Biçaklar Kurbana Hazirlaniyor

Kurban Bayrami’na sayili günler kala Manisa’da biçak ustalari yogun mesai yasarken, vatandaslari da merdiven alti biçakçilara karsi uyardi.

Biçaklar Kurbana Hazirlaniyor
Kurban Bayrami dolayisiyla isleri artan biçak bileyicileri en yogun günlerini yasiyor. Manisa merkezde belgeli olarak bu isi yapan 15 esnafin en büyük sorunu ise merdiven alti olarak tabir ettikleri ve sadece Kurban Bayrami’nda ortaya çikan biçak bileyicileri. Biçak ustalari vatandaslari isin ehli kisilere gitmeleri konusunda uyardi.

Belgeli olarak biçak bileme isini yapan Recep Adigüzel, “Yaklasik 5 yildir bu meslegi yapiyorum. Vatandaslarimizin kurban vecibelerini yerine getirebilmeleri için onlara yardimci oluyoruz. Islerini kolaylastirmak için isimizi en iyi sekilde yapmaya çalisiyoruz. Vatandaslarimizdan ricamiz islerini son güne birakmasinlar. Is yerimiz Madeni Sanatkarlar Odasi üyesidir. Garantili biçak bileyliyoruz. Sokak arasinda, bayram sonrasi bulamayacaklari kisilerde biçaklarini bileyletmesinler, ayni ücrete garantili bileyliyoruz biçaklari” dedi.

Manisa’da 52 yillik biçak ustasi olan Rasit Kanat da, “Biçaklari usta insanlara bileyletsinler, merdiven altindakilere bileyletmeyin. Hayvanin cani alinirken biçagin keskin olmasi lazim. Biçagin yenisi veya eskisi degil önemli olan keskinligidir” diye konustu.

Biçak bileyletmeye gelen vatandaslardan Ismail Çömen, “Kalabaliga kalmayalim istedik. Kalabaliga kaldigimizda biçaklar iyi bileylenmiyor. Herkese de yaptirilmiyor. Bu arkadaslar iyi ustalar sira bulmak çok zor oluyor” dedi.

Manisa’nin en eski biçak ustalarindan olan Salih Ilkan ise, “Hemen hemen 50 yildan beri bu isi yapiyorum. Bir ara ara verdim yaslandik artik kurbandan kurbana geliyoruz. Vatandaslar biçaklarini bulasik makinesine birakmasin. Biçaklarin hem çelikleri gidiyor hem de saplari gidiyor. Bileme konusunda agzini yakmamaya dikkat ediyoruz. Agzi yandigi zaman kesmiyor. Kurban keserken demire, kemige burmasinlar. Hayvani kesilecegi yerden kessinler. O zaman hiçbir zarar gelmez. Kesim sirasinda kemige veya birbirine vururlarsa biçagin agzi dönüyor. Bilmedikleri yerde bileyletmesinler. Biçaklarin agzi yaniyor. Biçaklarin çelikleri ölüyor. Agizlarini kalin yapiyorlar bir de harita gibi oluyor biçaklar biz burada düzeltirken çok zorlaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Biçak ustalarindan Ibrahim Özceylan da, “Birkaç gün olmasina ragmen belli bir yogunluk yasaniyor bu isi son güne birakmasinlar. Bunun haricinde biçaklari ehil olan usta olan kisilere bileyletsinler. Alacaklari biçaklarda da önce saticiya sormalari ve bilindik markalari tercih etmelerini tavsiye ederiz” diye konustu.

Manisa Madeni Sanatkarlar Odasi Baskan Yardimcisi Erdinç Ödeker ise vatandaslara seslenerek sunlari söyledi:

“Manisa Madeni Sanatkarlar Odasi olarak Kurban Bayrami’nda biçaklarini bize kayitli olan ve Manisa merkezde 15 biçakçi olarak mesleklerinde kendilerini kanitlamis üyelerimizde biçaklarin bileyletilmesini istiyoruz. Bu sene Manisa merkezde Kurban Bayrami’nda bir durgunluk var. Piyasada gerekli olan verimin olmamasi ve biçak bileylemelerinin azinlikta oldugunu görüyorum. Kendim de sobaci olarak mangal satiyorum. Mangal satislarinda da bir durgunluk var. Arkadaslarimizin kalfalik, ustalik ve egitici belgelerinin olmasi gerekiyor. Biçaklarin yüzeysel olarak düzgün bileylenmesi ve kurbanda kesilecek olan hayvanlara eziyet çektirilmemesi gerekiyor.”
Kaynak: İHA