112 Acil Çagri Merkezini Arayarak 'Domatesi Nereden Alabilirim' Diye Sormuslar

Elazig 112 Acil Çagri Merkezine 1 Ocak 2023’den bu yana gelen yaklasik 277 bin çagridan 198 bini vakaya dönüsmeyerek gereksiz çagri olarak kayitlara geçti. Bazi vatandaslarin ’1 kilo domatesi nasil alabilirim’ ve ’Saat kaç’ gibi sorulari, "Insan hayati bu kadar ucuz olamaz" dedirtti.

112 Acil Çagri Merkezini Arayarak 'Domatesi Nereden Alabilirim' Diye Sormuslar
Içisleri Bakanliginca acil çagrilarin tek merkezde toplanmasi amaciyla kurulan 112 Acil Çagri Merkezi, yaklasik 3 yil önce yapiminin tamamlanmasiyla Elazig’da yeni binasinda hizmet vermeye baslamisti. 112 Acil Çagri Merkezi, 1 Ocak 2023 tarihinden bu yana 277 bin 694 çagriyi karsiladi. Bu çagrilardan 79 bin 4’ü asil vaka oldugu belirtilirken, 198 bin 69 çagrinin ise vakaya dönüsmeyerek gereksiz çagri oldugu bildirildi.

Yine yil içinde çagri merkezini rahatsiz eden 4 kisiye Kabahatler Kanunu çerçevesinde 561 lira idari para cezasi kesildi. Gereksiz olarak çagri merkezini arayanlardan bazilarinin ’Domatesi nereden alabilirim’, ’Saat kaç’ seklinde ilginç taleplerde bulundugu ögrenildi.

"En yogun günü Maras depreminde yasadik"

6 aydir görevde oldugunu belirten 112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Ahmet Erdem, "Depremden bir hafta önce atandigimiz için yogun çagri almaya basladik. Normal çagrilarimiz bin 800 ile 2 bin arasindayken deprem günü 5 bine yakin çagri aldik. Diger vilayetlerin çagrilari da bize düstügü için yogunluk yasadik. 112 Acil Çagri Merkezi açildigindan itibaren en yogun dönemi 6 Subatta Kahramanmaras’ta meydana gelen depremin oldugu gün yasandi. Deprem bölgesi olan Adiyaman, Kahramanmaras ve Malatya’nin da çagrilari da bize düsmeye basladi.

Bundan dolayi da yogunlugumuz 5 kat daha fazla artti. Sene basindan itibaren aldigimiz çagri adedi yaklasik olarak 280 bin bu rakamlarin vakaya döneni ise sadece 90 bin civarinda o da yüzde 28’e tekabül ediyor. Geriye kalan yüzde 70 civari ise soru sormak amaçli ya da gereksiz aramalar olarak kayitlara geçti. 112 Acil Çagri Merkezimiz bu konuda önemli bir görev yapiyor vatandaslarimizdan rica ediyoruz burayi daha fazla mesgul etmesinler. Vatandas burayi arayarak ’1 kilo domatesi nasil alabilirim’ diyor. Bu aslinda pandemiden kalan bir aliskanlik. Pandemi dönemine 112 birimi VEFA birimi olarak görev yapti. O zaman disari çikma yasagi ve 65 yas üstü vatandaslara yardimci oldugumuzdan dolayi vatandaslarin aliskanliklari devam ediyor. 112 Acil Çagri Merkezinde sadece ambulans degil, emniyet, AFAD, orman, jandarma ve itfaiye ekipleri de var. Bunlarin hepsi bizim bünyemizde. Bunlarla ilgili acil durum oldugunda bazen saniyelerin dahi önemi oluyor. Bu saniyelerin önemi oldugu için vatandaslarimiz gereksiz yere burayi mesgul etmesinler. Bunlara dikkat ederlerse daha güzel olur" dedi.

Kaynak: İHA