Yeni Nesil Kanser Tedavileri Hastalara Umut Isigi Oluyor

Tibbi veya cerrahi onkolojiye tamamlayici bir disiplin olarak ortaya çikan ‘girisimsel onkoloji’ sayesinde erken evre tümörleri ameliyatsiz, yakilarak, dondurularak ya da embolizasyonla tamamen tedavi edilebiliyor.

Yeni Nesil Kanser Tedavileri Hastalara Umut Isigi Oluyor
Her yil milyonlarca insanin hayatini kaybetmesine neden olan kanser hastaliginda uygulanan yeni nesil tedavi yöntemi olan ‘girisimsel onkoloji’ kanser hastalarina umut asiladi. Uzmanlar tarafindan kanser tedavilerinde üçüncü bir yol olarak uygulanan bu yöntem yeni bir disiplin olarak Türkiye’de de uygulanmaya baslandi. Ameliyatsiz tedavi saglayan girisimsel onkoloji ile tümörlere ultronografi MR ya da bilgisayarli tomografi esliginde özel ignelerle girilip, yakma ve dondurma islemi yapiliyor. Ayni zamanda tümörü dogrudan besleyen atar damara girilerek damar tikaniyor veya tümörün öldürülmesi saglanabiliyor.

Damara girdikten sonra kemoterapi ilacinin dogrudan tümörün içine yollama sansinin da oldugunu belirten BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesinden Uzm. Dr. Ömer Naci Tabakçi, böylece klasik tedavide tüm vücuda yayilan kemoterapi ilacini dogrudan sadece tümörün içerisine yollayabildiklerini kaydetti.

Yeni nesil tedavi yöntemi

Girisimsel onkoloji hakkinda bilgi veren Tabakçi, “Onkoloji dedigimizde akla tibbi onkoloji geliyor. Yani ilaçla tedaviler ya da cerrahi onkoloji. Ama artik üçüncü bir yol daha var; girisimsel onkoloji. Bu yöntem, ameliyatsiz, tümörü küçültmeye ya da tamamen yok etmeye yönelik yeni tarz tedaviler ya da tümörden çok daha mantikli lokalizasyonlar ile çok daha basarili bir sekilde biyopsi alinmasini kapsayan yeni bir disiplin aslinda” dedi.

Bir günde taburcu olunabiliyor

Kullanilan bu yöntemle agir geçirilen kemoterapi tedavilerinin aksine hastalarin daha konforlu bir tedavi süreci geçirdigini ifade eden Dr. Ömer Naci Tabakçi, “Hem kemoterapi ilaçlari olsun hem de bu agir cerrahiler olsun hastalarimizi çok yormakta. Bir kemoterapi fazina girildiginde hasta 1 hafta 10 gün kendine gelemiyor ya da agir cerrahiler sonrasi bir sürü komplikasyon gelisebiliyor. Ancak daha erken evrede tanisi konulan kanserlerde kullanilan girisimsel onkoloji tedavisi hasta konforunu oldukça arttiriyor. Hatta öyle tedaviler uyguluyoruz ki hastamiz bir gün sonrasinda taburcu olabiliyor” dedi.

Kanserde ameliyatsiz tedavi dönemi

Kanserden degil geç kalmaktan korkulmasi gerektigi uyarisinda bulunan Tabakçi, radyolojinin ve girisimsel radyolojinin erken tanida hastalara büyük faydasi oldugunu kaydetti.

Radyolojik tani yöntemleri ile kanseri çok erken yakalayabildiklerini söyleyen Tabakçi, ”Kanseri yakaladigimiz erken evrede ameliyatsiz, girisimsel yöntemlerle tedavi etme sansina sahibiz. Girisimsel yöntemler ve erken tani ile kanserin ameliyatsiz tedavi edilmesi mümkün” diye konustu.

Girisimsel radyologlarin kanser tedavileri de uygulayabildiklerini aktaran Tabakçi, “Bizler radyoloji kökenli hekimleriz. Radyoloji daha çok tanida bulunan bir brans. Ancak biz minimal invaziv dedigimiz çok az kesiklerle ameliyatsiz sekilde bu tümörlerin tedavisini de yapma sansina artik erismis durumdayiz” dedi.

“Tümör yakilip, dondurulup yok ediliyor”

Girisimsel onkolojinin ile kanser tedavisinde nasil uygulandigini anlatan Tabakçi, “Anjiyo cihazi ile embolizasyon dedigimiz tedaviyi uygulayabiliyoruz. Ya da tomografi ya da ultrasonografi cihazlarini kullanarak tümörden çok yüksek dogruluklarla biyopsi alip tanisini koyup, daha sonra o tümörlere ultronografi MR ya da bilgisayarli tomografi esliginde özel ignelerle girerek onlari yakma, dondurma yöntemi ile yok edebiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Girisimsel onkoloji tedavisinin her evrede mümkün olmadigini da hatirlatan Tabakçi, “Bu yöntemde multidispliner yaklasim dedigimiz tüm branslarin bir arada çalistigi merkezler ön plana çikiyor. Çünkü girisimsel onkoloji tibbi onkolojiye veya cerrahi onkolojiye bir alternatif degil bir tamamlayici unsurdur. Seçilmis, genelde erken evre hastalarda cerrahiye alternatif olabilir, kesip çikarmak yerine yakarak, dondurarak ya da embolizasyonla tümörü tamamen tedavi edebiliriz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA