Türk Tarihinin En Eski Ve Köklü Sanatlari Ayvalik'ta Sergileniyor

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde Türk tarihinin en önemli sanatlarindan açilan minyatür ve tezhip sergisi Ayvalik Belediyesi’ne ait Kirlangiç AVM’de açildi.

Türk Tarihinin En Eski Ve Köklü Sanatlari Ayvalik'ta Sergileniyor
Açilista; Ayvalik Belediye Meclis Üyesi Tülay Çankaya ile Ayvalik Belediyesi Kültür Isleri Müdürü Ayse Urul’un yani sira sanatçi Kincay’in minyatür ve tezhip alaninda gönüllü egitimler verdigi ögrencileri ve sanatseverler hazir bulundu.

Ayvalik Belediyesi’nin katkilariyla açilan ve 27 Haziran’a kadar sanatseverleri agirlayacagi ögrenilen sergi ile ilgili gazetecilerin sorularini yanitlayan Yildiz Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi emekli Ögretim Görevlisi Olcay Kincay, 30 yili askin bir süreden bu yana tezhip ve minyatür üzerine çalismalar yaptigini söyledi.



Emekli olduktan sonra Ayvalik’in Palabahçe mevkiindeki 13 Nisan Caddesi üzerinde bir atölye açtigini ve mahalledeki ev hanimlariyla çocuklara atölyesinde gönüllü olarak tezhip ve minyatür dersleri vermeye basladigini aktaran Kincay, “Su an burada içerisinde minyatür ve tezhip dallarina ait 36 eserimizi sergiliyoruz. Eserlerimiz güncel oldugu kadar tarihi olaylara ait objelerden olusan konulari da içeriyor.” dedi.

Minyatürün; günlük yasami, savaslarda fethedilen kentleri ve hatta bazi kitaplarda geçen olaylari resim olarak ifade etme sanati oldugunu kaydeden Olcay Kincay, “Bu sanat, Orta Asya ve Uygur Türkleri’nde; prens, prensesler ve rahiplerle resmedilmesiyle baslamistir. Sonra Türklerin akinlariyla birlikte Iran sanatiyla karismistir. Bati’dan etkilenmistir. Daha sonra ise Selçuklular, Akkoyunlular ve Osmanlilar zamaninda da saray süsleme sanati, saraydaki yazilan kitaplari anlatan tarzda resimlemeler olmustur. 19. yüzyil baslarinda, matbaanin el yazili kitaplara göre gelismesiyle bu sanata yönelik ilgi biraz azalmis olsa da, daha sonra bu sanat yüzyilimizin ikinci yarisindan itibaren tekrar güncelligini korumaya baslamistir. Prof. Dr. Süheyl Ünver sayesinde de çok sayida sanatçi yetismistir. Bizim en köklü degerlerimizden biri olan bu sanatin ölmemesi gerekiyor. Bu yüzden de bu sanati yasamamiz gerekiyor. Eskiden yasattigimiz güncel konulari da minyatür ve tezhip ile gelecege nakledebilecegimize inaniyorum. Bu sanati yaparken, saatlerce ayni konuda çok hassas ve ince bir çalisma yapildigi için bu durum ruhsal bir terapi de sagliyor. Ben bu yüzden de ögrencilerime bu sanati yaparken, çok sabirli olmalarini tavsiye ediyorum. Çünkü sabirsizlikla yapilan hiçbir sey sonuca ulasmiyor.” diye konustu.

Resim sanatinin diger dallarinda güncel konularla, tarihi konulari isleyebildigini hatirlatan Olcay Kincay, “Ama bizim yaptigimiz minyatür ve tezhip alaninda perspektif yok. Gölge ve isik oyunlari yok. Istediginiz sekilde resmedebiliyorsunuz. Mesela minyatürde çok önemsediginiz bir objeyi daha büyük bir sekilde gösterebiliyorsunuz. Hayallerinizi çok daha fazla eserinize dökebiliyorsunuz” dedi.

Sergiyi gezenler eserlere hayran kaldi

Sergiyi ziyaret esen sanatseverlerden Yasemin Senay ise, “Bugün Ayvalik’ta mutlaka tüm halkin görmesi gereken bir sergideyiz. Burada, Orta Asya’dan bugüne kadar gelen bir Türk sanati olan tezhip ve minyatürün en güzel eserleri sergileniyor. Degerli Profesör Olcay Koncay’in kisisel resim sergisi bu. Gerçekten o kadar detayli ve incelikle çalisilmis eserler var ki, hepimiz bu eserleri büyük bir hayranlikla inceledik. Ben de minyatür ve tezhip çalisiyorum. Umarim bir gün Olcay hanimin ulastigi safhalara gelebilir ve bizlerde böylesi güzel minyatür ve tezhip eserlerini yapabiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA