Karapinar'da Son Yagislar Hayvancilara Umut Oldu

Türkiye’de hayvancilik merkezlerinden biri olan Konya’nin Karapinar ilçesinde, hayvan sahipleri son 1 aydaki yagislarla yesile bürünen meralarda hayvanlarini otlatmanin sevincini yasiyor.

Karapinar'da Son Yagislar Hayvancilara Umut Oldu
Kis aylarinda hayvanlarini ahir ve agillarda kuru ot, arpa, saman ile besleyen üreticiler, ilkbaharda havalarin isinmasiyla hayvanlarini meraya çikardi. Karapinar’da mera varligi 1 milyon 304 bin dekar. Türkiye’nin en kurak ilçesi Karapinar’da sonbahar ve kis mevsiminde yeteri kadar yagis alamayan üreticiler, Mayis aylarindaki yagislarla yüzleri güldü. Haziran ayindaki yagislar ise kuruyan meralardaki otlara can suyu oldu. Karapinar 400 bin küçükbas 90 binde büyükbas hayvan bulunuyor.

Küçükbas hayvan yetistiriciligi yapan Cemal Hastaoglu, “Belli tarihe kadar yagis yetersizliginden dolayi yeteri kadar gelisemeyen ancak Mayis ve Haziran aylarinda artan yagislarla yeseren meralar bizleri mutlu etti. Zira yem fiyatlarindaki pahalilik herkes tarafindan biliniyor. Hayvanlarin meralarda otlatilmasi girdileri azda olsa azaltacaktir. En azinda belli bir süre rahat edelim" dedi.

Cemal Hastaoglu, ”Yagislar öncesinde merada ot kalmamisti. Bu nedenle hayvanlara saman ve yem vermek zorunda kalindi. Yagmurlardan sonra otlar gelisti, simdi hayvanlarimiz meraya birakiliyor. Kis aylarinda yagisin olmamasi mera hayvanciligini olumsuz etkilemisti. Ancak son yagmurlarla meralar yemyesil oldu. Kurumaya yüz tutan Meralardaki otlar yeniden canlanmaya, ot miktarlari artmaya basladi.

Meralardan beslenen hayvanlarin et ve süt verimini yem ile beslenen hayvanlara göre daha farklidir. Bunun yaninda girdi maliyetlerinde de bir azalma olacaktir. Son zamanlarda yagan yagislar tarim ve hayvancilik açisindan son derece sevindiricidir. Bundan da çok mutluluk duyuyoruz. Oglumla birlikte koyunlar sabahin erken saatlerinde agildan alip meralarda otlatip günes batmadan agila getiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA