Polonya Cumhurbaskani Duda Açiklamasi 'Wagner Grubu'nun Belarus'taki Varligi Polonya, Litvanya Ve Letonya Için Tehlike'

Litvanya Cumhurbaskani Gitanas Nauseda ile Ukrayna’ya ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Wagner Grubu’nun Belarus’a yerlestirilmesinin bölgedeki güvenlik mimarisini degistirecegine dikkat çekerek, "Wagner Grubu’nun Belarus’taki varligi Polonya, Litvanya ve Letonya için potansiyel bir tehlike" dedi.

Polonya Cumhurbaskani Duda Açiklamasi 'Wagner Grubu'nun Belarus'taki Varligi Polonya, Litvanya Ve Letonya Için Tehlike'
Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda, Litvanya Cumhurbaskani Gitanas Nauseda ile birlikte Ukrayna Anayasa Günü dolayisiyla Ukrayna’nin baskenti Kiev’de Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Cephedeki son gelismeleri, Rusya’daki Wagner isyanini ve Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki son durumu ele alan üç lider, daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Ev sahibi Zelenskiy, iki ülkeye kendilerine verdikleri askeri, politik, ekonomik destek ve insani yardim için tesekkür ederken, Litvanya’nin Ukrayna’ya iki adet hava savunma sistemi daha vermeyi kararlastirdigini bildirdi. Rusya’nin savasi kaybedecegini, Avrupa’da hiç kimsenin bundan süphesi olmadigini belirten Zelenskiy, "Hep birlikte birbirimizi güçlendirerek, NATO ittifakini, Avrupa Birligi’ni güçlendirerek barisi, uluslarimiz için gerçek kalici güvenligi saglayacagiz" dedi.



"Wagner Grubu Belarus’u isgal mi edecek yoksa Ukrayna’ya kuzeyden ek tehdit mi olusturacak?"

Zelenskiy’nin ardindan söz alan Polonya Cumhurbaskani Duda ise, Wagner Grubu’nun Belarus’a yerlestirilmesini degerlendirdi. Duda, "Wagner Grubu’nun Belarus’a yerlestirilecegi duyurusu bölgedeki güvenlik mimarisini degistiriyor. Bu, bizim için NATO’nun kesinlikle atifta bulunmasi gerektigini düsündügümüz çok önemli bir isaret. Çünkü söz konusu yer degistirmenin amacinin ne oldugu, Wagner Grubu’nun neye hizmet edecegi, bu sekilde Rus ordularinin Belarus’taki fiili varligiyla Belarus’u isgal mi edecegi yoksa Ukrayna için kuzeyden ek bir tehdit mi olusturacagi ya da Polonya için, NATO ülkeleri için muhtemel bir tehdit mi olacagi gibi soru isaretleri olusturuyor" diye konustu.

Belarus hükümetinin son iki yildir Polonya sinirina hibrit saldirilarda bulundugunu söyleyen Duda, "Bu nedenle, bugün Wagner Grubu’nun Belarus’taki varliginin Polonya, Litvanya ve Letonya için potansiyel tehlike olusturdugunu göz ardi etmemiz zor" dedi.

Litvanya Cumhurbaskani Nauseda ise Ukrayna’nin 2014 yilindan beri kendi anayasasini kanla yazdigini belirterek, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nin baskenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’nde Kiev’in NATO üyeligi yolunun açilmasi gerektigine iliskin inanci dile getirdi.
Kaynak: İHA