(Özel) Baklava Yerine Serbete Para Vermeyin

Kurban bayrama sayili günler kala, vatandaslari da tatli bir telas sardi. Gelen misafirlere ikramlik baklava düsünenler, tepsi tepsi siparis verirken, baklava ustalari ise "merdiven alti" diye tabir edilen ucuz baklavalardaki oyunlar konusunda uyardi. Baklava Uzmani Yüksel Aktas, "Ucuz baklava yiyeyim" derken, bogazi yakan serbet siparis edildigini tarti ile gözler önüne serdi.

(Özel) Baklava Yerine Serbete Para Vermeyin
Kurban bayrami arifesinde baklavacilarda, tatli bir kosusturmacanin içerisine girdi. Misafirlere veya yapilacak ziyaretlerde sofralarin vazgeçilmezi baklava ikram etmek isteyenler, siparisleri simdiden vermeye basladi.

Fistiklisiyla, cevizlisiyle, hatta Bursa’ya özgü tahinli, incirli ve kestaneli baklavalar insanin istahini kabartirken, merdiven alti diye tabir edilen ucuz baklavalardaki serbet hilesini ise ustalar gün yüzüne çikardi. Türkiye’nin dört bir yaninda baklava isini laiki ile yapan ustalarin oldugunu ve vatandaslarinda böyle yerlerden alisveris yapmalari konusunda tavsiyelerde bulunan Haci Hasan Ogullari Yönetim Kurulu Baskani Yüksel Aktas, baklavadaki oyunlarin insanin cebine hitap ettigini, ancak agiz tadini ve insan sagligini da olumsuz etkiledigini söyledi.



"Bugüne kadar fistik yerine, maydanoz, ispanak ve gida boyasi oyunlari konusunda vatandaslari uyardik. Simdi ise insanlari serbet konusunda uyarmak istiyorum" diyen Aktas sunlari kaydetti: "Çünkü, 1 kilo kaliteli baklavada asagi yukari 25 dilim baklava olur. Ancak glikoz serbetiyle parlatilan ve agir bassin diye paket içerisine de serbet konulan merdiven alti baklavada ise yaklasik 18 tane baklava dilimi bulunuyor. Hem yediginiz baklava kisa süre sonra bogazini ve midenizi yakar, hem de aldiginiz dilim adeti eksik olur. Biz baklava yapiyoruz. Insanlara serbet satmiyoruz. Kaliteli bir fistikli baklavanin kilosu yaklasik 400 lira olur. Kaliteli fistik, tereyagi ve Gaziantep ununun birlesmesiyle ortaya çikan baklava, bu fiyatin altinda olamaz”

Baklavadaki oyunu tarti ile ortaya çikardi

Vatandaslarin serbet oyununa gelmemesi konusunda uyaran baklava ustasi Aktas, "Artik ucuz sattiklari baklavayi bile eksik veriyorlar. Çünkü baklavaya haddinden fazla serbet koyuyorlar. Görüldügü gibi has ürünlerle üretilmis bir baklavada 25 dilim buluyor. Ancak herkesin dikkatini çekerim. Ayni gramajdaki ama içi serbet ile doldurulmus baklavada ise 18 dilim var. Yani hem kalitesiz baklava satiyorlar. Hem de agir gelmesi için serbetle oldurduklari pakette dilim oyunu oynuyorlar. Vatandaslarimiz buna çok dikkat etsin. Az ama kaliteli, baklava ustalarindan baklava almaya gayret göstersinler" seklinde uyardi.

“Bayramda agzinizin tadi kaçmasin”

Ucuz ama sagliksiz baklavanin bayramda agiz tadinin yani sira, saglikla ilgili sikayetlerin de ortaya çikmasina sebep olacagini ifade eden Aktas, “Pahali bulundugunda en azindan yarim kilo veya 250 gram alinmali. Agiz tadi ile yenilmelidir. Fistikli baklavanin uzaktan bile kokusu gelmektedir. Uyanik olalim. Ucuz baklava olmaz. Biz yaptigimiz baklavanin arkasinda durdugumuz için 5 kita 50 ülkeye Bursa’dan baklava gönderiyoruz. Baklava ile yatip baklava ile kalkiyoruz” seklinde konustu.



Bursa’ya özgü baklava çesitleri

Bursa’nin adiyla özdeslesmis kestane, tahinli pide ve incirinin artik baklavada da oldugunu belirten Aktas, “Yaptigimiz ar-ge çalismalarinin sonucunda yeni ürünleri vatandaslarla bulusturmaya gayret ediyoruz. Bursa denince akla gelen kestaneyi baklavanin içine koyduk. Dünyanin dört bir yanina ihraç ettigimiz inciri de, baklavayla bir araya getirdik. Su anda yurt disina da bunun ihracatini gerçeklestiriyoruz. Bursa’ya gelip de tahinli pide tatmayan yoktur. Bunu da neden baklavali olmasin diye düsündük. Çitir çitir burma cevizli-tahinli baklavayi da vatandaslarimizin begenisine sunduk” diye konustu.



Çocuklar bu baklavayi çok sevecek

Anne ve babalarin çocuklarina marketlerden çikolatali gofret yerine fistikli ve cevizli baklava almasini tavsiye eden Aktas, “Bayramda çocuklara hep çikolata ikram edilir. Bu onlarin sagligi için pek iyi gelmedigini herkes çok iyi bilir. Bizlerde çocuklar için gofret baklavayi ürettik. Fistikli ve cevizli olmak üzere iki çesit olan bu baklavayi eminim çocuklar kadar ailelerde begenecektir. Çocuklar istedikleri kadar yemesinde bir zarari da yoktur” dedi.

Kaynak: İHA