300 Yillik Gelenegin Sürdügü Köyde Et Almayan Ev Kalmiyor

Sirnak’in Geçitboyu köyünde 300 yillik sürdürülen gelenekle et almayan ev kalmiyor.

300 Yillik Gelenegin Sürdügü Köyde Et Almayan Ev Kalmiyor
Sirnak’in Geçitboyu köyünde 300 yillik kurban gelenegi sürdürülüyor. Merkeze bagli köyde üç asirlik gelenegi sürdüren köylüler, her yil Kurban Bayrami’nin ikinci gününde kesilen kurbanliklarin etlerini bir arada topladiktan sonra esit sekilde paylastiriyor. Bu gelenek sayesinde köyde et almayan ev kalmiyor.

Abdurrahman Demir adli köy sakini, köylerinde bayramda kurbanlik olarak 2 büyükbas ve 27 küçükbas hayvanin kesildigini söyledi.

Demir, "Köydeki herkes bu meydanda kurbanini kesiyor. Yaklasik 20 köy gönüllüsü hayvanlari keserek burada parçaliyorlar ve ardindan etler her eve dagitiliyor. Listede ismi olan 270 evin herbirine yaklasik 5 kilogram et düsüyor. Kurban kesen de kesmeyen de esit sekilde pay aliyor. Bu uygulama dedelerimizden bize miras kaldi. Allah onlardan razi olsun çok güzel bir gelenek bize biraktilar. Insallah biz de bundan sonraki nesillere aktaririz" dedi.

Ahmet Çakir adli vatandas ise, kurban kesimine destek olmak için köy meydanina geldigini söyledi.

Bu gelenegi yasatmaktan mutluluk duyduklarini ifade eden Çakir, "Köyün zengini de fakiri de herkes esit sekilde pay aliyor. Bu gelenegi sonraki nesillere aktaracagiz" diye konustu.

Mehmet Sirin Ugur uygulamanin örnek teskil ettigini vurgulayarak, bu gelenege gençler olarak sahip çikacaklarini aktardi. Köylülere kurban etleri için yardim ettigini ifade eden Ugur, “Kurban vereninde vermeyenin de payi esit yani adaletli bir paylasim oluyor. Bu güzel gelenegi çocuklarimiza aktaracagiz insallah” diye konustu.

Kaynak: İHA