Abdal Halil Aga Din Bahsi Camii Kurban Bayrami'na Hazir

Kahramanmaras merkezli meydana gelen depremlerin ardindan hasar almayan ve insaati tamamlanan Abdal Halil Aga Din Bahsi Camii’nin Kurban Bayrami’na hazir olarak ibadete açilacagi belirtildi.

Abdal Halil Aga Din Bahsi Camii Kurban Bayrami'na Hazir
Kahramanmaras’in kurtulus mücadelesinin önemli isimlerinden biri ola Davulcu Abdal Halil Aga’nin adini tasidigi caminin temeli 18 ay önce atildi. Insaati tamamlanan cami, 6 Subat tarihli meydana gelen depremlerde zarar görmedi.

750 kisi kapasiteli cami Kurban Bayrami’nda ibadete açilacagini ifade eden Imam Hatibi Muharrem Tozar, “18 ay önce camimizin temeli atildi. Abdal Halil Aga Din Bahsi Camii olunca güzel bir moral motivasyon ile camimizin yapimina baslandi. Kubbeler tamamlandi ve akabinde bizler Ramazan ayina hazirlanalim dedik ama büyük bir deprem felaketini yasadik. Basta Dulkadiroglu ilçemiz olmak üzere camilerimizin birçogu yasadi ve agir hasarli binalarimiz yikildi ve agir hasarli. Bu nedenle bizim camimizde hasar olusmadi. Insallah Kurban Bayrami’ni 750 kisilik camimizde namazimiz kilinacak. Eger deprem olmasaydi borçsuz bir sekilde çalismalari tamamlayacaktik. Maddi durumlarimiz söz konusu oldu ve bundan dolayi daha önce bize destek verdikleri gibi halkimizin büyük anlamda destegimizi bekliyoruz” dedi.

Ilçede 80 caminin yikildigini ifade eden Tozar, “Edindigimiz bilgiye göre Dulkadiroglu ilçemizde yaklasik 80 camimiz yikildi ve agir hasarli bundan dolayi camilerimizin 7-8 tanesinin tamir ve onarimi yapildi bir kismi da bayrama dogru ibadete açilacaktir. Yaklasik 50 camimizde ise ibadet yapilamiyor. Kalan camilerimizin avlusunda bahçesinde ibadetler yapiliyor” diye konustu.

Dogukent Mahalle Muhtari Ahmet Bayraktar ise, “Abdal Halil Aga Din Bahsi Camii yillardir içimizde bir ukdeydi. Abdal Halil Aga’nin adi bir çesme, bir de caddeye verilmis ama baska bir sey yapilmamis. Türkiye’deki bütün abdal kardeslerimizi göz önünde bulunduraraktan bize nasip oldu camimiz yapildi. 7-8 is insanlarimiz ve Dulkadiroglu Belediye Baskanimiz bize destek oldu. Abdal Halil Aga kurtulus döneminde çarsiya iniyor, bu arada Agop Hirlakyan Abdal Halil Aga’yi ariyor ve ona, ‘Halil aga davulculari topla da Fransiz askeri Türkoglu’nu geçti isgale geliyor, ceplerinizi altin ile doldurayim’ diyor. Evimizi, cebimizi ve davulumuzu da doldurabilirsiniz ama bu din bahsi diyerek reddediyor. Biz de bunu düsünerek Türkiye’deki abdal kardeslerimiz adina bu camiyi baslatmis olduk ve Rabbim nasip ederse Kurban Bayrami’nda namazi bu camimizde kilacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA