Kurban Bayrami Öncesi Biçakçilarda Hareketlilik Basladi

Kurban Bayrami’na sayili günler kala biçakçilarda hareketlilik yasanirken, kurbana aci çektirmemek için kimi vatandas yeni biçak almayi tercih ederken kimisi de biletmeyi tercih ediyor.

Kurban Bayrami Öncesi Biçakçilarda Hareketlilik Basladi
Her yil oldugu gibi bu yil da Kurban Bayrami öncesi çarsi ve pazarda hareketlilik basladi.

Hareketliligin yogun olarak yasandigi yerlerden biri de biçakçilar oldu. Yaklasan Kurban Bayrami ile birlikte Erzincan’da bazi vatandaslar, kurban kesimi için yeni biçak almayi tercih ederken, bazilari da eski biçaklarini biletmeyi tercih ediyor. Eski biçaklarini biletmek isteyen vatandaslar bileyicilerin yolunu tutarken biçak bileme ustalari da vatandaslarin biçaklarini yetistirmek için yogun mesailerine basladi.

Kurban Bayrami öncesi isleri artan Erzincanli biçak ustalari, dogru biçak kullanimina dikkat çekti. Biçakçilar, kurbanlik hayvanlara eziyet edilmemesi ve kurban kesiminde kaza yasanmasinin önüne geçilmesi için, kaliteli çelik ve keskin biçaklarin kullanilmasi gerektigini tavsiye etti.

Yapilacak isleme göre biçaklarin da farklilik gösterdigini kaydeden biçak ustasi Samet Özdemir, “Kurban Bayrami öncesi biraz hareketliligimiz basladi çok sükür. Bu sene bizim biraz korkumuz vardi. Kurbanlik fiyatlarinin yüksek olmasi sebebiyle ama vatandaslarin talebi güzel. Yani bizim umdugumuzdan daha güzel. Çok sükür. Biz daha sakin olur diye bekliyorduk. Biçak satislari olsun bileme olsun biraz daha hizli. Insallah daha da hizlanacak. Bakalim insallah insanlarimiz son güne birakmaz. Yeni biçak satin almayi vatandaslardan ziyade daha çok kasaplar, mezbahalar tercih ediyor. Kesim degil de kullanmak için daha basit biçaklar aliyorlar genelde. Vatandaslarimizda hem bileme hem satin alma var ancak bileme islemine ragbet daha fazla. Insanlarin cebi için daha uygun oluyor. Bu sene biçak bileme fiyati 10 TL, balta, satir, tara ise 25 TL. Biçak alirken önce vatandasimiz ne istedigini nerede kullanacagini bilmeli, bizler de ona göre biçak veriyoruz. Kesim için ise daha kaliteli bir biçak veriyoruz. Çünkü Kurban Bayrami’nda hayvana eziyet etmek, günaha girmek istemeyiz. O yüzden vatandasin kullanacagi sekilde biçak veriyoruz” dedi.

“Hayvana aci çektirmemek için kaliteli biçaklari tercih ediyorum”

Kurban Bayrami öncesinde biçaklarini bilemeye getiren vatandaslardan Fahri Polat ise “Hazirliklarimizi yapiyoruz. Insallah bir sikinti olmadan bu bayrami da atlatacagiz. Her Kurban’da oldugu gibi bu yil da ufak tefek hazirliklarimizi yapiyoruz. Biçak alirken veya biletirken pürüzsüz olmasina dikkat ediyorum. Ayrica keserken hayvana aci vermeden kesmek için keskin olmasina dikkat ediyoruz. Zaten dinimize göre hayvan ne kadar az aci çekerse o kadar daha iyi. Onun için biçaklarimizin keskin olmasi lazim. En önemli faktör bu. Bu yüzden de bayram öncesinde biçaklarimizi biletiyoruz. Kaliteli biçaklari tercih ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA