Karacabey'in Dünyaca Ünlü Ihlamur Ormanlarinda Hasat Basladi

Bursa Karacabey’de, her yil orman köylerinin merakla bekledigi ihlamur hasadi basladi. Ilçenin sahil kesiminde bulunan Kursunlu, Bogazköy ve Bayramdere Mahallelerinde, vatandaslar ailece çiktiklari ormanda ihlamur hasadina basladi.

Karacabey'in Dünyaca Ünlü Ihlamur Ormanlarinda Hasat Basladi
Belediye Baskani Ali Özkan, ilçenin kuzey kiyilarinda olan ve dünyanin sayili büyüklükteki dogal ihlamur ormanindaki ilk ihlamur hasadina katildi.

Ihlamur toplayicilarinin hasadina katilan Özkan, daldan çiçek topladi, vatandaslarla hasadi degerlendirdi.

Baskan Ali Özkan burada yaptigi açiklamada, “Güzellikler sehri Karacabey’imizin, Bayramdere, Bogaz, Malkara ve Kursunlu mevkiinde, Türkiye’nin en büyük ihlamur ormanlarinda, geleneksel ihlamur hasadimiz basladi.

Bildiginiz gibi yagislardan dolayi ihlamur hasadimiz bu yil gecikti. Ihlamur hasadimiz bu yil normalden 10-15 gün gecikmeli olarak basliyor. Sirasiyla kivama gelen bölgelerde, buradaki mahallelerimizde yasayan vatandaslarimiz bu zorlu mesakkatli ihlamur hasadini gerçeklestirmeye çalisiyorlar. Biz su anda Malkara mevkiindeyiz. Gördügünüz gibi etrafimiz komple ihlamur agaçlariyla dolu. Bu yüksek agaçlara, burada yasayan vatandaslarimiz tirmaniyorlar. Oradan ihlamur dallarini kesiyorlar ve yere indiriyorlar. Sonrasinda, hanimefendiler bunlari dallarindan ayiriyorlar. Daha sonra kurutuluyor ve pazara arz ediliyor. Ihlamur, kisin grip gibi çesitli rahatsizliklara iyi gelen, sifa olan insan sagligina katki saglayan bir bitki. Karacabey’imizin ihlamur ormanlari, Türkiye’nin en büyük hacmine sahip bir orman. Buradaki, tamamen dogal ihlamur ormanlarimiz bizim için ve bölge halki için büyük bir nimet. Biz burada çalisan vatandaslarimiza kolayliklar diliyoruz. Ihlamur hasadi yapilirken, bazen bildiginiz gibi ölümle ve kazalarla sonuçlanan dönemler olabiliyor. Ihlamur hasadi yapan tüm vatandaslarimiza, hatasiz, kazasiz, saglikli ve hayirli bir sezon geçirmelerini temenni ediyoruz. Bereketli ve bol kazançlar diliyoruz” dedi.

Her sene ihlamur festivali düzenlediklerine deginen Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan, “Karacabey Belediyesi olarak her yil geleneksel olarak ihlamur festivali düzenliyoruz. Bu festivali düzenlerken, buradaki vatandaslarimizin, yorgunluklarini ve sikintilarini bir nebze de hafifletmeyi hedefliyoruz. Tabii ki bu festival, ayni zamanda bu ürünün bütün Türkiye’ye tanitilmasina da vesile oluyor. Onlara bu manada da bir katki sagliyor” ifadelerini kullandi.

Ihlamur hasadi yapan Ilyas Çolak, “Yaklasik olarak agaçlarimizin boylari 25-30 metre civarinda olabiliyor. Tabii ki ihlamur hasadi yaparken, zaman zaman kazali durumlar da olabiliyor. Sonuçta çok zahmetli bir is. Ama biz hasat yaparken zevk aliyoruz. Ihlamur, köy halkimizin gelirine katkisindan dolayi da bizim için çok önemli. Bu ihlamur çiçegimiz, soguk alginligi, grip, her sekilde bütün hastaliklara iyi gelen bir ürün. Yagislarindan dolayi bu sene ihlamur hasadimiz gecikti. Normalde bu zamanlarda hasadimiz bitmeye yakin oluyor. Havalarin kötü gitmesine ragmen, geçen seneye oranla agaçlarimizda daha çok ihlamur var. Suanda fiyat konusunda bir sey söylemek mümkün degil. Çünkü, su anda taban fiyati belli degil. Ama söylenilenlere baktigimda zannediyorum ki, fiyatlar 250 TL’nin üzerinde olacak gibi. Ihlamur hasadi yapan vatandaslarimizin talebi de bu yönde. Ihlamur hasadi, çok zahmetli ve kazasi riski olan bir is. Ama biz her sene topladigimiz için alistik. Artik, esimizle, çocuklarla ve ailemizle aramizda yarismalar yaparak topluyoruz” dedi.

Ilk defa ihlamur hasadi yaptigini belirten Sevilay Çolak, “Ilk defa geliyorum bu sene. Ilk oldugu için biraz zorlandim ama eglenceli geçiyor, yapmaya çalisiyorum. Ihlamur çiçeklerini topluyorum. Eglenceli oluyor. Güzel kokuyor” dedi.

Aile fertlerinden Asiye Çolak ise, “Ben Bursa’da oturuyorum. Ihlamur hasadi yapmak için buraya geldim. Daha önce de ihlamur hasadina gelmistim. Ihlamur hasadi mesakkatli bir is. Hele ki bayanlar için daha da zor” dedi.

Kendi aralarinda ihlamur hasadi yaparken yaris yaptiklarina deginen Mehmet Çolak, “ Ihlamur hasadi yaparken kendi aramizda kim fazla yapacak diye iddialasiyoruz. Sonra da bu yarisa dönüsüyor. Ihlamur hasadi bitene kadar bu yaris sürüyor. Yani sizin anlayacaginiz, ihlamur hasadi yapilirken aile içinde yarisma var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA