Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Wagner'in Isyani Putin'i Zayiflatti'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Rus parali asker grubu Wagner’in baslattigi kisa süreli isyanin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i zayiflattigini ifade etti.

Almanya Basbakani Olaf Scholz, ARD’ye verdigi özel röportajda Rus parali asker grubu Wagner’in Rusya’daki isyanina degindi. Scholz, Wagner’in baslattigi kisa süreli isyanin Rusya’nin iç meselesi oldugunu yineleyerek, Bati’nin bu isyanla bir ilgisi olmadigini aktardi.

Wagner’in isyaninin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i zayiflattigini ifade eden Scholz, "Onun zayifladigina inaniyorum, çünkü bu otokratik iktidar yapilarinda çatlaklar oldugunu ve her zaman iddia ettigi gibi saglam olmadigini gösteriyor" dedi.

Isyanin Ukrayna savasi üzerindeki etkisi üzerine gelen soruya cevap veren Scholz, Ukrayna’daki baris görüsmelerinin ön kosulunun Rusya’nin askerlerini ülkeden çekmesi oldugunu söyleyerek, "Bu olaylar nedeniyle bunun daha kolay mi yoksa daha zor mu oldugu tam olarak net degil" dedi.

Putin’in görevde ne kadar süre kalacagi konusundaki spekülasyonlara katilmak istemedigini belirten Scholz, Bati’nin Ukrayna’yi desteklemesindeki amacinin rejim degisikligini saglamak olmadigini, Ukrayna’nin kendisini savunmasina yardimci olmak oldugunu ifade etti.

Wagner isyani sonrasi ABD, Fransa, Ingiltere ve Polonya liderleri ile görüstügünü aktaran Scholz, "Çok hizli bir sekilde sessiz kalmaya karar verdik. Rusya’daki çatismayla hiçbir ilgimiz yok" dedi.



"Baskan Biden’in yeniden seçilme hedefinde basarili olacagina gerçekten inaniyorum"

ABD’de yaklasan baskanlik seçimlerine deginen Scholz, ABD Baskani Joe Biden’in gelecek yil yeniden seçimleri kazanacagindan emin oldugunu belirterek, "Baskan Biden’in yeniden seçilme hedefinde basarili olacagina gerçekten inaniyorum, çünkü o sadece deneyimli bir politikaci degil, ayni zamanda kendi ülkesinde gerçekten sosyal uyum için çalisan biri. Dolayisiyla, dogru olani istiyor ve Trumpizm ve benzeri diger hareketlere karsi koymak için yapilmasi gerekeni yapiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA