yapan ABD Baskani Joe Biden karara tepki göstererek, “Mahkeme, üniversiteye kabullerde pozitif ayrimciliga son verdi ama ben mahkemenin kararina kesinlikle katilmiyorum” dedi.

Biden, mahkemenin karari iptal etmesi ve üzerinde tekrar düsünmesi gerektigini söyleyerek, “Pek çok kisi pozitif ayrimciligin vasifsiz ögrencilerin kalifiye ögrencilerden önce kabul almasina izin verdigine inaniyor ama bu yanlis. Okullar kabul için standartlar belirler ve her ögrenci bu standartlari karsilamalidir” ifadelerini kullandi.

Biden, irksal çesitliligin Amerika’daki özgürlügün en temel parçalarindan biri oldugunu belirterek, “Ayrimcilik hala Amerika’da varligini sürdürüyor” diye konustu.

ABD’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi "degerlerini korumak kaydiyla" ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararina uyacaklarini açiklarken, ABD’deki diger üniversitelerin karari taniyip tanimayacagi belirsizligini koruyor. Harvard Üniversitesi arastirmalarina göre ABD’deki okullarin ve üniversitelerin yüzde 40 ‘i ögrenci kabulünde irksal çesitligini göz önünde bulunduruyor. ABD’deki üniversitelerde uygulanan irka yönelik pozitif ayrimcilik programlariyla üniversitelerdeki çesitliligin arttirilmasi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA