Büyüksehir, Vahsi Depolama Islahlarinda Sona Yaklasti

2019 yilindan bu yana vahsi depolama alanlarinin islah edilmesi konusunda gerçeklestirdigi çalismalarda sona yaklasan Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Altinoluk Vahsi Depolama Alani’nda çalismalarina basladi. Buranin da tamamlanmasinin ardindan Balikesir’de vahsi depolama tarihe karisacak ve 113 futbol sahasi büyüklügünde alan, rehabilite edilmis olacak.

Büyüksehir, Vahsi Depolama Islahlarinda Sona Yaklasti
Balikesir’in; essiz dogasina zarar veren, topragini zehirleyen, kötü kokuya ve yanginlara neden olan vahsi depolama alanlari, Büyüksehir Belediyesi’nin planli çalismalari sonucunda tam anlamiyla tarihe karisiyor. Göreve geldigi günden bu yana dogayi ve insani önceleyen yaklasimiyla sehre deger katan Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in talimatiyla kararlilikla sürdürülen çalismalarda sona gelindi.

Son olarak Edremit Ilçesi Altinoluk Mahallesi’nde bulunan vahsi depolama alaninda çalismalarina baslayan Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi, buradaki çalismalarin ardindan vahsi depolamayi tamamen bitiyor. 90’li yillardan 2019 yilina kadar evsel atik dökülen Altinoluk Vahsi Depolama Alani’nda; 16 bin metrekare alanda 100 bin metreküpün üzerinde atik islah edilecek. Türkiye’nin oksijen deposu Kazdaglari’nin yamacinda yer alan ve bölgede yangin olusumunu tetikleyerek çevreyi olumsuz etkileyen Altinoluk Vahsi Depolama Alani’nda çalismalar hizli bir sekilde tamamlanacak.

Alanin etrafinda 665 metre ulasim yolunu islah edecek olan Büyüksehir Belediyesi ekipleri; atiklarin düzenlenmesi sonrasinda toprak kaymasi riskine karsi 31 metre genisliginde tas duvar topuk sedde ve yagislarin hizli tahliyesi amaciyla da 900 metre yagmur suyu toplama kanali yapilacak. Sahadaki atiklardan olusan çöp gazinin kontrollü tahliyesi amaciyla 11 adet kompost filtreli gaz bacasinin yerlestirilecek olan Büyüksehir Belediyesi ekipleri; atiklardan olusan çöp suyunun toplanmasi amaciyla HDPE boru döseyecek ve toplanan çöp sularinin depolanmasi amaciyla betonarme olarak sizinti suyu toplama havuzu yapacak.

Sahanin rehabilite edilmesi sonrasi yeralti sularina etkisini takip etmek amaciyla 3 adet gözlem kuyusu açacak olan Büyüksehir Belediyesi, Altinoluk Vahsi Depolama Alani’nin da tamamlanmasinin ardindan toplamda; 803 bin 812 metrekare alanda 3 milyon 410 bin 656 metreküp hacminde atik islah etmis olacak. Sehrin dört bir yaninda gerçeklestirdigi islah çalismalariyla toplamda 113 futbol sahasi büyüklügünde alani rehabilite eden Büyüksehir Belediyesi, toprak uygun hale getirildiginde yesillendirme çalismalarini baslatacak.
Kaynak: İHA