Sahnali'nin Tarihi Sekizpinarlar'i Eski Günlerine Kavusmayi Bekliyor

Aydin’in Efeler ilçesine bagli Osmanli’dan bu yana varligini sürdüren Sahnali Köyü’nün merkezinde bulunan ve geçmisi köyün tarihi kadar eski olan Sekizpinarlar eski günlerine kavusacagi günü bekliyor. Asirlar önce yöredeki tüm etkinliklerin bu pinarlarin önünde bulunan ulu çinarin altinda yapildigini belirten Köy Muhtari Metin Solak, "Gerek tarihi yapisi gerekse dogal güzelligi bakimindan yörenin güzelligine güzellik katan bu mekanin yeniden canlandirilmasini istiyoruz" dedi.

Sahnali'nin Tarihi Sekizpinarlar'i Eski Günlerine Kavusmayi Bekliyor


Savasçiligi ve yörük geleneklerine bagliligi ile ün salan Sahnali Köyü’nün asirlar önce bu pinarlarin çevresine yerlesen Sahin Ali adli bir Yörük Bey’i tarafindan kuruldugunu ve köyün isminin harf inkilabindan sonra kayitlara Sahnali olarak geçtigi için bugün bu isimle anildigini belirten Köy Muhtari Solak, "Sadece köyümüzün degil civardaki pek çok yerlesim yerinin tarihi olaylari bu pinarlarin önünde ve alanda bulunan yaklasik 300 yillik çinar agacinin altinda cereyan edermis. Hatta 1877-1878 yillarinda Rus harbine giden gençler bu pinarin önünden cepheye ugurlanip o tarihte hazirlanan ve bugün halen saklanan yaklasik 150 yillik Osmanli Sancagi bile burada islenmis. Yagmur duasindan pehlivan güreslerine, savas yillarinda cepheye gönderilen gençlerden zaferle sonuçlanan cenklerin kutlamasina kadar her seye sahitlik eden bu pinarlar ve toplanma alani bize göre siradan bir meydan degil ayni zamanda tarihi bir alandir. Bu nedenle köyümüzdeki bu tarihi alanin yeniden düzenlenip canlandirilmasini istiyoruz" dedi.



Gerek Aydin Büyüksehir Belediyesi gerekse Efeler Belediyesi’nin destekleriyle köydeki pek çok sorunun çözüldügünü belirten Muhtar Metin Solak, bölge halkinin geçmis ile baginin kopmamasi adina yetkililerden bu alanin düzenlenip eski haline kavusturulmasina istedigini söyledi.



"146 yil önce savasa ugurlanip bir daha geri dönmeyen köyün 20 genci de bu meydandan ugurlanmis"

Köylerinin ilginç ve bir o kadar da kahramanlik öyküsü tasiyan tarihi bulundugunu belirten Muhtar Solak, "Pek çok tarihi olaya sahitlik eden Sekizpinarli bu meydanin bir özelligi de 146 yil önce Osmanli-Rus Savasi’na köyden gönderilen 21 gencin buradan ugurlanmasidir. Osmanli-Rus Savasi sirasinda vatan savunmasinda sikintilar baslayinca, köylü bu meydanda toplanir. Bu sirada köyün kizlari da tüm evlilik taleplerini, ’Önce vatanin güvenligi ve bekasi’ diyerek reddeder. Köy ve çevresinde bulunan 21 genç gönüllü olarak cepheye gitmeye karar verir. Gönüllü gençler için köyün kizlari o günün zor sartlari altinda liflerden Osmanli Sancagi isleyip gençleri cepheye ugurlarken bu sancagi teslim eder. Sahnali köyünden cepheye giden 21 gençten 19’u sehit olur. Geriye Serçeli Süleyman ve Mustafa Çavus isimli 2 genç kalir. Bu iki genç savastan sonra köye dönerken Mustafa Çavus, Erzurum’da rahatsizlanir ve orada Allah’in rahmetine kavusur. Ölmeden önce de arkadasi Serçeli Süleyman’dan sancagi köyüne götürüp teslim etmesini ister. 1877 yillarinda köyden çikan sancak yaklasik 8 yil sonra 1895 yilinda Serçeli Süleyman Çavus tarafindan tekrar bu meydana getirilerek nisanlilarini bekleyen köyün genç kizlarina teslim edilir" diyerek dogal güzelliklerinin yaninda tarihi degeri de oldukça fazla olan bu meydanin yapilip dikilecek bir kitabe ile gençlere bu mirasin aktarilmasini istedigini söyledi.

Kaynak: İHA