Uluslararasi Dogu Türkistan STK'lar Birligi'nden Mahmud Abbas'a Tepki

Uluslararasi Dogu Türkistan STK’lar Birligi, Filistin Devlet Baskani Mahmut Abbas’in Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sirasinda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Uluslararasi Dogu Türkistan STK'lar Birligi'nden Mahmud Abbas'a Tepki


Uluslararasi Dogu Türkistan STK’lar Birligi, Filistin Devlet Baskani Mahmut Abbas’in Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sirasinda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik sözlerine tepki gösterdi. Geçtigimiz günlerde Çin’i ziyaret eden Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas “Uygur meselesi bir insan haklari meselesi degildir. Terör meselesidir. Filistin Hükumeti Çin’in bu mücadelesini her zaman destekliyor” ifadelerini kullanmisti. Uluslararasi Dogu Türkistan STK’lar Birligi Genel Baskani Hidayet Oguzhan ise Küçükçekmece’de basin açiklamasi yapti. Açiklamaya Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi Genel Baskani Irfan Tatlioglu, Filistinli Alimler Heyeti Baskani Dr. Nevvaf Tekruri ve birçok STK üyesi katildi.

Açiklama sonunda ise Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi Genel Baskani Tatlioglu salondakilere yöresel kiyafetler hediye edip fotograf çektirdi.

Basin açiklamasi yapan Uluslararasi Dogu Türkistan STK’lar Birligi Genel Baskani Hidayet Oguzhan “Biz burada Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas’in 13-16 Haziran Çin ziyareti sirasinda, Çin’in Dogu Türkistan’da Uygurlara ve diger Türk Müslüman topluluklara uyguladigi soykirimi ve isgal politikalarini destekleyen, Dogu Türkistan meselesinin, insan haklari meselesi olmadigi Çin’in terörizme karsi mücadele meselesi oldugunu ifade eden açiklamasina karsi durus sergilemek için Filistin Alimler Birligi, Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi, Mabain kurulusu ve diger STK temsilcileri ile birlikte burada bulunmaktayiz” dedi.



Mahmud Abbas’in açiklamalarinin Müslüman dayanisma ruhuna zarar verdigini dile getiren Genel Baskan Oguzhan “Dogu Türkistan halki Filistin Yönetiminden bir özür beklerken 22 Haziran Filistin Ankara Büyükelçiligi resmi hesabinda Mahmud Abbas’in Çin Ziyareti esnasinda Dogu Türkistan’la ilgili söyledigi iddia edilen sözleri yalanlayan bir bildiri yayinlamistir. Eger gerçek öyleyse Mahmut Abbas’in Çin’in kurnaz yalanlarini ortaya çikarmak için Dogu Türkistan’daki soykirim gerçegini kabul eden, kinayan ve mesru mücadelemizi destekleyen resmi bir açiklama yapmasi icap etmektedir. Biz bugünkü basin açiklamasinin çok kiymetli ve anlamli oldugunun altina bir daha çizmekle beraber, Mahmud Abbas’in Çin ile ortak açiklamasi ve önceki dönemlerde Islam alemini temsil edecegini iddia eden sahsiyet ve kurumlarin Çin’in zulmünü mesrulastiran açiklamalarini Müslüman dayanisma ruhuna zarar veren büyük yanlisliklar olarak nitelendiriyoruz” seklinde konustu.



Türkistan ve Filistin davasiyla büyüdügünü dile getiren Türk Dünyasi Yörük Türkmen Birligi Genel Baskani Irfan Tatlioglu “Türkistan davasinda nokta kadar bir sikinti oldugu zaman hem Türkistan tarafinin hem de Filistin sivil toplum örgütlerinin ve Filistin alimlerinin bir noktada bulusarak dogru bir dava yolunda sergiledikleri tavirdan dolayi tesekkür ediyorum. Bizde aklimizin erdigi andan itibaren Türkistan ve Filistin davasiyla büyüdük. Dilimizin ve gücümüzün yettigi her feryada kulak vermeye onlarin sesine ses katmaya gayret ettik. Meydanlara inip Israil ve Çin mallarini protesto ettik. Rahmetli Isa Yusuf Alptekin’in emanetlerini bagrimiza bastik.” ifadelerini kullandi.

Mahmud Abbas’tan bir açiklama yapmasini belirten Tatlioglu “Geçtigimiz günlerde Çin ziyaretine gelen Mahmud Abbas’in Israil Filistin gündeminin disina çikarak ‘Uygur meselesi bir insanlik hakki meselesi degildir terör meselesidir. Filistin hükümeti Çin’in bu mücadelesini her zaman destekliyor’ seklinde sözleri basina servis edildi. Daha sonra bazi kurumlar ve büyükelçilik bunun dogru olmadigi seklinde açiklamalar yapti. Madem böyle bir sey demediyse Mahmud Abbas’in çikip ben böyle bir sey söylemedim, Müslüman Uygur Türklerinin yaninda olurum, onlarin davalarini davam diye kabul ederim gibi bir açiklama yapmasini istiyoruz. Filistin Devlet Baskanligi’ni temsil ederken bunu söyledigine inanmiyoruz. Türk dünyasi adina Mahmud Abbas’in kendi ismiyle hiçbir demeç vermesini istemiyoruz. Türk dünyasinin adini agzina bile almasini istemiyoruz” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA