Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Mülteci Kamplarinda Cinsel Saldirilar Sürüyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin dogusundaki mülteci kamplarinda yasayan kadinlara yönelik cinsel saldirilar devam ediyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin dogusundaki mülteci kamplarinda artan güvenlik sorunu nedeniyle kadinlara yönelik cinsel saldirilar devam ediyor. Kampta yasayan kadinlar, silahli kisilerin kendilerine kötü davrandiklarini ve cinsel saldirida bulunduklarini dile getirirken, birçok kadinin ise silahli saldirganlarin misilleme yapacagi korkusuyla basin ile konusmaktan çekindigi görüldü.

Kampta zor kosullar altinda hayatini devam ettirmeye çalisan Niyibizi Gafumberi, yakacak odun almaya gittigi sirada silahli kisiler tarafindan tecavüze ugradigini açikladi.

Saldirganlarin gögsüne silah dayadigini ve ardindan kendisini biçakladiklarini aktaran Gafumberi, “Çocugum açliktan öldü. Bugün gidip odun ve yiyecek alacak gücüm yok” dedi.

Ayaginda problem oldugunu dile getiren Gafumberi, “Evim, M23’ün isgal ettigi Kibumba’da. Eve gidemem çünkü her seyi aldilar. Hastayim, sadece 20 dolarim ve kiyafetlerim kaldi” dedi.



“Kurbanlar, damgalanma, korku, misilleme, toplum ve aile tarafindan reddedilme korkusuyla ihbarda bulunmuyor”

Çatismalardaki cinsel siddeti sorusturmakla görevli Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Pramila Patten yaptigi açiklamada, bölge valisi ile mülteci kamplarindaki cinsel saldiri vakalarini görüstügünü ifade ederek, Goma’da cinsel siddet magduru yerinden edilmis kadin ve kizlarla bir araya geldigini belirtti.

Patten, “Bu nedenle, endiselerimi ve devletin sorumluluklarini ve özellikle de yerinden edilenlerin güvence altina alinmasinin önemini valiye ilettim. Halihazirda yürürlükte olan önlemleri ve karsilastigi zorluklari benimle paylasarak bana güvence verdi” dedi.

Cinsel saldiri vakalarini sona erdirmek için hem eyalet hükümeti hem de merkezi hükümetle is birligi içinde birlikte çalisacaklarini aktaran Patten, “Yapilacak çok is var. Kampi güvence altina almak ama ayni zamanda cinsel siddet magdurlarina acil ve yeterli yardimi saglamak” dedi.

Geçtigimiz yil 701 cinsel siddet vakasini belgelediklerini ifade eden Patten, cinsel saldiri vakalarinin Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne özel olmadigini hatirlatarak, kurbanlarin çogunun damgalanma, korku, misilleme, toplum ve aile tarafindan reddedilme korkusuyla ihbarda bulunmadiklarini açikladi.



Mülteci kamplarinda en az 700 cinsel saldiri vakasi yasandi

Ülkenin dogusundaki Kuzey Kivu eyaletinde yer alan Goma kenti yakinlarindaki mülteci kamplarinda en az 700 cinsel saldiri olayi kayitlara geçti. Yaklasik 600 bin kisinin yasadigi kamplardaki kadinlarin çogunun, yiyecek veya odun almak için kamplardan ayrildiklarinda saldiriya ugradigi ifade edildi.
Kaynak: İHA