Kocaeli'de Ilk Ve Tek Otizmli Bireyler Ile Ailelerine Nefes Olacak Merkez Açildi

Kocaeli’de Izmit Belediyesi tarafindan insa edilen, Otizm Spor ve Yasam Evi resmen açildi. Kentte ilk ve tek olan merkezin açilisina TBMM Baskanvekili Gülizar Biçer katildi. Otizmli gençler bilissel ve fiziksel becerililerini gelistirebilecekken, merkez özel çocuklarin ailelerine de nefes olacak.

Kocaeli'de Ilk Ve Tek Otizmli Bireyler Ile Ailelerine Nefes Olacak Merkez Açildi


Otizmli bireylerin ihtiyaçlarina yönelik bireysel becerileri gelistirmek ve etkilesim temelli spor aktiviteleri hedefiyle Izmit Belediyesi tarafindan hizmete alinan Otizm Spor ve Yasam Evi resmen açildi. Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet öncülügünde açilisi gerçeklestirilen programa Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Dogan Demir, Yahya Kaptan Mahalle Muhtari Ahmet Mirzaoglu, CHP Kocaeli eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, eski Saraybahçe Belediye Baskani Metin Alan, Kocaeli Otistik Çocuklar Dernegi Baskani Özel Ilkin Kiliçaslan, Kocaeli Otizmli Çocuklar Dernegi Baskani Necdet Gümüs ve çok sayida vatandas katildi.



Kocaeli’de ilk ve tek olan Otizm Spor ve Yasam Evin’de alaninda uzman egitmenler esliginde 3-25 yas araligindaki otizmli bireylere haftada iki gün olmak üzere 3-4 saatlik periyotlarla hizmet verilecek. Yaklasik 4,5 dönüm alan üzerine kurulan merkezde, bin 160 metrekare kapali alanda yapilan bilissel ve duyusal aktivitelerle otizmli çocuklar akademik egitim seviyesine hazirlanacak. 4 bin 120 metrekare açik alanda insa edilen farkli modüler hizmet alanlariyla ise çocuklarin fiziksel becerilerini gelistirmesi hedefleniyor. Öte yandan, otizmli bireylerin yakinlarini bilinçlendirmek ve ailelere destek olmak maksadiyla da çalismalarda bulunulacak.

“Otizm her birimizin aslinda farkliliklarla donattigi büyük bir mozaik

Merkezi tamamlamanin gururunu yasadigini ifade eden Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, “Otizm her birimizin aslinda farkliliklarla donattigi büyük bir mozaik bizim için bu anlayisla çalismalarimizi gerçeklestiriyoruz. Bu anlamda merkezimizde otizmli bireylerimiz ve ailelerine dokunmayi otizmli bireylerin gelisimine katki saglamayi, spor ve motor becerilerini gelistirmeyi, bilissel, sosyal ve duyusal becerilerini desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.



“Diger belediyelere örnek olmasini temenni ediyorum”

Otizmli çocuklarin farkli görülmemesi ve topluma dahil edilmesi hususunun önemine vurgu yapan CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, “Diger belediyelere örnek olmasini temenni ediyorum, önemli olan insanin islenmesidir, topluma kazandirilmasidir. Biz bu tür sosyal projelerde tabi ki belediyelerin asli görevlidir, bunun yaninda devletin de yapmasi gereken görevlerdendir. Fakat her seyi devletten beklemek de dogru bir sey degil. Eksiklikleri bizler tamamlayacagiz. Bu bölge ayni zamanda Türkiye’de yildizi parlayan bir sehir. Belediye baskanimiz da böyle güzel projelere imza atacak. Bu kentin endüstri dokusunun yaninda turizm dokusunu, sosyal projeleri farkindaliklari öne çikarmak zorundayiz” diye konustu.



“Özel bireylerin özel ailesi olmakta çok önemli fedakarlik gerektiren bir sey”

1985 yilinda 2 bin 500 çocuktan 1’i otizmli doguyorken bugün 36 çocuktan 1’inin otizmli oldugunu ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Özel bireylerin özel ailesi olmakta çok önemli fedakarlik gerektiren bir sey. Burada o özel çocuklarin, özel gençlerin hayata toplumsal yasama akranlariyla ayni kosullarda yasayabilme ve ayni kosullarda toplumda var olmasi önemli. Fakat o ailelerinde böyle bir ortamda nefes alabilecekleri bir alan olusturulmus olmasinda çok kiymetli” seklinde konustu.



“Insallah benim gibi nice çocuklar da basarili olur”

9 aylikken otizm tanisi almis buna ragmen yilmayarak egitimin tamamlayan Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Bolümü ögrencisi Musa Can Gündogan, “3 yasindan beri otizm egitimi aliyorum ailemin destegi bana çok önemliydi. Verilen egitimi alabilmek de önemliydi. Ben bunu basararak ilkögretim, ortaokul ve liseyi de tamamlayarak üniversiteye gelmis bulanmaktayim. Otizm hastalik degil farkindalik. Otizmli bireylerin ellerinden tutulup bu imkan taninirsa neler basarabileceklerini görüyoruz. Insallah benim gibi nice çocuklar da basarili olur." diye konustu.



“Otizmli çocuklar çok ayricalikli onlara hep birlikte sahip çikar birlikte topluluga kazandirmaliyiz”

Merkezin otizmli çocuklarin yani sira, aileleri için de önemli olduguna deginen Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Dogan Demir, “Mecliste seçilir seçilmez bu konuyla alakali danisman arkadaslarima söylemistim. Önümüzdeki günlerde meclise soru önergesi hem de kürsüde konusacagim. Hepimiz engelli adayiyiz. Otizm engel degil ama, otizmli çocuklar çok ayricalikli onlara hep birlikte sahip çikar birlikte topluluga kazandirmaliyiz. Ailelerin sosyal yasamlari sifir. Türkiye’nin ücra köseklerinde çocuklarina sahip çikamayan hatta sokaga çikip pazar yapamayan anneleri biliyoruz. O nedenle bu ayricalikli proje çok kiymetli” dedi.

Konusmalarinin ardindan otizmli çocuklar piyano çaldi, sonra söyledikleri sarkilarla seyircilerin kulaginin pasini sildi. Protokol üyeleri merkezde incelemelerde bulundu.
Kaynak: İHA