Samsun'da 4 Ay Ormanlik Alanlara Girisler Yasaklandi

Samsun Valiligi, 01 Temmuz-31 Ekim 2023 tarihleri arasinda ’bazi istisnai durumlar disinda’ ormanlik alanlara girisleri yasakladi. Sahipsiz hayvanlari beslemek isteyenlerin izin alarak ormanlara girebilecegi açiklandi.

Samsun'da 4 Ay Ormanlik Alanlara Girisler Yasaklandi
Samsun Valiligi, orman yanginlarinin önlenmesine yönelik bir dizi kararlar aldi. 24 Haziran tarih ve 2023/2 sayili kararda, "Yaz mevsiminin baslamasiyla birlikte bölgemizde sicaklik degerlerinin artacagi, buna dayali olarak olusabilecek olaganüstü hava durumlari nedeniyle ilimizde orman yanginlarinin ortaya çikabilecegi degerlendirilerek, ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez öneme haiz olan ormanlarimizi yangina karsi korumak amaciyla; 6831 sayili Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9 ve 66. maddeleri uyarinca Samsun ili sinirlari içerisindeki ormanlik alanlara girisler; ’Genel Emir’de belirtilen istisnai haller disinda 01 Temmuz 2023-31 Ekim 2023 tarihleri arasinda yasaklanmistir" denildi.

Genel Emir

Samsun Valiligi tarafindan alinan Genel Emir söyle:

"Yaz mevsiminin baslamasiyla birlikte bölgemizde sicaklik degerlerinin artacagi, buna dayali olarak olusabilecek olaganüstü hava durumlari nedeniyle ilimizde orman yanginlarinin ortaya çikabilecegi degerlendirilerek, ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez degere haiz olan ormanlarimizi yangina karsi korumak amaciyla asagidaki kararlar alinmistir.

Madde 1 - Orman yanginlariyla mücadele kapsaminda, 6831 sayili Orman Kanunu’nun 74’üncü maddesi ve 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9 ve 66’nci maddeleri uyarinca Samsun ili sinirlari içerisindeki ormanlik alanlara girisler 01 Temmuz 2023 - 31 Ekim 2023 tarihleri arasinda yasaklanmistir.

Bu tarihler arasinda;

a-) Orman Isletme Müdürlükleri/Orman Isletme Seflikleri tarafindan ormancilik faaliyeti kapsaminda izin verilenler, görevlendirilmis yetkililer ormanlara girebilecektir.

b-) Sahipsiz hayvanlari beslemek amaciyla orman alanlarina girmek isteyen vatandaslarimiz, hangi mevkide ve ne zaman besleme yapacaklarini ilgili Orman Isletme Müdürlükleri veya Orman Isletme Sefliklerine bildirmek ve izin almak kaydiyla ormanlik alanlara girip hayvanlari besleyebilecektir.

c-) Tarim ve Orman Bakanliginin ilgili kuruluslari tarafindan kiraya verilen ilimizdeki piknik ve mesire yerleri isleticileri, ilgili kuruluslarla yapmis olduklari sözlesme hükümlerine istinaden faaliyetlerine devam edecek olmakla birlikte orman yanginlarina karsi her türlü tedbiri alacaklardir. Isleticilerin almasi gereken tedbirler, orman teskilatinin ilgili birimleri tarafindan takip edilecek ve denetlenecektir.

Madde 2 - Ormanlarin çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarinda mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ates yakmak yasaktir.

Madde 3 - 6831 Sayili Orman Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddeleri kapsaminda olan mahalleler basta olmak üzere, orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan mahalleler de dahil olmak üzere aniz, bag-bahçe, findiklik ve tarla temizliginden meydana gelen dallarin ve her türlü bitki örtüsünün yakilmasi yasaklanmistir.

Madde 4 - Orman alani civarindaki tesisler ile sanayi kuruslari, orman alanlarini etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle olusabilecek yangin riskine karsi, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardir.

Madde 5 - Enerji nakil hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar (YEDAS, TEDAS ve TEIAS) enerji hatlarinin özellikle ormanlik alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek, yangin riskine karsi her türlü tedbiri alacak, orman teskilati tarafindan gerekli görüldügü zamanlarda enerji kesintisi uygulayacaklardir.

Madde 6 - Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenari ve bitisiginde bulunan çöp toplama alanlari çevresinde koruma bandi olusturacak ve yangin riskine karsi gerekli is makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazir bulunduracaklardir.

Madde 7 - Ilçe kaymakamliklarimiz ve Amasya Orman Bölge Müdürlügü (Samsun’daki Orman Isletme Müdürlükleri) koordinasyonunda genel kolluk ve orman kollugundan olusturulan denetim ekipleri gözetim ve denetimlerini etkin bir sekilde yapacaklardir. Gerekli hallerde ilçe Kaymakamlarimizin emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanlari kullanilarak yanginlarin önlenmesi ve muhtemel yanginlara karsi etkili bir sekilde müdahale edilmesi saglanacaktir.

Madde 8 - Bu karar Samsun ili sinirlan içerisindeki tüm ormanlik alanlarda uygulanir.

Madde 9 - Yukarida belirtilen karar ve önlemlere aykiri hareket edenler hakkinda 6831 sayili Orman Kanunu, 5237 sayili Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayili Kabahatler Kanunu uyarinca idari ve adli islem yapilacaktir.

Madde 10 - Bu karar hükümleri 01.07.2023 - 31.10.2023 tarihleri arasinda uygulanir."
Kaynak: İHA